Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη

Μετά την περσινή επιτυχία και με αφορμή τον -ακόμη «φρέσκο»- δίσκο «Καινούριο Φιλί», η Γιώτα Νέγκα με τον Θέμη Καραμουρατίδη επανήλθαν δυναμικά στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, για να μας μυήσουν σε ένα μοναδικό λαϊκό πρόγραμμα, κυρίως με νέα αλλά και παλαιότερα αγαπημένα τραγούδια. Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν την προηγούμενη σεζόν εκεί και να παρακολουθήσουν από κοντά το πρόγραμμα, γνωρίζουν καλά «περί τίνος πρόκειται», ενώ ταυτόχρονα, έχουν υπάρξει αλλαγές και προσθήκες στη λίστα των τραγουδιών, που θα αποτελέσουν μικρές εκπλήξεις για εκείνους που θα δοκιμάσουν να δουν και πάλι το δυνατό λαϊκό δίδυμο επί σκηνής!

negka_karamouratidis_live_2014_10_005

Πολλοί και πολλές από εμάς μάθαμε τη Γιώτα Νέγκα από την ερμηνεία του «Με τα Μάτια Κλειστά» ή από το «Έχω Άνθρωπο». Αλλά, όπως είναι φυσικό, πίσω από το όνομά της υπάρχουν αμέτρητες ερμηνείες κομματιών -δικών της ή επανεκτελέσεων-, κυκλοφορίες, συνεργασίες, περιοδείες, εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και άλλες εμπειρίες που μπορεί ο οποιοσδήποτε να «εξερευνήσει» ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν της. «Εξαιρετική τραγουδίστρια», «σπουδαία λαϊκή φωνή», «μία από τις σημαντικότερες φωνές της δεκαετίας», είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδονται και επιβεβαιώνονται κάθε φορά από όσους την παρακολουθουν από κοντά.

Από την άλλη, ο Θέμης Καραμουρατίδης που τον ξέρουμε πλέον πολύ καλά, τόσο από την παρέα «Ευαγγελάτος-Καραμουρατίδης-Μποφίλιου», όσο και από άλλες συνεργασίες, όπως αυτές με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, τη Μαρίζα Ρίζου κ.ά. Θεωρείται ίσως ο «πιο ανερχόμενος συνθέτης της γενιάς του» και ο «πιο ταλαντούχος». Έχουμε τραγουδήσει όλοι τραγούδια του και, όσοι τον έχουμε δει από κοντά, έχουμε συγκινηθεί με τις ερμηνείες του, τόσο στις «Μέλισσες», όσο και στο δικό του «Έχω Ένα Σχέδιο». Η σύνδεση μεταξύ των δύο, του Θέμη και της Γιώτας, φαίνεται ότι ήταν όντως «καρμική», όπως είπε ο Θέμης λίγο πριν να ανέβουν στη σκηνή!

Το βράδυ εκείνου του Σαββάτου λοιπόν, ακούσαμε μία σειρά από επιλογές των δύο καλλιτεχνών… Στο πρόγραμμα, υπήρχαν νέα κομμάτια από το «Καινούριο Φιλί», αλλά και τραγούδια που ο Θέμης, έχει εμπιστευτεί μέσα στα προηγούμενα χρόνια στη Νατάσσα Μποφίλιου ή στην Ελεώνόρα Ζουγανέλη, όπως, τα «Μεγάλες Αγάπες», «Μέτρημα» και «Να ‘σαι καλά». Συμπεριλαμβάνονταν, ακόμη, τραγούδια που έχουν ταυτιστεί με τη Γιώτα, όπως το «Έχω Άνθρωπο» και ο «Θερμοσίφωνας». Μία στιγμή από το παρελθόν που σηματοδότησε τη συνεργασία τους, ήταν το «Θρυψαλάκι», το οποίο επίσης απολαύσαμε.

negka_karamouratidis_live_2014_10_014

Την πρεμιέρα των εμφανίσεων του Οκτωβρίου έσπευσαν να παρακολουθήσουν και πολλοί άνθρωποι από τον χώρο της μουσικής, με την ευρύτερη έννοια. Στο κοινό συναντήσαμε μεταξύ άλλων, τη Νατάσσα Μποφίλιου, τη Ζωή Παπαδοπούλου, τον Σπύρο Γραμμένο, τον Οδυσσέα Ιωάννου, τη μάνατζερ των καλλιτεχνών, Κατερίνα Σταματάκη, και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, Χρήστο Παπαμιχάλη και Ελένη Γιαννοπούλου.

