• Architecture & Design

    Το “κρυμμένο” εξοχικό στη Σέριφο που θα σας μαγέψει (11 pics)

    • NewsRoom
    spiti serifos


    Η κατοικία σχεδιάστηκε ως μία σύνθετη “πεζούλα” σε μια πλαγιά με έντονη κλίση. Η ξερολιθιά εδώ, μετατρέπεται σε ένα συνθετικό εργαλείο, που ορίζει τους κλειστούς χώρους, διαμορφώνει τις αυλές, προστατεύει από τους βοριάδες και καδράρει τη θέα, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, σε ακολουθία με τη φυσική ροή της πλαγιάς. Με τη χρήση της πέτρας και του σιδήρου, σε συνδυασμό με τα δάπεδα πατητής τσιμεντοκονίας σε γήινο χρώμα επιδιώκεται η “απόκρυψη” της κατοικίας. Η λογική αυτή ενισχύεται με τη δημιουργία υπόσκαφων χώρων, στα δώματα των οποίων φυτρώνουν εδώδιμα φυτά, τα οποία μαζί με τις ελιές, τις πικροδάφνες και τις βουκαμβίλιες που φυτεύονται στον περιβάλλοντα χώρο, συμβάλλουν στην οπτική συνέχεια του τοπίου.

    spiti serifos spiti serifos

    Βαρύτητα δόθηκε στη δημιουργία ποικίλων ποιοτήτων εξωτερικών χώρων μιας και η ζωή στο νησί συμβαίνει κατά κύριο λόγο στην ύπαιθρο. Διακρίνονται χώροι στεγασμένοι, περίκλειστοι και απάνεμοι, ενώ άλλοι ελεύθεροι, εκτεθειμένοι στον ήλιο και τον αέρα. Όλοι τους όμως επικοινωνούν μεταξύ τους συνθέτοντας την πορεία κατάβασης προς τη θάλασσα.
    spiti serifos
    Η σύνθεση των κλειστών χώρων έγινε και αυτή με γνώμονα την τυπολογία των παραδοσιακών κυκλαδίτικων κατοικιών (γνωστές ως κατοικιές), όπου χώροι μικρών διαστάσεων, συχνά ακανόνιστου σχήματος, παρατίθενται εν σειρά με δυνατότητα μεταγενέστερων προσθηκών.
    spiti serifos spiti serifos spiti serifos
    Η κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου είναι εξαιρετικά χαμηλή, λόγω ενός κέλυφος με την κατάλληλη μόνωση, των πράσινων στεγών και των ξύλινων κουφωμάτων με τζάμια υψηλής ποιότητας. Ο κλιματισμού και η παραγωγή ζεστού νερού γίνονται μέσω αντλιών θερμότητας αέρος-αέρος. Φωτοβολταϊκά στοιχεία έχουν εγκατασταθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και τα νερά της βροχής όπως και τα “γκρίζα” μετά από επεξεργασία χρησιμοποιούνται για άρδευση.

    Βραβείο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2014: “Καλύτερο ιδιωτικό έργο των ετών 2009-2013”. Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2014: “Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2009-2013”. Υποψήφιο για το PIRANESI award 2014. Υποψήφιο για το βραβείο Mies van der Rohe 2014.

    spiti serifos spiti serifos
    Στοιχεία Έργου
    Αρχιτέκτονες: MOLD ARCHITECTS/ Ηλιάνα Κερεστετζή
    Ομάδα Μελέτης: Μαρία Βρεττού, Κατερίνα Δασκαλάκη, Φώτης Ζαπαντιώτης, Richard Rubin
    Στατική Μελέτη: Παναγιώτης Πονηρίδης
    Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη: TEAM M-H
    Κατασκευή: MOLD architects
    Επίβλεψη: Ηλιάνα Κερεστετζή
    Εσωτερική Διακόσμηση: Ηλιάνα Κερεστετζή
    Βιοκλιματική Μελέτη: LYSIS
    Ενεργειακή Μελέτη: ΤΕΑΜ Μ-Η
    Ακουστική Μελέτη: ABAS A.E
    Αρχιτεκτονική Τοπίου: Ηλιάνα Κερεστετζή
    Μελέτη Φωτισμού: IFI group
    Επιφάνεια Οικοπέδου: 6.000 m²
    Συνολική Επιφάνεια: 300 m²
    Χρόνος Μελέτης: 2011
    Χρόνος Αποπεράτωσης: 2013
    Φωτογραφίες: Γιάννης Κόντος, Παναγιώτης Βουμβάκης
    Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο

    spiti serifos

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η αυστηρή και γεωμετρική κατοικία της Λάρισας (13 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Το περίφημο και εντυπωσιακό «Costa Navarino» στη Μεσσηνία (13 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μετέτρεψαν διατηρητέα καπναποθήκη σε ξενοδοχείο στη Δράμα (15 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