Αρχική Ειδήσεις Βασίλης Φέτσης: Βαριά κουβέντα το “καθαρτήριο” που είπε ο Δήμαρχος Λευκάδας

Βασίλης Φέτσης: Βαριά κουβέντα το “καθαρτήριο” που είπε ο Δήμαρχος Λευκάδας

0

http://mylefkada.gr/2011/January/fetsis.jpg

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας Βασίλης Φέτσης, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6  και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη για τις εξελίξεις στο θέμα των απορριμμάτων, ενώ αναφέρθηκε  και στην απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Λευκάδας που αναγνωρίζει ότι η κυριότητα του Iερού Nαού του Αγίου Σπυρίδωνος στην κεντρική πλατεία ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως ανέφερε, το 2007 όταν εγκαταστάθηκε στο δήμο Λευκάδας, κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα από τα επείγοντα ζητήματα του δήμου, αυτό το σκουπιδιών, καθώς η κατάσταση ήταν χαώδης.

“Η κατάσταση ήταν αισθητικά απαράδεκτη και υγειονομικά επικίνδυνη. Οποίος είχε σκάφος και παρέπλεε στον δίαυλο έβλεπε το χάλι των σκουπιδιών που έφταναν μέσα στο δίαυλο, κοπάδια γλάρων να πετούν από πάνω, ενώ τα ζουμιά που απέρρεαν από αυτά τα σκουπίδια, πήγαιναν στα διπλανά χωράφια στα οποία καλλιεργούσαν οι άνθρωποι κηπευτικά και τα τρώγαμε, καθώς και δίπλα στη θάλασσα μολύνοντας τα νερά του διαύλου.”

“Υπήρχε μία εστία μολύνσεως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Η πρώτη πράξη στην οποία προβήκαμε ήταν η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ ο οποίος ήταν περίπου στα 180 στρέμματα και τον αποκαταστήσαμε πλήρως, καθώς πλέον εκεί είναι ένα ωραιότατο πάρκο.”

Σύμφωνα με τον κύριο Φέτση, αυτή η αποκατάσταση δεν ήταν εύκολη καθώς έγινε μεταφορά σκουπιδιών για να κατέβει κάτω το επίπεδο, μπήκαν ειδικές μεμβράνες για να συγκρατούν τα υγρά από τα σκουπίδια, καθώς και σωλήνες για να διοχετεύεται το επικίνδυνο βιοαέριο και έτσι ο χώρος αυτός να αποκατασταθεί όχι μόνο αισθητικά αλλά και υγειονομικά.

“Αυτή ήταν η βασική αρχή καθώς αν δεν υπήρχε αυτό το πράγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδότησε το έργο δεν θα προχωρούσε μέσα στα αυστηρά πλαίσια που λειτουργεί.”

Αναφερόμενος στον αντιδήμαρχο καθαριότητας Στάθη Βλάχο, τον χαρακτήρισε ένα εξαίρετο άνθρωπο, ο οποίος εργάζεται πολύ σκληρά και σαν δήμαρχος Καρυάς είχε προσφέρει πολύ σημαντικό έργο εκτός από αυτό που προσφέρει τώρα.

Σχολιάζοντας μάλιστα την άποψη που εξέφρασε ο κύριος Βλάχος στον Prisma 91,6, ότι θα έπρεπε η Λευκάδα να έχει αυτονομία τόσο στην ύδρευση όσο και στα απορρίμματα, ο κύριος Φέτσης είπε ότι αυτό θα ήταν το Άριστο, όμως τα πράγματα ήταν έτσι τότε που ανέλαβε που δεν μπορούσε αυτό να γίνει.

Μάλιστα, όπως είπε, “ως δημοτική αρχή καθιερώσαμε την ανακύκλωση στην Λευκάδα, τους μπλε κάδους, καθώς τότε στο δημοτικό συμβούλιο εκφράστηκαν απαισιόδοξες προβλέψεις για το αποτέλεσμα, ωστόσο οι συμπατριώτες μας είδαν το έργο πολύ θετικά και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά”.

“Σε όλη αυτή την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπίσει το θέμα των απορριμμάτων, καταλυτική ήταν και η προσπάθεια του συμπατριώτη μας κ. Τσιλιγιάννη, καθώς ως τεχνικός σύμβουλος του δήμου, πολλές μελέτες τις έκανε δωρεάν.”

“Ακολούθησε και η χωροθέτηση του εργοστασίου, οι περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες δεν είναι εύκολο πράγμα, καθώς εάν θέλεις να κάνεις σοβαρή περιβαλλοντική μελέτη αντιμετωπίζεις μεγάλες δυσκολίες, ωστόσο τα καταφέραμε”.