Όσον αφορά στο «Καινούριο Φιλί», ακούσαμε τόσο τα «καθαρά λαϊκά», όπως τα «Σερί» και «Όνομα Δισύλλαβο», αλλά και τα «λιγότερο λαϊκά», όπως το «Στα ψέματα» και το πολύ γλυκό «Τέλος του Κόσμου». Φανταστική ήταν η Γιώτα Νέγκα στην ερμηνεία της «Διαθήκης»: Άψογη, συγκινητική και με θεατρικότητα. Αλλά και λίγο αργότερα, ερμηνεύοντας a cappella τον «Γυάλινο Κόσμο» της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Απόστολου Καλδάρα, έκανε όλον τον κόσμο να τραγουδάει μαζί της, σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια. Αυτό το στιγμιότυπο, μου έφερε στο μυαλό, μία παρόμοια σκηνή από σχεδόν δύο χρόνια πριν, όταν, στο πλαίσιο του τότε μουσικού της προγράμματος στη «Χελώνα» στο Γκάζι, ερμήνευσε το «Αυτή η Νύχτα Μένει». Ένας φοβερός συντονισμός με τον κόσμο και πολλή «ησυχία» στα κενά μεταξύ των στροφών του τραγουδιού.

negka_karamouratidis_live_2014_10_010

Στο ρεπερτόριο υπήρχαν επίσης κομμάτια, όπως η «Συννεφιασμένη Κυριακή» και το «Ασφαλώς και δεν πρέπει», το οποίο ερμήνευσε πρώτη η Βίκυ Μοσχολιού. Τα «Καντήλια» και το «Χρυσόψαρο», ήταν δύο πολύ όμορφες στιγμές σύμπραξης των δύο, ως ερμηνευτών. Ειδικά στο «Χρυσόψαρο», υπήρχε έντονος ο ρομαντισμός και το παιχνιδιάρικο ύφος, όπως επιβάλλεται και από το ίδιο το τραγούδι!

Το «Αγάπη στις επαναλήψεις», ένα από τα πιο ωραία κομμάτια του δίσκου, ήταν επίσης από τα καινούρια που δέχτηκαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Όπως έγινε και με το ομώνυμο του δίσκου, το «Καινούριο Φιλί», αλλά και την «Ευθεία Γραμμή». Τόσο η Γιώτα, όσο και ο Θέμης, ευχαρίστησαν ο ένας τον άλλον επί σκηνής. «Αυτό θέλω να το αφιερώσω στη Νατάσσα…», είπε η Γιώτα Νέγκα λίγο πριν αρχίσει να τραγουδά τους πρώτους στίχους από το «Εγώ Μεγάλωνα για Σένα». Δεν έλειψαν ακόμη η εξαιρετική ερμηνεία του Θέμη στο «Εν Λευκώ», αλλά και το «Επεμβαίνεις», όπου πήρε το «ρόλο» του Γιώργου Ζαμπέτα και η Γιώτα Νέγκα αυτόν της Βίκυς Μοσχολιού.

Ως συνήθως, οι δύο καλλιτέχνες ευχαρίστησαν όλους τους μουσικούς και τους τεχνικούς λίγο πριν από το κλείσιμο του προγράμματος. Το ξεκίνημα των φετινών εμφανίσεων για το «Καινούριο Φιλί» ήταν ακριβώς όπως έπρεπε: Γεμάτο συγκίνηση, με μία γεύση από παλιά και αγαπημένα κομμάτια και μία επίσης έντονη γεύση από τα καινούρια, τα οποία έχουν ήδη αγαπηθεί! Η βραδιά έκλεισε κυκλικά, όπως άρχισε, δηλαδή με το «Δίκιο μου», σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, αφήνοντας αιωρούμενη μία υπόσχεση για νέα πιθανή μελλοντική συνεργασία μεταξύ των τριών!

negka_karamouratidis_live_2014_10_011

Δείτε παρακάτω, τι μας είπαν η Γιώτα Νέγκα και ο Θέμης Καραμουρατίδης, λίγο πριν από την πρεμιέρα των εμφανίσεών τους για τα τέσσερα Σάββατα του Οκτωβρίου στον Σταυρό του Νότου:

