Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Έναρξη μαθημάτων του Εικαστικού Εργαστηρίου

Έναρξη μαθημάτων του Εικαστικού Εργαστηρίου

0

Το ταξίδι στον κόσμο της τέχνης, της δημιουργικότητας και της φαντασίας ξεκίνησε και φέτος από την 1η Οκτωβρίου 2018 στο Εικαστικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ζωγραφικής και Αγιογραφίας. Βρισκόμαστε σε νέο ανακαινισμένο χώρο, στο Εμπορικό κέντρο The City, στο κεντρικό κτίριο, 1ος όροφος.

Δημιουργήθηκαν τμήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, ως εξής:

Τετάρτη
5.00 – 7.00 : Ζωγραφική προχωρημένων (χρώμα, σύνθεση, τεχνικές)
7.00 – 9.00: Ζωγραφική αρχαρίων (σχέδιο μολύβι, κάρβουνο)

Πέμπτη
6.00 – 7.00 : Παιδικό τμήμα (6-10 ετών)
7.15′ – 9.15′ : Εφηβικό τμήμα (12 -18 ετών)

Παρασκευή
4.00 – 5.00 : παιδικό τμήμα (10-12 ετών)
5.00-7.00 Αγιογραφία
7.00 -9.00 : Ιστορία της τέχνης

Υπεύθυνη των εργαστηρίων είναι η Χαρά Σαΐτη, εικαστικός και θεωρητικός της τέχνης

Πληροφορίες: 6973826962 και 6936915555

Λίγα λόγια  για το περιεχόμενο των μαθημάτων:

ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΟΥ: Θα διδαχθούν οι βασικές αρχές του σχεδίου και τεχνικές με μολύβι και κάρβουνο. Η εμβάθυνση στη γνώση του σχεδίου μπορεί να αλλάξει τελείως τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Η ισορροπία, η αρμονία, η εσωτερική γεωμετρία και η ανατροπή της συμβατικής λογικής αντίληψης αποκαλύπτονται στο σχέδιο. Είναι πάντα εκπληκτικό πώς το λευκό χαρτί γίνεται τρισδιάστατο,  αποκτά όγκο, υφές, υπόσταση….

ΤΜΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΡΟΧΩΡΗΜΈΝΩΝ (ΧΡΩΜΑ-ΣΥΝΘΕΣΗ):  Πρόκειται για μια βαθύτερη και πολυπλοκότερη προσέγγιση στην τέχνη. Τεχνικές ζωγραφικής, όπως ακουαρέλα, ακρυλικά, λάδια, κολλάζ, μικτές τεχνικές, κ.λ.π. , εφαρμόζονται πάνω σε ένα θέμα-πρότζεκτ κάθε χρονιά. Ο σπουδαστής ενθαρρύνεται να επιλέξει τον τρόπο και το θέμα που τον συγκινεί και τον εκφράζει, ώστε να εξελίσσεται καλλιτεχνικά και ατομικά.

ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ:Διδάσκεται η αυθεντική, παραδοσιακή τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας, δηλαδή οι παλαιές μέθοδοι αγιογραφίας, με την τελετουργική επεξεργασία των φυσικών υλικών. Θα ξεκινήσουμε από ένα κομμάτι ξύλο, θα φτιάξουμε μόνοι μας τις κόλλες, τα χρώματα, τα βερνίκια. Θα εμβαθύνουμε στο σχέδιο, στα σύμβολα, στην έκφραση. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την εικόνα ως άυλη παρουσία,ακολουθώντας έναν εσωτερικό δρόμο που στόχο έχει την επίγνωση και τελικά την σύνδεση με το θείο.

Για τους πολύ προχωρημένους δίδεται η δυνατότητα της μελέτης της αυθεντικής Επτανησιακής τεχνικής.

ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ: Ο τρόπος που διδάσκεται το αντικείμενο είναι εντελώς πρωτότυπος και ευχάριστος. Προτείνονται μερικά “κλειδιά” που αποκωδικοποιούν την εικαστική γλώσσα, ώστε να μπορεί κανείς εύκολα και απλά να κατανοήσει την τέχνη, σύμφωνα πάντα με τα προσωπικά του βιώματα και ιδιαιτερότητες. Στόχος δεν είναι να επιβληθούν αισθητικά πρότυπα, αλλά μέσα από την πολύπλευρη μελέτη και έρευνα, να αποκτήσει ο σπουδαστής την ικανότητα να αναγνωρίζει και να τεκμηριώνει τις δικές του αισθητικές αξίες.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ:

Η επαφή με την τέχνη από τις μικρές ηλικίες έχει παιδαγωγική αξία. Ο σκοπός των μαθημάτων είναι να μπολιαστούν τα παιδιά με τις αξίες της τέχνης, να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει, να εκφραστούν, να συντονιστούν μέσα στην ομάδα, να δημιουργήσουν, να καλλιεργήσουν την φαντασία τους και τις δεξιότητές τους. Οι μικροί μαθητές καλούνται να γίνουν δημιουργοί των δικών τους έργων τέχνης και συγχρόνως εκπαιδεύονται να γίνουν δημιουργικοί δέκτες των έργων τέχνης.

Προηγούμενο άρθροΤα μηνύματα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ
Επόμενο άρθροΞανά υποψήφιος Περιφερειάρχης ο Σπύρος Σπύρου