• Τράπεζες

    Ο… Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα των 78 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων

    καραβιας-φωκιων-βασιλης-ψαλτης-παυλος-μυλωνας-χρηστος-μεγαλου

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Οι τέσσερις CEOs των συστημικών τραπεζών, οι κ.κ. Φωκίων Καραβίας της Eurobank, Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς και Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank, μαζί με τη Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Χαρούλα Απαλαγάκη, συναντήθηκαν χθες το απόγευμα με τον αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό.

    Θέμα της συνάντησης ήταν οι λεπτομέρειες του σχεδίου APS (Asset Protection Scheme) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τον κωδική ονομασία Ηρακλής, που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή. Το σχέδιο, που προβλέπει τη μεταφορά σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) και θα επιτρέψει στις τράπεζες να τιτλοποιήσουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ, συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες  με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 4ης  αξιολόγησης.

    Το όπλο του Ηρακλή για να φύγουν «κόκκινα» δάνεια 30 δισ. ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών είναι εγγυήσεις 9 δισ. ευρώ.

    Στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο κ.  Ζαββός με τους  τραπεζίτες συζητήθηκαν και θέματα τεχνικής φύσης που έχουν να κάνουν με την κατάθεση του νομοσχεδίου αναφορικά με το APS, τον εξωδικαστικό κλπ. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα έρθει προς ψήφιση στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

    Ειδικότερα, με το APS οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην τιτλοποίηση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους. Τα «κόκκινα» δάνεια θα μεταφερθούν σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα εκδίδει senior, mezzanine και junior ομόλογα. Οι senior ομολογιακοί τίτλοι θα είναι εγγυημένοι από το κράτος και θα παραμείνουν στα βιβλία των τραπεζών. Το ύψος τους θα είναι 9δις ευρώ.

    Για το θέμα ο κ. Ζαββός μίλησε  στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι  με το σχέδιο της ελληνικής πλευράς «θα  είναι εγγυημένα μόνο τα ομόλογα  τιτλοποιημένων δανείων με συγκριτικά στέρεα πιστοληπτική ικανότητα». Το ύψος των κρατικών εγγυήσεων αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε περίπου 9 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώνουν ως προμήθεια περίπου 200 εκατ ευρώ ετησίως και σημείωσε πως «οι εγγυήσεις δεν θα επιβαρύνουν ούτε το δημόσιο χρέος ούτε τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ελλάδας».

    Ο αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά υφυπουργός, κ. Ζαββός, συγκρίνει την κατάταξη των επισφαλών δανείων βάσει της κατηγοριοποίησής τους με ένα εξαώροφο κτήριο, «μόνο οι δύο επάνω όροφοι θα είναι εγγυημένοι από το σχήμα». Αντίθετα στην Ιταλία, που μπήκε σε εφαρμογή ανάλογο πρόγραμμα, η εγγύηση επεκτεινόταν και στο μέσο κίνδυνο.

    Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να καταστούν οι ισολογισμοί των τραπεζών πιο σταθεροί για να απελευθερωθούν ίδια κεφάλαια, ούτως ώστε να μπορεί να αυξηθεί ο όγκος των δανείων που θα παρέχουν οι τράπεζες.

    Σύμφωνα με τη FAZ, η  ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα πάρει την έγκριση της DG Comp, ως συμβατό με τους κανόνες του ανταγωνισμού, όπως είχε γίνει προηγουμένως και με το ανάλογο ιταλικό πρόγραμμα.

    Μάλιστα στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου να έχει δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο για τη συμμετοχή των τραπεζών στο σχήμα, καθώς και διατάξεις για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο. Το σχήμα εγγυήσεων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει ενεργοποιηθεί εντός του 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