MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΛΗ

Αλλάζω Σελίδα: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης για παιδιά & εφήβους

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει, από τον Μάρτιο του 2020, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά & εφήβους, με στόχο την προστασία του πλανήτη μας και τίτλο «Αλλάζω Σελίδα», σε χώρους Βιβλιοθηκών όλης της χώρας.

Αλλάζω Σελίδα
Copyright: Αιάντειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης
Monopoli Team

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αλλάζω Σελίδα», το οποίο διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, είναι μια σειρά εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθεί σε χώρους των Βιβλιοθηκών όλης της χώρας και εμπνέεται από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το παρόν πρόγραμμα, το οποίο ξεκινάει τον Μάρτιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021, δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και εφήβους να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη σημαντική δράση, που αφορά την αλλαγή σελίδας του πλανήτη μας.

«Αλλάζω Σελίδα»: Φροντίζουμε τον πλανήτη μας

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον κόσμο. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε ένα μέλλον, όπου ο σεβασμός για τους συνανθρώπους μας, η αλληλεγγύη και η συνεργασία χωρίς διακρίσεις θα ανοίξουν μια νέα σελίδα για τον πλανήτη μας. Ένας για όλους και όλοι για έναν. Ήρθε η ώρα για δράση, δημιουργικές λύσεις, ανταλλαγή απόψεων, εντοπισμό των προβλημάτων, η αναμενόμενη στιγμή όπου το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μια νέα Γη που θα σφύζει από ζωή, γεμάτη πόλεις και κοινότητες βιώσιμες, όπου οι άνθρωποι θα συνεργάζονται ειρηνικά για το καλό του συνόλου και όλοι θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή τροφή, σε φθηνή και καθαρή ενέργεια, σε αξιοπρεπή εργασία.

Αλλάζω Σελίδα

Copyright: Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης & δημιουργικότητας

Το κορυφαίο, πολυαναμενόμενο γεγονός του προγράμματος θα είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2020 (Ιούνιος – Σεπτέμβριος). Δράσεις δημιουργικής γραφής, φυσικής, μαθηματικών, εικαστικών, μουσικής, φωτογραφίας, μαγειρικής κ.ά. έχουν διαχωριστεί σε τέσσερα θεματικά εργαστήρια για κάθε μήνα, τα οποία ανήκουν σε μια ευρύτερη ενότητα που ονομάζεται «Σελίδα». Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι Βιβλιοθήκες συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την ιστοσελίδα https://network.nlg.gr/

Περιγραφή εργαστηρίων προγράμματος «Αλλάζω Σελίδα»: Μάρτιος 2020

Εργαστήριο 1: 20 στόχοι για το 2020

Μια νέα χρονιά έχει ξεκινήσει. Μια νέα δεκαετία. Τι προσδοκούμε από αυτήν; Τι θέλουμε να πετύχουμε; Τι θέλουμε να αλλάξει μέσα στο 2020; Είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσουμε τους στόχους μας για τη νέα χρονιά, σε προσωπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Να ευχηθούμε, να επιθυμήσουμε, να ζητήσουμε. Ένας νέος στόχος συνήθως σημαίνει και αλλαγές, σημαίνει προσπάθεια ή ρίσκο, σημαίνει πίεση ή αναπροσδιορισμό της ζωής μας, των θέλω και των πεποιθήσεών μας, των αναγκών και των ονείρων μας…

Εργαστήριο 2: Βοήθησε κι εσύ, να αλλάξουμε τη Γη

Εισαγωγή στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ο πλανήτης μας, το σπίτι μας, βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα παιδιά είναι οι πολίτες του αύριο, αυτοί που θα αναλάβουν δράση για τη μεγάλη αλλαγή στη Γη μέχρι το 2030. Ήρθε η ώρα να γνωρίσουν και να ευαισθητοποιηθούν για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, να θέσουν νέους στόχους για το μέλλον και να Αλλάξουν Σελίδα.

Εργαστήριο 3: Αν οι αξίες μου γίνονταν τέχνη…

Τι είναι πολύτιμο για μένα; Τι έχει αξία; Ένα εργαστήριο για να αναδείξουμε τις αξίες τόσο για τον εαυτό μας όσο και για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Ανακαλύπτουμε καταστάσεις, μέρη, γεγονότα στον ευρύτερο κόσμο, όπου υπάρχουν ή δεν υπάρχουν οι αξίες αυτές. Στο ταξίδι αυτό αξιοποιούμε και τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες δημιουργώντας πρωτότυπα κολάζ.

Εργαστήριο 4: Το Τangram του εαυτού μου

Η ταυτότητα είναι μια πολυδιάστατη έννοια που ουσιαστικά προβάλλει τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε τον εαυτό μας. Αναλύοντας τα πολλά και ανόμοια συστατικά που την αποτελούν, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Είμαστε όλοι ίδιοι; Παρατηρούμε διαφορές; Ένα εργαστήριο που βοηθάει να καλλιεργηθεί η εκτίμηση, η περιέργεια και ο σεβασμός για την πολιτισμική ποικιλομορφία και το παγκόσμιο πολιτισμό, ως θεμέλιο για σκέψη πάνω στον εαυτό και ταυτοχρόνως για μια προσέγγιση των ανθρώπινων σχέσεων βασισμένη στην ενσυναίσθηση. Και όλα αυτά, μέσα από ένα παραδοσιακό κινέζικο παιχνίδι.

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα δείτε εδώ 

*Το πρόγραμμα «Αλλάζω Σελίδα» σχεδιάστηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και απευθύνεται στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ), με το συντονισμό της ΕΒΕ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αλλάζω Σελίδα: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης για παιδιά &  εφήβους

Μάρτιος 2020 – Ιανουάριος 2021

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα δείτε εδώ 

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
ΚΠΙΣΝ (Έδρα): Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Τηλέφωνο: 2130999700|Βαλλιάνειο Μέγαρο, Πανεπιστημίου 32, Αθήνα. Τηλέφωνο: 2103382541
Βοτανικός, Λεωφόρος Αθηνών 31-33 & Σπύρου Πάτση 12. Τηλέφωνο: 2013608149

 

Περισσότερα από Παιδί
VIMA_WEB3b