Παρ όλα αυτά, δεν είχαν λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς των υπολειμμάτων και σε ποιο ΧΥΤΥ θα πήγαιναν, λέγοντας πως ο ίδιος χρειαζόταν να εξασφαλίσει αυτά τα πράγματα που προανέφερε και “εκβιαστικά” να έλεγε ότι ως Δήμος Λευκάδας ήταν έτοιμος ζητώντας να μπει και η Λευκάδα στον ΧΥΤΥ Παλαίρου.

Τα ίδια βήματα συνέχισε και ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Αραβανής, λέγοντας ότι μπορεί να είχαν προσωπικές απόψεις όταν ήταν Νομάρχης και ο ίδιος δήμαρχος, κάτι το οποίο είναι θεμιτό, ωστόσο συνέχισε με την ίδια τακτική που το άφησε ο ίδιος και ήρθε η καινούργια δημοτική αρχή του Κώστα Δρακονταειδή ο οποίος συνέχισε από κει και πέρα.

Όπως ανέφερε ο κύριος Φέτσης στεναχωρήθηκε και λυπήθηκε πάρα πολύ, όταν είδε την ανακοίνωση του δημάρχου, που δεν γινόταν καμία αναφορά στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, καθώς όπως είπε ένα έργο όπως τα σκουπίδια που είναι βασικό έργο, δεν τελειώνει σε μία θητεία τετραετίας.

Επίσης,  στην αναφορά του κύριου Δρακονταειδή,  ότι δεν θέλει να είναι το καθαρτήριο των προηγούμενων δημοτικών αρχών, είπε ότι αυτή ήταν μία βαριά κουβέντα, έθιγε όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, λέγοντας ότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να υποτιμήσει, τόσο τη δική του προσπάθεια όσο και του Κώστα Αραβανή.

“Οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να είναι δίκαιοι μεταξύ τους και λεβέντες σε όσα λένε”, συμπλήρωσε.

Ο κύριος Φέτσης, διαφώνησε με την πρόταση του πρώην Δημάρχου Κώστα Αραβανή να αναλάμβανε η ΕΥΔΑΠ το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, λέγοντας ότι με αυτή τη λύση διαφωνεί για πολλούς λόγους κυρίως οικονομικούς, εκφράζοντας την άποψη ότι το δίκτυο της Λευκάδας χρειάζεται ενίσχυση, με τον ίδιον να είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια για δημιουργία μελέτης για έναν  καινούργιο -δίδυμο- αγωγό από τον Άγιο Γεώργιο, καθώς το νερό που έρχεται πλέον από τον Λούρο δεν επαρκεί.

Τον καιρό που έγινε η μελέτη, τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά και στον ισχυρισμό της Δημοτικής Αρχής ότι δεν τα παίρνουμε όλα τα κυβικά που μας αναλογούν, ανέφερε ότι τα μισά χάνονται στο δρόμο, ενώ με χιούμορ είπε ότι δεν γνωρίζει αν και εμείς προηγούμασταν, δεν θα κλέβαμε και εμείς νερό όπως η Φιλιππιάδα, η Πρέβεζα και η Άρτα.

Ωστόσο χρειάζεται ενίσχυση του δικτύου, αυτό είναι βασικό και καλά κάνει και η δημοτική αρχή εστιάζει και στο θέμα αυτό.

Στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος από τον Δήμαρχο Λευκάδας Κώστα Δρακονταειδή, ανέφερε ότι ο κάθε δήμαρχος κάνει πάντα ότι μπορεί.

“Αλλιώς μερικές φορές σχεδιάζουμε κάποια πράγματα, αλλιώς τα βρίσκουμε και στην προσπάθεια να τα αντιμετωπίσουμε βρίσκουμε προβλήματα τα οποία δεν είχαμε υπολογίσει. Το αν πετύχει κάποιος δήμαρχος ή θα αποτύχει, αυτό θα το κρίνουν οι συμπολίτες μας την ημέρα των εκλογών.”

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Ο κύριος Φέτσης έκανε μία αναφορά στο θέμα του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα το έφερε πρώτα ο ίδιος στο δημοτικό συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2007.

Μάλιστα πήρε ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, για να δουν πώς μπορεί αυτό το κόσμημα στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας, να αποκατασταθεί και να συντηρηθεί, γιατί είναι ετοιμόρροπο.

