• Οι «θεές» τραπεζίτισσες που θέλουν να δώσουν δάνεια στους Έλληνες, πόσα λεφτά βγάζει η Σοφία Βακάκη από τα Jumbo και η γκάφα ολκής της Euroxx

    Η διευθύνουσα σύμβουλος της θυγατρικής στην Ελλάδα, η οποία ανήκει 100% στην ProCredit Bank Βουλγαρίας είναι η “καλλονή” Kameliya Mineva (Δείτε φωτό στο τέλος του κειμένου).

    the wise man
    image
    the wise man

    Σαμπάνιες ανοίγουν στην κυβέρνηση

    Τελικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν απογοήτευσε κανέναν και η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) δείχνει ότι η Ευρώπη όταν θέλει στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Πρόκειται για μια απόφαση που μεταβάλει τις τεκτονικές (κυρίως γερμανικές) πλάκες του συστήματος καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά, η ΕΕ συμπεριφέρεται ως μια ενιαία υπερδύναμη.

    Βέβαια, θα μου πείτε όταν καίγονται όλα τα σπίτια της γειτονιάς η κινητοποίηση είναι μεγαλύτερη και αλληλέγγυα.

    Η Ελλάδα διεκδικεί από τις επιχορηγήσεις των 500 δισ ευρώ, 22,5 δις. ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Bloomberg. Τα λεφτά αυτά είναι δωρεάν ενώ υπάρχουν ακόμα 9,5 δις ευρώ είναι δάνεια με ένα επιτόκιο της τάξης του 4% .

    Η πρόταση θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και όλοι ευελπιστούμε ότι δεν θα σκαλώσει πουθενά… Εξάλλου, μέχρι και ο Σόιμπλε έχει δώσει την ευχή του.

    Στην Αθήνα η είδηση προκάλεσε ανακούφιση – καθώς έχουμε πήξει στα δάνεια και δεν αντέχουμε άλλα – και ο Κυριάκος δήλωσε ικανοποιημένος καλώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί κι αυτό από την πλευρά του στο ύψος των περιστάσεων.

    Φυσικά εκτός από τις πολιτικές μετοχές του Κυριάκου Μητσοτάκη που πλέον χτυπάνε limt up, στα ύψη εκτινάχθηκαν χθες και οι τραπεζικές μετοχές με τις Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank να σαρώνουν σε κέρδη.

    Ξεκίνησε ο Ηρακλής

    Η Eurobank πήρε την έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών για τις εγγυήσεις στο Cairo I και στο Cairo II ενώ η αρμόδια Επιτροπή θα εξετάσει τις επόμενες εβδομάδες και την αίτηση για το Cairo III.

    Επί της ουσίας με τον τρόπο αυτό μπαίνει εμπρός το σχέδιο Ηρακλής και όπως πληροφορείται η στήλη σιγά-σιγά ετοιμάζονται να προσέλθουν εφόσον περπατήσουν οι συζητήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές και οι άλλες τράπεζες, με αιχμή την Alpha Bank ΑΛΦΑ 3,73% 1,67.

    Στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 3,13% 1,98 κλείνουν τα μέτωπα που άφησε για λίγο ανοικτά ο κορονοϊός και ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

    Οι 3 βουλγάρες τραπεζίτισσες και οι βρετανοί fintech που θέλουν να δώσουν δάνεια στους Ελληνες

    Λοιπόν, μελετώντας τις τράπεζες που δήλωσαν συμμετοχή στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας βλέπει κανείς τους γνωστούς αγνώστους (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Attica, Optima Bank, Παγκρήτια Τράπεζα κλπ.) αλλά και δύο ακόμη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Την ProCredit Bank Hellas και τον οργανισμό EBury.

    Η πρώτη είναι 100% θυγατρική της ProCredit Bank Βουλγαρίας και οι δύο (δηλαδή η ελληνική και η βουλγάρικη) ανήκουν κατά 100% στην εταιρεία ProCredit Holding AG & Co. KGaA, η οποία εδρεύει στην Φρανκφούρτη στην Γερμανία.

    Αυτή με την σειρά της είναι η μητρική εταιρία του αναπτυξιακού ομίλου ProCredit, ο οποίος αποτελείται από εμπορικές τράπεζες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

    Οι μετοχές της εταιρίας διαπραγματεύονται στο τμήμα Prime Standard του χρηματιστηρίου αξιών της Φρανκφούρτης.

