Αρχική Άλλες ειδήσεις Κόσμος Ευφάνταστο πείραμα απαντά στο ερώτημα γιατί οι ζέβρες έχουν ραβδώσεις!

Ευφάνταστο πείραμα απαντά στο ερώτημα γιατί οι ζέβρες έχουν ραβδώσεις!

0

Γιατί οι ζέβρες έχουν ραβδώσεις; Σε αυτό το ερώτημα που σχεδόν όλοι οι γονείς έχουν κληθεί να απαντήσουν όταν τους ρωτάνε τα παιδιά τους, φαίνεται πως βρήκαν μία πειστική απάντηση Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.

Και πραγματοποιώντας ένα ευφάνταστο πείραμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ραβδώσεις χρησιμεύουν ώστε να ζαλίζουν και να απομακρύνουν τις μύγες κι άλλα ενοχλητικά έντομα, που κάθονται πάνω στις ζέβρες για να πιουν το αίμα τους, με τον κίνδυνο να τους μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τιμ Κάρι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις και τον Μάρτιν Χάου του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One.

Σύμφωνα με τον Guardian, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα, έκαναν ένα πείραμα στη Βρετανία… ντύνοντας άλογα σαν ζέβρες! Όπως διαπίστωσαν από πολύωρες παρατηρήσεις και αναλύσεις βίντεο, οι αλογόμυγες μπερδεύονταν με τις ραβδώσεις σε τέτοιο βαθμό που είτε απέφευγαν τελείως τα «καμουφλαρισμένα» άλογα είτε τράκαραν πάνω τους και στη συνέχεια έφευγαν… άπραγες.

Όπως αποδείχτηκε, τα έντομα προσγειώνονται άνετα πάνω σε μονόχρωμα άλογα, αλλά παθαίνουν μια σύγχυση όταν πλησιάζουν κοντά στις διαδοχικές ραβδώσεις, σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων, ίσως επειδή δεν έχουν καλή όραση, κάτι που τελικά τις αποθαρρύνει από το να κάτσουν πάνω στη ζέβρα.

«Η ζέβρα, από εξελικτική άποψη, έχει αναπτυχθεί σε μέρη του κόσμου όπου οι μύγες μεταφέρουν αρκετά απαίσιες αρρώστιες, συνεπώς μπορεί να υπάρξουν πολύ μεγάλες συνέπειες από το τσίμπημα μιας μύγας. Κάτι που δεν συμβαίνει με τα εξημερωμένα ζώα», δήλωσε ο Χάου, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Στο παρελθόν, άλλοι επιστήμονες είχαν συμπεράνει ότι οι ραβδώσεις αναπτύχθηκαν για να παρέχουν καμουφλάζ στη ζέβρα ως προστασία από τους θηρευτές της, για να βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος της ή για λόγους κοινωνικούς. Δεν αποκλείεται όλα αυτά τα σενάρια να ισχύουν εν μέρει.

Σήμερα υπάρχουν τρία είδη ζέβρας στις σαβάνες της Αφρικής και το εντυπωσιακό είναι ότι τα μοτίβα με τις ραβδώσεις τους διαφέρουν τόσο πολύ, ώστε ποτέ μέχρι τώρα να μην έχουν βρεθεί δύο πανομοιότυπες ζέβρες.

Προηγούμενο άρθρο«Oh My Greece!»: Δείτε τη νέα καμπάνια για την τουριστική προβολή της Ελλάδας (βίντεο)
Επόμενο άρθροΤην «τιμητική» τους είχαν στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Ν.Δ, οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Γιώργος Πατούλης (Αττική) και Ρόδη Κράτσα (Ιόνια Νησιά).