• LIFE&STYLE

    Δάφνη Κωστοπούλου: Ένα μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική και όχι στις τράπεζες σαν τον πατέρα της, τον Mr. Alpha Bank

    H Ζωγράφος Δάφνη Κωστοπούλου με τον πατέρα της εμβληματικό τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλο (καθήμενος)


    Είναι ξανθιά φυσική, με τα γλυκά χρώματα της λιακάδας του καλοκαιριού και ματιά καταγάλανα. Είναι νέα, είναι ταλαντούχος η Δάφνη Κωστοπούλου και η νέα της δουλειά με τίτλο «Color Flows» που φιλοξενείται στην Evripides Art Gallery έως τις 30 Ιουνίου 2018, εγκωμιάστηκε από τους κριτικούς τέχνης, όσο λίγες!

    Θα μπορούσε αυτή η νέα γυναίκα να μας εξουθενώσει με αυτά και μόνο και χωρίς, καν, να υπολογίζαμε πως ανήκει στην σημαντική οικογένεια Κωστόπουλου από την Σπεργχογεία Μεσσηνίας, που το 1916 ο παππούς της, Ιωάννης Κωστόπουλος, ίδρυσε την Τράπεζα Καλαμών που στη συνέχεια εξελίχθηκε στην Alpha Bank, ενώ κατά καιρούς μέλη της οικογένειας διετέλεσαν διοικητές της Εθνικής Τράπεζας και υπουργοί. Αλλά η απλότητα, η σοβαρότητα και το ταλέντο της γυναίκας αυτής μας κάνουν να ‘χουμε τάσεις φιλοσοφικές, για το πώς γίνεται ρε γαμώτο και κάποιοι έχουν τις χάρες όλες!

    «Color Flows» και χρώματα που μοιάζουν ρευστά, σα να κινούνται

    Μελάνια από οινόπνευμα, να διαχέονται, να φτιάχνουν δικά τους όρια, να γίνονται τοπία της ελληνικής φύσης με μια απόκοσμη αίσθηση του εσωτερικού μας αδιάβατου κόσμου, ενώ τα χρώματα αέναα, να μπλέκονται και να αυτονομούνται σε μικρές εκρήξεις φωτεινών εντυπώσεων. Κάθε έργο της είναι σα μικρό χρωματικό διήγημα, που αφηγείται μια ιστορία, με δύναμη μεταφυσική, αφού οι λέξεις καταργούνται, αλλά η σημασία τους γίνεται εσωτερική βεβαιότητα.

    H Ζωγράφος Δάφνη Κωστοπούλου

    Θεωρείται μια δουλειά ξεχωριστή, πέρα απ’ τον εντυπωσιασμού εμάς των απλών βλεμμάτων, απ’ τους ίδιους τους τεχνοκριτικούς που έχουν τα εφόδια της αντίληψης για μια δουλειά που έχει πολύ απαιτητική τεχνική και που απαιτεί υπομονή και διαρκή εστίαση σε κάθε λεπτομέρεια, η Κωστοπούλου διατηρεί την κινούμενη αίσθηση του ζωγραφικού της τρόπου και δημιουργεί ρέοντα κινούμενα τοπία», όπως σημείωσε η Ιστορικός τέχνης Ειρήνη Μαρούλη!

    Η έκθεση «Color Flows» εντυπωσίασε, έκανε αίσθηση και γενικώς χαιρετίστηκε ήδη, ως μια απ’ τις ξεχωριστές προτάσεις της νέας γενιάς εικαστικών των χώρας. Για όλους όσοι παρακολουθούν τις εικαστικές εξελίξεις, ήταν αναμενόμενη η αρτιότητα της δουλειάς της Δάφνης Κωστοπούλου…

    Η Δάφνη των θαλασσών, της τέχνης, των σπουδών και της ανησυχίας

    Όπως ο πατέρας της, Γιάννης Κωστόπουλος, η Δάφνη, η μοναχοκόρη του, κληρονόμησε από εκείνον, τα γαλανά του μάτια, αλλά και τη λατρεία για τη θάλασσα και την τέχνη. Είναι δεινή ιστιοπλόος, αλλά ως ζωγράφος συχνά διαλέγει τόπους θαλασσινούς για να εκφράσει τα θέματα και τις δικές της ιστορίες. Είναι παιδί της σχέσης του Mr Alpha Bank με την κόρη του Ελευθέριου Μουζάκη των κλωστών Πεταλούδα και έχει άλλον έναν αδελφό, τον Φίλιππο, καρπό της σχέσης του Γιάννη Κωστόπουλου με την Ειρήνη Μολφέση.

    Έκανε Bachelor of Fine Arts στο Parsons School of Design, ενώ σπούδασε επίσης για 3 χρόνια στο Παρίσι και αργότερα στη Βοστώνη στο School of the Museum of Fine Arts. Εκεί παρακολούθησε για πρώτη φορά και μαθήματα κοσμήματος. Γύρισε στην Ελλάδα για να προετοιμαστεί για το μάστερ και να δουλέψει πάνω στο αντικείμενο που ήθελε τότε να ακολουθήσει, Art Education. Σε αυτό το διάστημα ξεκίνησε να ασχολείται πιο εντατικά με τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων.