MusicCorner: Τι είδαμε πέρσι στον ΣτΝ Plus και τι διαφορετικό θα υπάρχει φέτος;
Θέμης Καραμουρατίδης:
Πέρσι, είδαμε τη σύμπραξή μας με τη Γιώτα επάνω στη σκηνή, έχοντας ως κεντρικό άξονα τον νεο μας δίσκο, το «Καινούριο φιλί». Λίγο-πολύ φέτος, η συνταγή είναι η ίδια, με την έννοια του ότι είμαστε οι δύο ίδιοι άνθρωποι, έχουμε τον ίδιο δίσκο και μία παράσταση στον κορμό της ίδια με πέρσι, με κάποιες αλλαγές, κάποιες προσθήκες. Κάποια τραγούδια που ήθελε να πει η Γιώτα, κάποια που ήθελα να πω εγώ, κάποια που δεν ήθελε να πει, κάποια που δεν ήθελα να πω (Γέλια)! Κι έτσι, προέκυψε το καινούριο μας «Καινούριο Φιλί», το οποίο είναι το ίδιο γλυκό με πέρσι, ε;
Γιώτα Νέγκα: Πιο γλυκό! Είναι πιο γλυκό από πέρσι, πολύ πιο γλυκό. Γιατί έχει κάτσει και λίγο μέσα μας. Ας πούμε, θυμάμαι ότι στις περσινές πρόβες είχαμε περισσότερο άγχος και η χαρά περίμενε για να βγει. Σε αυτές τις πρόβες, ήρθαμε γεμάτοι χαρά γιατί ήταν η επανάληψη, η δεύτερη φορά, και είχαμε πάρα πολύ καλή ενέργεια και αγάπη και όλα κύλησαν πολύ ωραία.

negka_karamouratidis_live_2014_10_003

MusicCorner: Από όσο ακούσαμε από τον δίσκο, κυμαίνεται κυρίως σε λαϊκούς ήχους, πέρα από λίγα κομμάτια, όπως το «Τέλος του Κόσμου». Σχολιάστε μου λίγο τον δίσκο, τι θέλατε να βγει προς τα έξω με αυτή τη δουλειά…
Γιώτα Νέγκα:
Αυτό που θέλαμε να κάνουμε με τον Θέμη ήταν ένας σύγχρονος λαϊκός δίσκος. Ένας δίσκος δηλαδή, που θα πατούσε στο DNA των παλιών λαϊκών, που μας έχουν μεγαλώσει, αν θέλεις, και που, θα ερχόντουσαν να ειπωθούν με μία γλώσσα σημερινή. Αυτό ήταν ζητούμενο, νομίζω, και για τους δύο πάρα πολύ, γιατί και ο Θέμης αγαπάει πολύ το λαϊκό τραγούδι. Θέλαμε να μην γίνει το λαϊκό τραγούδι μουσειακό και ταυτόχρονα να συμβαδίσει με το χθες στο σήμερα κι έτσι και στο αύριό του.

MusicCorner: Ξεχωρίζετε κάποιο κομμάτι;
Γιώτα Νέγκα:
Εντάξει, «όλα είναι παιδιά μας»! Πώς το λέει… (Γέλια)
Θέμης Καραμουρατίδης: Όλα, τα άτιμα!

MusicCorner: Να πούμε δύο λόγια για τους τέσσερις στιχουργούς του δίσκου; Οδυσσέας Ιωάννου, Λήδα Ρουμάνη, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Δημήτρης Χαλιώτης, αλλά και ένα τραγούδι σε στίχους δικούς σου, Θέμη…
Θέμης Καραμουρατίδης:
Οι στιχουργοί αυτού του δίσκου, είναι πρωτίστως φίλοι για μένα και χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί ήταν η πρώτη φορά που εκδόθηκαν τραγούδια μας με τη Λήδα. Το τραγούδι με τον Δημήτρη (σ.σ. «Το Τέλος του Κόσμου», σε στίχους Δημήτρη Χαλιώτη) είναι λίγο παλιότερο, από μία θεατρική παράσταση. Η παράσταση λεγόταν «The Killer Show», το τραγούδι ήταν τραγουδάρα και γι’ αυτό το κρατήσαμε! Ήθελα πάρα πολύ να το ακούσω από τη φωνή της Γιώτας και είχα πολύ δίκιο! Επίσης, είναι και η συνεργασία μας με τον Οδυσσέα Ιωάννου… Θεωρώ ότι η σύμπραξη των τριών μας, είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Γιατί τα δύο τραγούδια, το «Δίκιο μου» και το «Σερί», είναι από τα πιο χαρακτηριστικά του δίσκου. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, ο οποίος είναι… το δεξί μου χέρι, το αριστερό μου πόδι και το τρίτο μου αφτί! (Γέλια)

negka_karamouratidis_live_2014_10_004

MusicCorner: Να κάνουμε μία μικρή αναδρομή στη δική σου πορεία, Γιώτα; Περνώτας από τόσες μουσικές σκηνές μέσα σε αυτά τα χρόνια, υπάρχουν κάποιες συνεργασίες ή άνθρωποι που ήταν καθοριστικοί για εσένα;
Γιώτα Νέγκα:
Όλοι! Όλοι έχουν βάλει ένα κομμάτι στο χτίσιμο, αν θέλεις, της ψυχής μου. Όλοι τους είναι πάρα πολύ σημαντικοί και από όλους πήρα πάρα πολλά πράγματα, όπως και από τους συνθέτες με τους οποίους έχω συνεργαστεί, είτε σε προσωπικούς δίσκους, είτε και σε συμμετοχές. Με έχουν τιμήσει με πολλές συμμετοχές συνάδελφοί και φίλοι, τραγουδιστές και συνθέτες. Ο καθένας τους έχει ένα μερίδιο. Τίποτα δεν πήγε χαμένο, μικρό ή μεγάλο!