Η  φωτό που μας παραχώρησε ευγενικά ο Νίκος Ζαβιτσάνος και είναι από την εκδήλωση που είχε γίνει με την παρουσία της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης, την οποία και εκπροσώπησε ο πατέρας Ηλίας Μάλφας, για τις αποφάσεις που θα έπαιρνε και τις ενέργειες που θα έκανε για τον ιερό ναό ως δήμαρχος, αλλά και που συνεχίζει και σήμερα.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση, ο κύριος Φέτσης είπε ότι έχει πάει κατηγορούμενος τρεις φορές από τον κύριο Τσαρλαμπά και αθωώθηκε και τις τρεις.

“Τότε, μαζί με την Ιερά Μητρόπολη προβήκαμε σε μία αρνητική αναγνωριστική αγωγή εναντίον του κυρίου Τσαρλαμπά, ωστόσο δεν ισχυριστήκαμε ότι ο ναός είναι δικός μας και όχι τυχαία. Η Ιερά Μητρόπολη ήξερε από τότε ότι ο Ιερός Ναός δεν είναι δικός της και αυτό το γνώριζαν καλά και οι νομικοί της σύμβουλοι”.

Ο λόγος ωστόσο που δεν κατέβηκε μόνος ο δήμος τότε, μαζί με τον Σύλλογο Αγιομαυριτών, είχε να κάνει με την απόφαση του δικαστηρίου το οποίο όπως είπε θα έκρινε ότι δεν υπάρχει έννομο συμφέρον και θα δικαιωνόταν ο κύριος Τσαρλαμπάς.

Στην δίκη αυτή ο ίδιος ήταν μάρτυρας και ήταν καταλυτική η παρουσία του γιατί είχε ντοκουμέντα. Μάλιστα σε ερώτηση του δικαστή εάν ο ναός ήταν ανοιχτός, είχε βρει φωτογραφίες μιας κηδείας, ενός επιφανούς Λευκάδιου και οι φωτογραφίες μέτρησαν πολύ στην απόφαση του δικαστηρίου όπως είπε.

Τότε βγήκε η απόφαση 20-2012 του πολυμελούς πρωτοδικείου Λευκάδας, η οποία λέει στον κύριο Τσαρλαμπά, ότι ο ναός δεν του ανήκει χωρίς να προσδιορίζει ωστόσο το που.

“Στο Εφετείο δύο χρόνια αργότερα με την 156 απόφαση του 2014, είπε ακριβώς το ίδιο και πηγαίνουμε στον άρειο πάγο, που με την απόφαση 475 του 2016 είπε πάλι το ίδιο, ότι ο ναός δεν ανήκει στον κύριο Τσαρλαμπά και να ψάξουν να βρουν πού ανήκει.

Πουθενά στις αποφάσεις αυτές δεν λέει ότι η Ιερά Μητρόπολη είναι κτήτορας, αλλά ούτε ο κ. Τσαρλαμπάς, καθώς το κτητορικό δικαίωμα το είχε αφαιρέσει ο Δεσπότης Νικηφόρος.”

Ο κύριος Φέτσης μαζί με το σωματείο των Αγιομαυριτών, το οποίο όπως είπε ήταν απαραίτητο για να μπορούν να παρεμβαίνουν, καθώς και το σωματείο φίλων του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα, έκαναν πρόσθετες παρεμβάσεις σε όλες τις δίκες, καθώς είχαν καθοδήγηση από ένα εξαίρετο δικηγόρο ειδικευόμενο στα εκκλησιαστικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να υποστηρίζει ότι ο  Ιερός Ναός ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

“Ως σωματείο,  πήγαμε στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο αγνοούσε την πραγματικότητα, κατέθεσε αγωγή και με την υπ αριθμόν 4 απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Λευκάδας, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για το πού ανήκει ο Ιερός Ναός”.

“Στην αρνητική αναγνωριστική αγωγή που έκανε Ιερά Μητρόπολη, ρητώς αναφέρει ότι η εκκλησία δεν είναι δικιά μας και εκεί βασίστηκε στην αγωγή του το ελληνικό δημόσιο.

Όσον αφορά το κτητορικό δικαίωμα, το διαχειρίζεται η Ιερά Μητρόπολη, ωστόσο η Μητρόπολη δεν διατηρεί δικαίωμα κτήτορα, καθώς έχει μόνο εποπτική διαδικασία επί κτητορικού δικαιώματος, καθώς εκ του νόμου δεν έχει το δικαίωμα να είναι η ίδια κτήτορας, το διαχειρίζεται δίνοντας το ή αφαιρώντας το μόνο από φυσικά πρόσωπα.

