• First Top Stories

    Τι σχεδιάζει η ICI ΑΕΕΑΠ με βασικό μέτοχο την οικογένεια ομογενών των ΗΠΑ, Χαλικιά

    Αριστείδης Χαλικιάς – Πρόεδρος Intercontinental International ΑΕΕΑΠ

    Αριστείδης Χαλικιάς – Πρόεδρος Intercontinental International ΑΕΕΑΠ


    Μέσω δύο νέων ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 19,1 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας, σχεδιάζει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ – ICI (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με βασικό μέτοχο, εταιρεία ιδιοκτησίας της οικογένειας ομογενών Χαλικιά, με δραστηριότητα στις ΗΠΑ στο real estate και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΕΕΑΠ, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, παρουσία της οικογένειας Χαλικιά, ανακοινώθηκε ότι το πρώτο ομολογιακό δάνειο, ύψους 18 εκατ. θα είναι με την Eurobank και το δεύτερο 1,1 εκατ. ευρώ με την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος.

    Μιλώντας στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Μάριος Αποστολίνας, χαρακτήρισε το 2018 έτος σταθμό για την εταιρεία. Επενδύθηκαν όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια, η αξία σήμερα του χαρτοφυλακίου ακινήτων είναι στα 103 εκατ. ευρώ (98,09 εκατ. στο τέλος του 2018) ενώ η εταιρεία εμφάνισε ιστορικά υψηλά λειτουργικά και μετά φόρων κέρδη.

    Τα έσοδα από μισθώματα πέρσι κατέγραψαν άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος 34,77% και διαμορφώθηκαν σε 7,97 εκατ. ευρώ (έναντι 5,92 εκατ.) τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 69,85% στα 10,108 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων 229,7%, στα 9,040 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθαν σε 3,711,8 εκατ. έναντι 1,101,5 εκατ. (αύξηση 236,9%).

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΕΕΑΠ, η μέση απόδοση (yield) του χαρτοφυλακίου της είναι 8% (η δεύτερη καλύτερη απόδοση χαρτοφυλακίου μεταξύ των ΑΕΕΑΠ είναι 7,2%) ενώ η μέση πληρότητα 94%.

    Η ICI στοχεύει σε γραφεία, αυτοτελή κτήρια που έχουν ως χρήση τη λιανική και σε μεμονωμένα καταστήματα.

    Ενδιαφέρον εκδηλώνει και για ακίνητα με νομικές εκκρεμότητες (εκεί δηλαδή όπου το ενδιαφέρον είναι μειωμένο) και ως εκ τούτου με τιμή πώλησης χαμηλότερη από την αγοραία, αναλαμβάνοντας την επίλυσή τους. Επίσης δραστηριοποιείται στην επαρχία στις μεγάλες πόλεις (έχει επενδύσεις εκτός από την Αθήνα, σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Βόλο) που συνήθως δεν τοποθετούνται τα fund, τα οποία επιδιώκουν γρηγορότερη έξοδο και προτιμούν την Αθήνα.

    Ως παράδειγμα αναφέρθηκε το τελευταίο απόκτημα της ICI στην αγορά της Θεσσαλονίκης, ένα επαγγελματικό ακίνητο 1.693 τμ στη Νέα Ευκαρπία, πλήρως εκμισθωμένο στην αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών Πλαίσιο, με υπολειπόμενη διάρκεια μίσθωσης 12 έτη, έναντι τιμήματος 1,186 εκατ. ευρώ (εκτιμήθηκε στα 1,33 εκατ. ευρώ) και καθαρή ετήσια μισθωτική απόδοση 8,3%.

    Η εκτίμηση της διοίκησης της ICI είναι πως οι προσδοκίες για επανεκκίνηση της αγοράς των ακινήτων έχουν αρχίσει να επαληθεύονται. Στα γραφεία και τα καταστήματα παρατηρούνται υψηλότερες τιμές πώλησης ανά τ.μ., αύξηση των μισθωμάτων, μείωση των κενών χώρων και μείωση των αποδόσεων.

    Ταυτόχρονα, όπως επίσης είπε ο κ. Αποστολίνας, υπάρχει έλλειψη ποιοτικού προϊόντος, αν υπήρχε περισσότερο προϊόν θα είχαμε περισσότερες συναλλαγές, δεδομένης και της δραστηριοποίησης των Fund. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ελληνική αγορά είναι μικρή με αποτέλεσμα «όλοι να αγοράζουν όλους τους τύπους ακινήτων».

    Η εν λόγω ΑΕΕΑΠ διανέμει το 75% των κερδών της (η υποχρέωση των ΑΕΕΑΠ είναι για 50%) και έχει, σύμφωνα με τη διοίκησή της, την υψηλότερη μερισματική απόδοση (5,08%) σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ. Το μέρισμα που θα διανέμει για την περσινή χρήση είναι 0,36 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, ενώ θα αρχίσει να καταβάλλεται από τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 μέσω της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Βασικός μέτοχος με ποσοστό 78,78% της ICIείναι η εταιρεία AJOLICO Trading Limited στην οποία συμμετέχουν τα μέλη της οικογένειας Χαλικιά και συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Αριστείδης Χαλικιάς, με 36,51%, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ICI, η Παναγιώτα Χαλικιά, αντιπρόεδρος, με 31,75% και η Ελένη Χαλικιά, μέλος του ΔΣ της ICI με 31,74%.

    Το αρχικό χαρτοφυλάκιο της ICI αποτελούνταν από 14 ακίνητα στα οποία λειτουργούσαν υποκαταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας, την οποία απορρόφησε η Alpha Bank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι συμβαίνει με την Pillarstone;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Που γιόρτασε τα «μαύρα γενέθλια» της Folli ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – Ο επικός διάλογος με επενδυτή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς Vodafone και Wind συμβάλλουν στα έσοδα της Forthnet



    ΣΧΟΛΙΑ