MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γιάννης Κακλέας: “Η Μικρή μας Πόλη” είναι η απάντηση στις εύπεπτες παραστάσεις του καλοκαιριού

Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης “Η Μικρή μας Πόλη” στο Θερινό Θέατρο Λαμπέτη, ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας και οι άλλοι συντελεστές μάς μιλούν για το έργο του Θόρντον Ουάιλντερ.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Η μικρή μας πόλη“, ένα από τα πιο διάσημα έργα του σπουδαίου, βραβευμένου με Πούλιτζερ, θεατρικού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ, είναι μια πολυπαιγμένη παράσταση που έχει ανέβει πολλές φορές σε θέατρικές σκηνές στην Αθήνα. Αυτή τη φορά, όμως, ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας επιχειρεί να την ανεβάσει με έναν δικό του τρόπο στο Θερινό Θέατρο Λαμπέτη σε μετάφραση του Μ. Βολανάκη.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κακλέα, “στη Μικρή μας Πόλη βλέπουμε μια μικρή κοινωνία, παραβολικά, μια μικρή πόλη όπως είναι η Αθήνα, όπως μπορεί να είναι ο εσωτερικός μας κόσμος, όπου περιγράφονται με πολύ απλά και καθημερινά λόγια ψυχές, άνθρωποι, συμπεριφορές, μικρές αλλά πολύτιμες και σημαντικές στιγμές, μέσα από την έννοια της κοινότητας, δηλαδή μέσα από την έννοια της ένωσης των ανθρώπων και όχι του διαχωρισμού τους. Είναι μια μικρή κοινωνία, που ο ένας προσέχει και ενδιαφέρεται για τον άλλον”, με τον Μανόλη Παντελιδάκη, σκηνογράφο της παράστασης, να προσθέτει ότι “αυτό είναι και το διαχρονικό μήνυμα του έργου“.

Το έργο του Θόρντον Ουάιλντερ

Το έργο αυτό του Θόρντον Ουάιλντερ είναι ουσιαστικά ένας ύμνος στη ζωή, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην πολύτιμη αξία της κάθε στιγμής που ζούμε, όσο μικρή και ασήμαντη και αν φαίνεται. Γράφτηκε το 1938, δέκα χρόνια μετά το μεγάλο οικονομικό Κραχ στις ΗΠΑ και λίγα χρόνια πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. “Σε τέτοιους καιρούς κρίσης και ύφεσης, όπως είναι και σήμερα, υπάρχει η ανάγκη οι πνευματικοί άνθρωποι να γυρίσουν σε αξίες, πολιτικές, κοινωνικές, αλλά και ερωτικές, ώστε να βρουν την δύναμη να συνεχίσουν” σημείωσε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας.

Ένας θίασος με φρέσκα πρόσωπα

Πέρα από το μήνυμα, όμως, της παράστασης, μεγάλη σημασία έχει και η συμμετοχή τόσων νέων ηθοποιών. Πράγματι, πρόκειται μια παράσταση με πολλά φρέσκα πρόσωπα, όπως είναι η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη και ο Γιώργος Αμούτζας, σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά και οι Τζένη Κάρνου, Σπύρος Κατσιανός, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Διονύσης Λάνης, Φώτης Μαντζοράκης, Ήρα Παπακωνσταντίνου, Αναστασία Πασιά, Δανάη Σταματοπούλου και Αναστασία Τζελέπη, απόφοιτοι της δραματικής σχολής Ίασμος, που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε επαγγελματική θεατρική παραγωγή.

Η ηθοποιός Φαίη Κοκκινοπούλου, έκανε λόγο για ένα “ομαδικό και συλλογικό έργο, όπου όλοι είναι μικροί πρωταγωνιστές“, κάτι που για την ίδια αποτελεί και ουσία της παράστασης. Όσον αφορά την επιλογή του να δώσει ευκαιρία σε τόσα νέα παιδιά στην νέα του παράσταση, ο Γιάννης Κακλέας τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια απόφαση που έχει να κάνει μόνο με την αγάπη του προς την νεότητα, αλλά και με το ότι πρέπει να δίνονται ευκαιρίες σε ανθρώπους που έχουν ταλέντο και κάτι να αποδείξουν.

Ο Γιώργος Αμούτζας, που θα δούμε στον ρόλο του Τζωρτζ, μίλησε για το πόσο τυχερός και ευγνώμων νιώθει για αυτή την ευκαιρία, ενώ ο Σπύρος Κατσιανός τόνισε την σημασία που έχει για τα παιδιά του Ίασμος να δουλεύουν με τόσους επαγγελματίες και να βλέπουν πώς πραγματικά είναι το θέατρο.

Την έκπληξη, όμως, έκανε και ο Χρήστος Φερεντίνος, που θα συμμετέχει στην παράσταση σε ρόλο αφηγητή, ως “ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στο κοινό και το έργο“. Μιλώντας για το ρόλο του, ο Χρήστος Φερεντίνος ανέφερε ότι πρόκειται για έναν ρόλο που έχει ανάγκη από αλήθεια, από ένα φιλτράρισμα και μία άποψη, όχι αναγκαστικά από μια υποκριτική ικανότητα, ενώ ο Γιάννης Κακλέας τόνισε ότι η επιλογή του Χρήστου Φερεντίνου ήταν δική του πρόταση, διότι ο κ. Φερεντίνος “δεν έχει καεί μέσα σε μία τηλεοπτική “ανοησία”, είναι ένας άνθρωπος ευφυής, με ισχυρή προσωπικότητα και άποψη, ενώ στη θεατρική σκηνή είναι γοητευτικός”. Φυσικά, σημείωσε ότι η αναγνωρισιμότητα του Χρήστου Φερεντίνου είναι επίσης ένα σημαντικό “χαρτί”, σε μια εποχή που οι καλές παραστάσεις χρειάζονται κάποιο μεγάλο όνομα για να προσελκύσουν το κοινό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιάννης Κακλέας έκανε την δική του “καταγγελία” για τον αγώνα που κάνει ο ίδιος και το θέατρο Λαμπέτη για θέατρο ρεπερτορίου το καλοκαίρι. ” Όπως και τον χειμώνα με τον “Ερωτευμένο Σαίξπηρ”, που ουσιαστικά ήταν μια απάντηση στα τάχα μιούζικαλ και στα εξωθεατρικά που ανεβαίνουν με μοναδικό προσανατολισμό το ταμείο, έτσι και φέτος το καλοκαίρι γίνεται μια πρόταση από το Θέατρο Λαμπέτη για σωστό, ψυχαγωγικό θέαμα. Τα έργα που ανεβαίνουν το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να είναι εύπεπτα και σαχλά, μπορούν να είναι και ρεπερτορίου”.

Εμείς, πάντως, ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε ψυχαγωγικό, αλλά και ποιοτικό θέατρο το καλοκαίρι, και μάλιστα στο Θερινό Θέατρο Λαμπέτη, κάτω από τα αστέρια και με θέα το υπέροχο σκηνικό της “Μικρής μας Πόλης”.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η παράσταση “Η Μικρή μας Πόλη” παρουσιάζεται στο θερινό θέατρο Λαμπέτη (Λ. Αλεξάνδρας 106, τηλ. 21 0645 7086) από Τετάρτη εώς Κυριακή στις 21:15.

Τιμές εισιτηρίων: VIP ζώνη, κάθισμα με τραπεζάκι 25 ευρώ, Γενική είσοδος 18 ευρώ, Μειωμένο (Φοιτητικό – Παιδικό – Αμεα) 12 ευρώ

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b