    Μέτοχοι της ProCredit Holding AG & Co. KGaA μεταξύ άλλων είναι: οι Zeitinger Invest και ProCredit Staff Invest (το επενδυτικό όχημα για το προσωπικό της ProCredit), η ολλανδική DOEN Participaties BV, η αναπτυξιακή τράπεζα KfW και το IFC (ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας).

    Όσο για την διευθύνουσα σύμβουλο της θυγατρικής στην Ελλάδα, η οποία ανήκει 100% στην Βουλγαρική είναι η “καλλονή” Kameliya Mineva (Δείτε φωτό στο τέλος του κειμένου).

    Η κα Mineva αποφοίτησε από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου, με ειδίκευση στα οικονομικά.

    Ακολούθως απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα σπουδών στο MBA από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

    Το 2017 αποφοίτησε επίσης από την Ακαδημία ProCredit στο Fürth της Γερμανίας.

    Δεύτερη διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας είναι η Rumyana Todorova και τρίτη CEO η Ρένι Πέιτσεβα. (δείτε φωτό στο τέλος του κειμένου)

    Η τράπεζα δεν διαθέτει δίκτυο με την παραδοσιακή μορφή όπως και ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός EBury, ο οποίος εξειδικεύεται στην χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με αιχμή τις digital εργασίες.

    Η διάδοχος της Jumbo ετοιμάζεται…

    Χαμένη χρονιά, χαρακτήρισε το 2020 ο επικεφαλής της Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,01% 28,06  Απόστολος Βακάκης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

    Ανέφερε ότι η εταιρεία θα αναπτυχθεί  αλλά με σύνεση. Η στήλη πληροφορείται ότι η Jumbo θα ρίξει βάρος και λεφτά στην ανάπτυξη του on-line μαγαζιού χωρίς όμως να εγκαταλείπει και το άνοιγμα νέων καταστημάτων.

    Οι μέτοχοι της εταιρείας αφού πήραν το μέρισμά τους ενέκριναν και τις ετήσιες αποδοχές των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

    Μέλος και μάλιστα εκτελεστικό είναι και η διάδοχος του Βακάκη, Σοφία Βακάκη, η οποία εργάζεται στην εταιρεία και από το 2016 μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο.

    Το μισθολογικό κόστος της «χρυσής» κληρονόμου στην εταιρεία φθάνει τα 81.600 ευρώ το έτος (70.292 ευρώ ο μισθός και 11.308 ευρώ η ασφαλιστική κάλυψη).  Άρα η χρυσή κληρονόμος παίρνει μικτά περί τα 5.000 ευρώ και καθαρά περίπου 3.500 ευρώ τον μήνα.

    Euroxx: Μένουν μετεξεταστέοι στην οργάνωση

    Πληροφορούμαι ότι στην διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η επενδυτική εταιρεία Euroxx και συμμετείχαν ηχηρά ονόματα επενδυτών και top managers σε κλάδους όπως η τράπεζες, η ενέργεια κλπ υπήρξαν μια σειρά από προβλήματα οργάνωσης και misunderstanding (τουλάχιστον).

    Φωτεινό παράδειγμα της «κακής» οργάνωσης μου λένε ότι ήταν η περίπτωση με τον Σύμβουλο επί των Οικονομικών του Πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλη, χωρίς ο ίδιος να φέρει καμία ευθύνη.

    Ο άνθρωπος έκανε την τοποθέτησή του και χωρίς να το γνωρίζει άρχισε να δέχεται βροχή ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες…

    Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του τα μπάλωσε με ευγενικό και διακριτικό τρόπο και δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

    Την γκάφα την είχε κάνει η Euroxx, οι επιτελείς της οποίας είχαν ενημερώσει τους επενδυτές και τους managers ότι ο κ. Πατέλης θα δεχθεί μετά το πέρας της τοποθέτησής του ερωτήσεις…

    Και έτσι δημιουργήθηκε το μπάχαλο.

     

    Kameliya Mineva- CEO ProCredit Bank Hellas
    Rumyana Todorova-CEO ProCredit Bank Hellas
    Kameliya Mineva. CEO ProCredit Bank Hellas
    Ρένι Πέιτσεβα-CEO ProCredit Bank