    Ο Νίκος Καραμούζης μαζί με τη Δάφνη και τον Φίλιππο Κωστόπουλο (τέκνα του κορυφαίου Έλληνα τραπεζίτη, Γιάννη Κωστόπουλου). Η φωτό είνα από τη βράβευση του Γιάννη Κωστόπουλου για την προσφορά του στην πρόοδο και στον εκσυχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
    O Πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, Δημήτρη Μαντζούνη και τη Δάφνη και τον Φίλιππο Κωστόπουλο. Η φωτό είνα από τη βράβευση του Γιάννη Κωστόπουλου για την προσφορά του στην πρόοδο και στον εκσυχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

    Δούλεψε σε διάφορα εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά, λατρεύοντας τόσο τη δημιουργικότητά τους και αφιερώνοντας όλο της το χρόνο, ώσπου συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να έχει τον χρόνο για να κάνει τα δικά της έργα. Χρειάστηκε τότε να βρεθεί για δουλειά στο Photo Studio του Metropolitan Museum of Art στην Νέα Υόρκη όπου και παρέμεινε για ένα χρόνο. Παράλληλα με τη δουλειά στο εργαστήριο φωτογραφίας του MET παρακολουθούσε μαθήματα σχεδίου κατασκευής κοσμημάτων αλλά και με ζωγραφική, σχέδιο, και χαρακτική.

    Με επιστροφή στην Ελλάδα θα ζωγραφίζει πάντα, αλλά θα ασχολήθει και με την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων, χαρακτικών και έργων ζωγραφικής ενώ παράλληλα δούλευε εθελοντικά στο Φωτογραφικό αρχείο του μουσείου Μπενάκη. Το 2011-12 έκανε την πρώτη της έκθεση στην Ελλάδα στη Gallery Skoufa. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Παρίσι είχε συμμετάσχει και σε άλλες εκθέσεις.

    Η Δάφνη των κοσμημάτων και των ιδιαίτερων έργων

    Η Δάφνη Κωστοπούλου το 2014 άνοιξε ένα μικρό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας και είχε πει σε συνεντεύξεις στο ΒΗΜΑ για αυτή της την επιλογή: «Ανακάλυψα ένα χώρο που επέτρεπε τη συστέγαση του εργαστηρίου μου και μίας μόνιμης έκθεσης επιλεγμένων κοσμημάτων και άλλων έργων τέχνης. Έτσι, και μετά από πολύ τρέξιμο δημιουργήθηκε το “DC artworks” στη οδό Χάρητος» λέει.

    «Εδώ προσφέρονται προς πώληση μοναδικά χειροποίητα έργα τέχνης σε προσιτές τιμές. Για μένα κάτι μοναδικό και αισθητικά όμορφο είναι από μόνο του έργο τέχνης, δηλαδή “artwork”. Έτσι εδώ δεν υπάρχουν μόνο πίνακες, γλυπτά, ή κοσμήματα, αλλά οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί έργο τέχνης, όπως π.χ. ένα ωραία ζωγραφισμένο κεραμικό πιάτο ή ένα έπιπλο με δική του ταυτότητα και αισθητική» συνεχίζει.

     

    Έργο της Δάφνης Κωστοπούλου
    Έργο της Δάφνης Κωστοπούλου

    «Επιθυμία μου είναι στο χώρο αυτό να μαζευτούν νέα παιδιά και να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή γύρω από τα σημερινά δεδομένα της προσιτής τέχνης στην Ελλάδα. Εκτός από τα δικά μου έργα, επιθυμώ να παρακινήσω και άλλους καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν την διάθεση να εκθέσουν δικά τους πράγματα και δεν έχουν τις κατάλληλες «άκρες» υποστηρίζει.

    «Ψάχνω για συνεργάτες που φτιάχνουν μόνοι τους έργα τέχνης που δεν υπάρχουν «εκεί έξω». Επίσης θέλω να μπορούμε να φτιάχνουμε και συγκεκριμένα πράγματα για πελάτες κατά παραγγελία. Κάτι που κάνω ήδη με τα κοσμήματα μου. Να μπορεί δηλαδή κάποιος, πέραν των έτοιμων προς πώληση έργων τέχνης, να παραγγείλει ένα σχέδιο που έχει στο μυαλό του, από το υλικό που επιθυμεί, και με την τεχνοτροπία που τον ενδιαφέρει. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη φιλοδοξία του DC artworks: με την βοήθεια και την συμβολή του καλλιτέχνη (εμού ή κάποιου συνεργάτη) να μπορεί ο καθένας να πάρει τελικά σπίτι του ή να κάνει δώρο κάτι που ο ίδιος σκέφτηκε. Κάτι που θα είναι ωραίο, κάτι που είναι στα μέτρα του, κάτι που πραγματικά επιθυμεί».

