MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Διαγωνισμός: Κερδίστε διαμονή στον παραδοσιακό ξενώνα “Έφιποι” στο Πήλιο

Ο παραδοσιακός ξενώνας Έφιποι βρίσκεται στο γραφικό χωρίο Πινακάτες Πηλίου.

Κτισμένες στην πλαγιά του Πηλίου σε 650 μ. υψόμετρο και με υπέροχη θέα στον Παγασητικό, οι Πινακάτες είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο επί γης. Γεμάτες από πετρόχτιστα ξωκλήσια, παραδοσιακές πλατείες και πλακόστρωτα καλντερίμια με γραφικά αρχοντικά, ξεχωρίζουν ανάμεσα στα αυθεντικά παραδοσιακά χωριά του Πηλίου.

Ο ξενώνας Έφιποι

Ένα πηλιορείτικο σπίτι του 18ου αιώνα ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σ’ έναν παραδοσιακό ξενώνα με τέσσερα διαμερίσματα. 

Το όνομά “Έφιποι” έχει διττή σημασία: αφ’ ενός παραπέμπει στο γνωστό μύθο του Πηλίου ως βουνού των Κενταύρων (ανθρωπόμορφων πλασμάτων με κορμό ανθρώπου και πόδια αλόγου), και αφετέρου είναι τα αρχικά των ονομάτων της οικογένειας των ιδιοκτητών.

Οι Έφιποι ονομάζονται αλλιώς Μικροί τόποι φιλοξενίαςκαθώς πρόθεση των ιδιοκτητών ήταν να δημιουργήσουν ένα κατάλυμα που θα παρέχει όλα όσα θα ήθελαν να βρουν οι ίδιοι, ως ταξιδευτές και φιλοξενούμενοι, επισκεπτόμενοι έναν τόπο.

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία του ξενώνα…

Τα δωμάτια

Στους Έφιπους θα βρειτε 4 ξεχωριστούς ξενώνες – δωμάτια με διαφορετικό χρώμα, από το οποίο παίρνουν και το όνομά τους.

Πράσινο Διαμέρισμα

Το Πράσινο Διαμέρισμα (54,0 μ.) ξεχωρίζει για τη μεγάλη πλακόστρωτη αυλή (100,0 τμ περίπου) με θέα το χωριό των Πινακατών και το βουνό αλλά και για τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, την καμαρόπορτα και την εσωτερική πολεμίστρα, διατηρημένα από τον 18ο αι. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα με μεγάλο πάγκο προετοιμασίας φαγητού, καθώς και όλα τα οικιακά σκεύη και συσκευές.

Στο καθιστικό δεσπόζει το γωνιακό πέτρινο τζάκι, δίπλα στο οποίο υπάρχει καναπές που έχει τη δυνατότητα να γίνει διπλό κρεβάτι. Πίσω από το χώρο του καθιστικού και της κουζίνας είναι το άνετο υπνοδωμάτιο, με την  πέτρα του τοίχου να είναι ορατή (αρμολόι), πάνω από το διπλό κρεβάτι. Η αίσθηση του μοναδικού είναι παρούσα, όπως και στα υπόλοιπα διαμερίσματα, λόγω των αυθεντικών έργων τέχνης που κοσμούν το χώρο, ενώ τα χρηστικά σκεύη μιας άλλης εποχής “ξυπνούν” το πνεύμα του πηλιορείτικου σπιτιού.

Κόκκινο Διαμέρισμα

Το Κόκκινο Διαμέρισμα είναι διαμπερές, με ένα μπαλκονάκι που έχει θέα προς το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό των Πινακατών και το πράσινο βουνό του Πηλίου. Την ίδια θέα απολαμβάνουμε και από το υπνοδωμάτιο με το διπλό κρεβάτι. Στο καθιστικό υπάρχει ένα επιπλέον διπλό κρεβάτι και βεβαίως το τζάκι. Η κουζίνα είναι ευρύχωρη (3,0 μ. πάγκος) και εξοπλισμένη με σκεύη και οικιακές συσκευές. Το διαμέρισμα φιλοξενεί έως και 6 άτομα, καθώς διαθέτει μία σοφίτα με δύο μονά κρεβάτια, την πολυθρόνα της γιαγιάς και ένα παράθυρο στα αστέρια.

Όπως και το υπόλοιπο κτίριο του ξενώνα, το κόκκινο διαμέρισμα είναι χτισμένο από πέτρα, με τοίχους πάχους 0.60 εκ. εξασφαλίζοντας, πέρα από την ένταξη του ξενώνα στον προστατευόμενο παραδοσιακό οικισμό και το φυσικό τοπίο, την δροσιά το καλοκαίρι και την θαλπωρή τον χειμώνα.

Από την άνοιξη και έπειτα, η παρέα μπορεί να καθίσει στα τραπεζάκια κάτω από την παχιά σκιά της καρυδιάς.

