• Πολιτική

    Σκληρό μπρα ντε φερ ΗΠΑ-Τουρκίας: Μπαίνουν δασμοί σε τουρκικά προϊόντα

    • NewsRoom

    ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης λόγω των ρωσικών S-400


    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να τερματίσει την ευνοϊκή μεταχείριση της Τουρκία που απορρέει από συμφωνία, η οποία επέτρεπε ορισμένα τουρκικά προϊόντα να εισάγονται στη χώρα αδασμολόγητα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα, 17η Μαΐου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται σε ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

    Χθες, με νέο διακομματικό ψήφισμα, το οποίο φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Κογκρέσο έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνει παθητικός θεατής στο ενδεχόμενο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει «σοβαρές συνέπειες».

    Με τίτλο «Εκφράζοντας την Ανησυχία για την Αμερικανο-Τουρκική Συμμαχία», το ψήφισμα που κατατέθηκε στη Βουλή «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με την Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική και τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

    Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των Αμερικανών βουλευτών, η ενδεχόμενη απόκτηση του συστήματος S-400 από την Άγκυρα θα οδηγήσει:

    – Στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων μέσω του CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων)

    – Στην ακύρωση της μεταφοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35

    – Στην απομάκρυνση από το πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών F-35

    Υπό αυτό το πρίσμα, οι Αμερικανοί βουλευτές τονίζουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των νατοϊκών συμμάχων. Ανάμεσα μάλιστα στις ανησυχίες που εκφράζουν είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διαταράξει την ακεραιότητα της αμερικανοτουρκικής εταιρικής σχέσης και θα υπονομεύσει την ενότητα της Διατλαντικής Συμμαχίας. Όπως άλλωστε δήλωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι, πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα που δείχνει ότι υπάρχει «ευρεία και διακομματική συναίνεση» για το συγκεκριμένο θέμα.



    ΣΧΟΛΙΑ