    Οι συλλέκτες και η δικιά τους ταλαντούχος καλλιτέχνης…

    Η Δάφνη Κωστοπούλου, μεγάλωσε από έναν τρυφερό πατέρα, μυημένη στη λατρεία της τέχνης, στο να είναι βιβλιοφάγος, φιλόζωος, δεινός ιστιοπλόος, όπως ο ίδιος, εκείνος ο «πατριάρχης των τραπεζών» με σπουδές ναυπηγού, που ονειρευόταν ταξίδια με ιστιοπλοϊκά σε μακρινές θάλασσες για να γίνει μέγιστος και απόλυτα επιτυχημένος τραπεζίτης και σήμερα επίτιμος πρόεδρος της Alpha Bank, πήρε μεγάλη χαρά και περηφάνεια απ’ το σπουδαίο έργο της κόρης του.

    Για τέσσερις δεκαετίες ήταν επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης, του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που είχε ιδρύσει ο παππούς του. Το 2014 ο Mr Alpha Bank παρέδωσε μεν τη σκυτάλη, αλλά από τη θέση του Επίτιμου Προέδρου του Δ.Σ. εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τεκταινόμενα, να ενημερώνεται ανελλιπώς και να επικοινωνεί με τον επιχειρηματικό κλάδο, ενώ, τον πρώτο καιρό τουλάχιστον, η δύναμη της συνήθειας τον οδηγούσε κάθε πρωί στο γραφείο του, σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα.

    Ύστερα από συγκρούσεις, μεγάλους αγώνες και με τη φήμη του άτεγκτου, χωρίς να έχει φοβηθεί ποτέ τις συγκρούσεις, ειδικά τη δεκαετία του 1980, όταν κοντραρίστηκε τόσο με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, που παρέμβαιναν σε κάθε έκφανση της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας, αλλά και με τους συνδικαλιστές που παρακινούσαν σε πολυήμερες απεργίες, σήμερα ήσυχος μπορεί να θαυμάζει τη μέγιστη δημιουργία, των δυο υπέροχων παιδιών του και την τέχνη της Δάφνης του.

    Δάφνη Κωστοπούλου

    Της Δάφνης, που δεν είναι κοσμική, δεν κάνει επιδείξεις γνώσεων και πλούτου, δεν ποζάρει σε φωτογραφικούς φακούς και μοιάζει αόρατη σχεδόν απ’ τον τύπο, απασχολώντάς τον εξ ολοκλήρου και μόνο με τη δουλειά της. Οι σχέσεις, οι φιλίες, οι προτιμήσεις της, είναι μακριά από κάθε δημοσιότητα και το μόνο που είναι γνωστό είναι πως συχνά -ως μήλο που έπεσε κάτω απ’ τη μηλιά- παίρνει μέρος σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες ως μέλος της ομάδας «Ωκυαλός».

    Άλλωστε, το 1988 ο πατέρας της, δημιούργησε την ιστορική ιστιοπλοϊκή ομάδα της ΩΚΥΑΛΟΥ, που κατέκτησε για τρία συνεχή χρόνια (1988, 1989 και 1990) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης στην κατηγορία 3/4ΤΟΝ και ΟΝΕ ΤΟΝ, μια επιτυχία που δεν έχει καταρριφθεί έως σήμερα. Το 1994 δημιουργείται η ιστιοπλοϊκή ομάδα Alpha Sailing Team, στους σκοπούς της οποίας ήταν και η λειτουργία σχολών ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της Τράπεζας και όχι μόνο και που περισσότερα από 500 άτομα έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή αυτή με άδεια κυβερνήτη.

    Δάφνη Κωστοπούλου

    Η ομάδα συμμετέχει στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ελλάδα, τερματίζοντας πάντα στις πρώτες θέσεις, και θεωρείται ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Η Δάφνη μεγάλωσε ανάμεσα σε σπουδαία έργα τέχνης, μιας και ο πατέρας της, αλλά και οι παππούδες ήταν συλλέκτες με υψηλά αισθητικά κριτήρια. Η συλλογή τους, άλλωστε θεωρείται μυθική όσον αφορά την ελληνοκεντρική της θεματολογία. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της τότε Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως παραγγέλθηκαν πίνακες σπουδαίων Ελλήνων εικαστικών, με στόχο τη διακόσμηση κάποιων γραφείων. Το παλαιότερο Έλληνα καλλιτέχνη έργο, αφορά στην προσωπογραφία του ιδρυτή Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και είναι φιλοτεχνημένο το 1919 από τον Γιώργο Ιακωβίδη.

    H Ζωγράφος Δάφνη Κωστοπούλου με τον πατέρα της εμβληματικό τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλο (καθήμενος)

    Την παράδοση συνέχισε και ο πατέρας του σημερινού επιτίμου προέδρου της Alpha Bank, Σπυρίδωνας Κωστόπουλος εμπλουτίζοντας την συλλογή. Τελικά, η οικογένεια των ιστορικών τραπεζιτών της χώρας, έβγαλε και τη δικιά του σημαντική καλλιτέχνη, που όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι κορυφαία στη τέχνη…

     

    Δάφνη Κωστοπούλου και Φίλιππος Κωστόπουλος
    Δάφνη Κωστοπούλου και Φίλιππος Κωστόπουλος
    Δάφνη Κωστοπούλου και Φίλιππος Κωστόπουλος



    ΣΧΟΛΙΑ