Κίτρινο Διαμέρισμα


Το Κίτρινο Διαμέρισμα (49 τμ) έχει ως κεντρικό γνώρισμά του τον εμφανή ξύλινο σκελετό της στέγης, χαρακτηριστική της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, που μαζί με τα μικρά ανοίγματα στον πέτρινο τοίχο, προσδίδουν στο χώρο την αίσθηση της ζεστασιάς και της θαλπωρής. Ο τοίχος του καθιστικού με το τζάκι είναι με – τη λεγόμενη παραδοσιακή τεχνοτροπία – “αρμολόι” που αφήνει ορατή την πέτρα, ενώ απέναντί του ο καναπές μπορεί να διαμορφωθεί σε δύο μονά κρεβάτια, και έτσι να φιλοξενήσει επιπλέον δύο άτομα. Η μικρή κουζίνα (1,5 μ. πάγκος) είναι πλήρως εξοπλισμένη με οικιακά σκεύη και συσκευές.

Το υπνοδωμάτιο με το διπλό κρεβάτι συμπληρώνεται, όπως και το υπόλοιπο σπίτι, με ξύλινα παλαιά συντηρημένα έπιπλα και αυθεντικά έργα τέχνης. Ανάμεσα στα ξύλινα δοκάρια της στέγης υπάρχει ανεμιστήρας οροφής. Την περίοδο του καλοκαιριού, οι φιλοξενούμενοι μπορούν να απολαύσουν τη δροσιά της καρυδιάς σε ένα υπαίθριο καθιστικό δίπλα ακριβώς από την πόρτα τους.

Μπλε Διαμέρισμα

Το Μπλε Διαμέρισμα (48 τ.μ.) διαφέρει λόγω ενός ιδιαίτερου στοιχείου: στον ενιαίο χώρο του καθιστικού και της μικρής κουζίνας υπάρχει το βυθισμένο – σε σχέση με το υπόλοιπο επίπεδο –τζάκι, ένα σημείο υποδοχής και ξεκούρασης. Εδώ κυριαρχεί ο τοίχος με το “αρμολόι”, όπως ονομάζεται η παραδοσιακή τεχνοτροπία ανάδειξης της πέτρας, η οποία είναι και το κύριο υλικό δόμησης του ξενώνα.

Η πλούσια διακόσμηση με αυθεντικούς πίνακες, λαογραφικά χρηστικά αντικείμενα της – τότε – καθημερινής ζωής του Πηλίου, αλλά και τα ξύλινα, παλαιά, συντηρημένα έπιπλα συνθέτουν την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού πηλιορείτικου σπιτιού. Στο καθιστικό υπάρχουν δύο μονά futons, τα οποία, εφόσον “ανοίξουν”, μπορούν να φιλοξενήσουν και δύο επιπλέον άτομα. Η μικρή κουζίνα, (1,5 μ. πάγκος) είναι πλήρως εξοπλισμένη από οικιακά σκεύη και συσκευές. Στο υπνοδωμάτιο, κάτω από τον μεγάλο ξύλινο καθρέφτη, είναι το διπλό κρεβάτι, και απέναντί του το παράθυρο με θέα στην αυλή.

Η αυλή (25,0 τ.μ.) θα λέγαμε ότι ολοκληρώνει το πνεύμα της αυτάρκειας σε μικρή κλίμακα και σκεπάζεται με ξύλινη “κρεβατιά” (πέργκολα) στην οποία αναρριχάται ακτινιδιά, άρα, εποχής επιτρέπουσας, αν είστε τυχεροί θα γευτείτε τα ακτινίδια της.

Δραστηριότητες στη φύση

Ο ξενώνας προτείνεται ανεπιφύλακτα για χαλαρές διακοπες οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Και φυσικά, πέραν της ξεκούρασης και της χαλάρωσης, που όλοι λίγο πολύ επιζητούν στις διακοπές, για όλους εκείνους που η επαφή αυτή με τη φύση τους γεννήσει την επιθυμία για δραστηριότητες, υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Μπορείτε να δοκιμάσετε αναρρίχηση στο βουνό, σκι, καγιάκ, ιστιοπλοία, καταδύσεις, ιππασία, πεζοπορία καθώς και αναβάσεις στο βουνό με ποδήλατα.

Ένα ξεχωριστό δώρο για τους αναγνώστες του Monopoli.gr

Απολαύστε την ιδιαίτερη φιλοξενία, στον ξενώνα Έφιποι, καθώς εξασφαλίσαμε για τους αναγνώστες μας ένα χαλαρωτικό 3ήμερο!

Το δώρο μας περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις για 2 άτομα.

Ο νικητής μπορεί να απολαύσει τη διαμoνή του στο διάστημα 1/6-30/6/2019 ή από 1/9-30/10/2019 (βάση διαθεσιμότητας).

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΜΟΝΗ
Για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ (SHARE) στο άρθρο
  • Nα πατήσετε το tab ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στη φόρμα συμμετοχής.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι τις 31/5/2019

Τα ονόματα των νικητών θα δημοσιευθούν στο monopoli.gr μετά τη λήξη του διαγωνισμού.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
VIMA_WEB3b