• Τράπεζες

    Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: Μία προς μία θα ελεγχθούν οι συναλλαγές Παπαευαγγέλου από ΤτΕ και εισαγγελείς

    Η Destiny Investments σε ώρα παρουσίασης ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές


    Τη Δευτέρα οι επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκινούν τον έλεγχο στην Εθνική Τράπεζα. Και θα ξεσκονίσουν κάθε λογαριασμό που έχει να κάνει με τη δραστηριότητα της εταιρείας real estate Destiny Investment Group, τόσο στο μακρινό Πεκίνο όσο και στην Ελλάδα. Η εντολή είναι να μπουν στα πληροφοριακά συστήματα της Εθνικής Τράπεζας και να δουν μία προς μία όλες τις συναλλαγές που αφορούν τον κ. Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, πρόεδρο της εταιρείας real estate και πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo.

    Στο μεταξύ χθες ο Διευθυντής Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος επισκέφθηκε στην Οικονομική Εισαγγελία την εισαγγελέα κ. Μαριάννα Ψαρουδάκη, η οποία μαζί με το επιτελείο της, έχει πιάσει ήδη δουλειά για την υπόθεση «χρυσή βίζα» και αγορές σπιτιών με κάρτα.

    «Θα ψάξουμε τους πάντες και τα πάντα. Αντικείμενο της έρευνας μας είναι αν παραβιάστηκε η ελληνική νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο, αν έγινε ξέπλυμα χρήματος», αναφέρει στο mononews.gr πηγή με γνώση του θέματος.

    Την ίδια ώρα, ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου επιμένει πως η Destiny ζήτησε και πήρε από δύο τράπεζες POS για την Ελλάδα και την Κίνα, με σκοπό την πώληση ακινήτων. «Τα ποσά από τα POS κατατίθεντο σε ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας μου με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο», υποστηρίζει. Και διευκρινίζει πως το τίμημα για την αγορά ακινήτου κατά τη διαδικασία του συμβολαίου εδίδετο με δίγραμμη επιταγή ή με τραπεζικό έμβασμα.

    Την καταβολή χρημάτων με δίγραμμες επιταγές ή με εμβάσματα τήν επιβεβαιώνουν και συμβολαιογραφικές πηγές, οι οποίες ωστόσο σημειώνουν πως στα συμβόλαια δεν αναφερόταν ότι υπήρξαν καταβολές μέσω POS.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, «ο νόμος είναι σαφής, στις πωλήσεις ακινήτων δεν αναγνωρίζεται ως μέσο πληρωμής το POS».

    «Ψάξτε το όνομα Παπαευαγγέλου» ζητά η Οικονομική Εισαγγελία από τις 4 συστημικές τράπεζες.

    Η σχετική παραγγελία τους κοινοποιήθηκε χθες και οι τράπεζες θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εισαγγελία πλήρη φάκελο στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλες συμβάσεις που έχει με τις τράπεζες, οι κινήσεις των προσωπικών και εταιρικών λογαριασμών του, οι συναλλαγές που έγιναν με τα POS.

    Ενα από τα θέματα που θα διερευνηθούν σε επίπεδο τραπεζών είναι πόσο γρήγορα ήταν τα αντανακλαστικά τους απέναντι στον κίνδυνο.

    Για παράδειγμα, η μία τράπεζα μόλις έδωσε τα «μηχανακια» με περιαγωγή για να γίνονται οι συναλλαγές στην Κίνα, τα είχε υπό στενή εποπτεία και «έβλεπε» το πλήθος και τον τζίρο των συναλλαγών. Και εγκαίρως τα ζήτησε πίσω.

    Η δεύτερη τράπεζα, αν και πήρε «χαρτί» από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, που ζητούσε να πληροφορηθεί για «ασυνήθεις» συναλλαγές, δεν κινήθηκε άμεσα, ενώ όταν ξεκίνησε ο εσωτερικός έλεγχος, τα ελεγχόμενα στελέχη παρέμεναν κανονικά στη θέση τους.

    Πάντως, κάποια στόματα έχουν αρχίσει και ανοίγουν και πληθαίνουν οι πληροφορίες που λένε ότι η μπίζνα με τις «χρυσές βίζα» σε Κινέζους έχει πολύ ψωμί και ότι εμπλέκονται και άλλες εταιρείες real estate, ελληνικών και όχι μόνο συμφερόντων, όπως και μεγάλα δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευάγγελος Παπαευαγγέλου: Αποκλειστικά στο mononews ο πρωταγωνιστής των ημερών – Τι λέει για Jumbo & Χρυσή Βίζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Παπαευαγγέλου: Τι ψάχνει ο Εισαγγελέας – Colpo grosso με πολλά… πλοκάμια οι business στην Κίνα – Αποκαλυπτικές φωτό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που έδωσε 4,7 εκατ. ευρώ για τη βίλα Κωστόπουλου-Μπαλατσινού στην Φιλοθέη



    ΣΧΟΛΙΑ