MusicCorner: Θεωρείς κάποια στιγμή καθοριστική για τη μουσική σου πορεία;
Γιώτα Νέγκα:
Ίσως να είναι η αφετηρία στη δισκογραφία. Αλλά δεν είναι η μόνη καθοριστική στιγμή… Καθοριστική στιγμή πιστεύω ότι είναι αυτή η στιγμή με το Θέμη, που θεωρώ ότι ανοίγει καινούρια σελίδα στην πορεία μου. Καθοριστική στιγμή, φυσικά, ήταν όταν συνεργάστηκα με μερικούς ανθρώπους «είδωλα» και μύθους, όπως η Ελένη Βιτάλη -πάρα πολύ σημαντική εμπειρία και πολύ συγκινητική! Πάρα πολλές τέτοιες στιγμές θα μπορούσα να σκεφτώ, αλλά δεν μου ‘ρχονται τώρα… Φυσικά ο Μίκης Θεοδωράκης! Σπουδαίο έργο και πάρα πολύ ωραία παράσταση το «Ποιος τη Ζωή μου». Ο Σταμάτης Κραουνάκης, επίσης, ο οποίος με σκηνοθέτησε πρόπερσι! Ουσιαστικά ήταν η πρώτη μας συνεργασία, που μου έδειξε τι σημαίνει «ελευθερία με όρια» και μου έδωσε και κατάλαβα πολλά πράγματα…

negka_karamouratidis_live_2014_10_001

MusicCorner: Για σένα, Θέμη, τι σημαίνει αυτή η συνεργασία με τη Γιώτα;
Θέμης Καραμουρατίδης:
Σημαίνει, πρώτα από όλα… (Κενό). Φοβερή απάντηση, σε σόκαρα; (Γέλια). Κοίταξε, είναι κάπως φυσική αυτή η συνεργασία. Θα ήταν περίεργο να μη συνέβαινε κάποια στιγμή, γιατί με τη Γιώτα, είχαμε αυτό το «κάρμα»!

MusicCorner: Ήσασταν φίλοι πριν τη συνεργασία;
Θέμης Καραμουρατίδης:
Δεν ήμασταν φίλοι ακριβώς –ήμασταν φιλικά προσκείμενοι, συμπαθιόμασταν πολύ και αγαπιόμασταν από μία απόσταση. Ήμασταν σαν φίλοι… Δηλαδή όταν έγινε η συνεργασία, έγινε πολύ φυσικά, βρήκαμε τα κουμπιά μας αμέσως και είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε φτιάξει έναν δίσκο, που σημαίνει πολλά για μένα ως συνθέτη και ως άνθρωπο. Η Γιώτα είναι συγκλονιστική τραγουδίστρια και είμαι ενθουσιασμένος που φτιάχνουμε πράγματα μαζί! Είναι μία νέα αρχή και για τους δυο μας! Μία νέα αρχή δεν σημαίνει ότι αλλάζει κάτι σε σχέση με τα υπόλοιπα. Μη φανταστείς ότι ξεχνάω τη Νατάσσα και πάω γι’ άλλα! Απλά έχω κι ένα καινούριο κορίτσι στη ζωή μου, πράγμα που απολαμβάνω!
Γιώτα Νέγκα: Χαρέμι έχει, σου λέω, παιδί μου!
Θέμης Καραμουρατίδης: Εντάξει, με τη Γιώτα είναι αλλιώς η κατάσταση… Είναι, δηλαδή, κάτι πολύ δυνατό, ισχυρό και πολύ ολοκληρωμένο. Μας συνδέουν πράγματα πλέον, ανήκουμε στην ίδια μουσική οικογένεια!
Γιώτα Νέγκα: Και είναι πολύ σημαντικό που το ζούμε αυτό το πράγμα μαζί στη σκηνή. Το βιώνουμε κάθε φορά που παίζουμε και οι δυο μας πάρα πολύ έντονα. Επίσης, εμένα είναι η πρώτη μου φορά, που συνεργάζομαι με έναν συνθέτη, που είμαστε το ίδιο… ζώδιο και ο ίδιος ωροσκόπος! Θέλω να το συστήσω ανεπιφύλακτα σε όλους: Είναι η καλύτερη συνταγή και η πιο αρμονική!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από την παράσταση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here