“Για το θέμα της ιδιοκτησίας και του κτητορικού δικαιώματος του κυρίου Τσαρλαμπά, η απόφαση έχει τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο”,  ανέφερε ο κ. Φέτσης, ωστόσο εκείνο που μπορεί να κάνει, είναι έφεση επί της τελευταίας απόφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου Λευκάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου είπε ότι ο κύριος Τσαρλαμπάς θα στραφεί σε αυτή την κατεύθυνση, γνωρίζοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις και στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο, πολύ δύσκολα αλλάζουν.

Ο κύριος Τσαρλαμπάς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, καθώς η έφεση θα εκδικαστεί μετά από ένα χρόνο, σκοπεύοντας να καταφύγει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, λέγοντας ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και εκτιμώντας ότι ο κύριος Τσαρλαμπάς θα τις ασκήσει.

Μέχρι να τελεσιδικήσει η όποια απόφαση, τα κλειδιά παραμένουν στην κατοχή του, καθώς η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστέα, καθώς από την ημέρα που θα κοινοποιηθεί από το Γενικό δημόσιο η απόφαση αυτή στον κ. Τσαρλαμπά,  μέσα σε διάστημα 30 ημερών έχει το δικαίωμα της έφεσης.

Σύμφωνα με τον κύριο Φέτση, τον κύριο Τσαρλαμπά δεν τον ενδιαφέρει το κτητορικό δικαίωμα, αλλά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ κτήτορα και ιδιοκτήτη και αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ιερά Μητρόπολη έχει το δικαίωμα στο Εφετείο να καταθέσει διεκδικητική αγωγή και να διαφωνήσει με την απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Λευκάδας, ισχυρίζονταν ότι ο Ιερός Ναός της ανήκει.

“Σαν σωματείο η πρώτη μας έγνοια είναι μην γκρεμιστεί η εκκλησία, η οποία είναι ετοιμόρροπη” ανέφερε, λέγοντας ότι υπάρχει Μελέτη της αρχαιολογικής υπηρεσίας Μεσολογγίου, που έχει συνταχθεί μαζί με το τμήμα υποστυλώσεως του Υπουργείου Πολιτισμού, που λέει ότι η εκκλησία είναι ετοιμόρροπη.

“Σαν δήμαρχος είχα στείλει έγγραφα σε όλους τους φορείς, λέγοντάς τους να φροντίσουν να μην γκρεμιστεί η εκκλησία, καθώς τότε θα ρίχνει τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Εκεί τώρα επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας, να επικαιροποιήσουμε την υπάρχουσα Μελέτη για το ναό”.

Στο ενδεχόμενο να παραμείνει ο ιερός ναός στην κατοχή του δημοσίου και να παραδοθεί στην Ιερά Μητρόπολη για να τον λειτουργεί, ο κύριος Φέτσης εξέφρασε την θέση τους που είναι ξεκάθαρη.

Αρχικά είπε ότι δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δικαστηρίου, ωστόσο σαν σωματείο λένε ότι δεν είναι αντίθετοι να λειτουργήσει ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα σαν χώρος θείας λατρείας, με την εποπτεία και την καθοδήγηση της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης.

“Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε τη θέση του ελληνικού δημοσίου όπως έχει αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη σε ανακοίνωση της. Θέλουμε να είναι τόπος θείας λατρείας υπό την καθοδήγηση της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης και σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι”.

Ωστόσο όπως είπε, τα οικονομικά του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, να επιβλέπονται από συμβούλιο στο οποίο θα είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης πρόεδρος και στο συμβούλιο αυτό να εκπροσωπούνται μέλη από όλους τους φορείς της Λευκάδας, από τον Δήμο- Περιφέρεια- Πνευματικό κέντρο και να τηρείται βιβλίο εσόδων-εξόδων, σύμφωνα με το δημόσιο Λογιστικό, να βγαίνουν τα χρήματα τα οποία χρειάζονται για την συντήρηση του Ιερού Ναού τα οποία θα διαχειρίζεται η Ιερά Μητρόπολη και τα υπόλοιπα εφόσον υπάρχει πλεόνασμα να δίνονται σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Αυτό που όπως είπε ανέφερε πρώτη φορά δημόσια, γίνεται αποδεκτό από τον κόσμο της Λευκάδας.

Τέλος αναφερόμενος στην υγεία του πατέρα Νικηφόρου, είπε ότι τον επισκέφτηκε, είναι καλά, έχει πλήρη διαύγεια και μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις θα επιστρέψει στην Ιερά Μονή Φανερωμένης

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΣπουδαία νίκη της Δόξας επί του Ψυχικού 82-77
Επόμενο άρθροΛατρεύουμε και αυτή τη Λευκάδα… (video)