Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Σκάροι. Ένα δάσος θυμάται, ένα δάσος ελπίζει

Σκάροι. Ένα δάσος θυμάται, ένα δάσος ελπίζει

0
Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος  Νικιάνας.

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 22-23 Απριλίου το 2ήμερο εκδηλώσεων του Συλλόγου Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος  Νικιάνας  με τίτλο «Σκάροι. Ένα δάσος θυμάται, ένα δάσος ελπίζει».
Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε εσπερινός στο ιστορικό μοναστήρι του  Αγ.Γεωργίου Σκάρων, η ακολουθία μετά από πολλά χρόνια έγινε μέσα στον ιερό ναό από το νέο Ηγούμενο της Μονής π. Γεώργιο Δέλλα και τον Αρχιμανδρίτη  π.Ιωαννίκειο. Παρών ήταν και ο Βουλευτής Λευκάδος κ.  Αθανάσιος Καββαδάς,  ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ιστορικότητα της Μονής και  το φυσικό κάλλος της περιοχής.
Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε το δεύτερο μέρος του προγράμματος  στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδος  όπου είχαν προγραμματιστεί ομιλίες για το βουνό των Σκάρων από την κα. Αναστασία Γαζή, δασοπόνο  με μεταπτυχιακές σπουδές στη διαχείριση του περιβάλλοντος  και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεράσιμο Ζαμπέλη ο όποιος πρόσφατα ολοκλήρωσε το νέο του σύγγραμμα για τον Ιερό ναό  του Αγ. Γεωργίου  Σκάρων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκειος  Ζαμπέλης  σαν εκπρόσωπος της Μητροπόλεως, ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Θεόδωρος Χαλικιάς, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού κέντρου κ.  Σπύρος Αρβανίτης σαν εκπρόσωπος του Δήμου, ο πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου Αλεξάνδρου κ. Νίκας καθώς και πολλοί άλλοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων αλλά και πλήθος ευαισθητοποιημένου ,για τα προβλήματα του βουνού ,κόσμου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέφανος  Μανωλίτσης  περιέγραψε συνοπτικά τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι στιγμής ο Σύλλογος για τους Σκάρους, ενημέρωσε για μελλοντικά σχέδια ενώ ανακοίνωσε και την σύσταση μιας ειδικής επιτροπής από όλους τους Συλλόγους της περιοχής  αλλά και το τοπικό και εκκλησιαστικό συμβούλιο η οποία θα ασχοληθεί με τα προβλήματα των παλαιών μοναστηριών, βάζοντας σε προτεραιότητα τον ηλεκτροφωτισμό των Αγ. Πατέρων. Κλείνοντας κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους με πράξεις και αποτελέσματα και όχι με λόγια, διότι οι Σκάροι έφτασαν στα πρόθυρα της καταστροφής.
Η κ. Γαζή στην άκρως ενδιαφέρουσα  ομιλία της μας παρουσίασε στοιχεία σχετικά με το δάσος των Σκάρων  αποτέλεσμα των ερευνών της στο ιστορικό αρχείο Λευκάδας, ενώ έκανε την πρόταση για ανακήρυξη  του Δρυοδάσους  σα  <<Μνημείο της Φύσης>>, πρόταση που σα Σύλλογος θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε πράξη.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεράσιμος  Ζαμπέλης  παρουσίασε την μελέτη του για το μοναστήρι του Αγ.Γεωργίου παρουσιάζοντας αναφορές που αποδεικνύουν ότι η χρονολογία ίδρυσης του ναού είναι κατά πολύ παλαιότερη του 1611 που πιστεύαμε ως τώρα. Από την ομιλία του καταλάβαμε το πόσο σημαντικό ήταν για όλο το νησί της Λευκάδας το μοναστήρι αυτό.
Την Κυριακή ανήμερα της γιορτής του Αγ. Γεωργίου τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στο μοναστήρι χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. κ. Θεοφίλου. Ο Σεβασμιότατος στο κήρυγμά του ανέλυσε όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με τον Ιερό Ναό σκορπίζοντας μια δόση αισιοδοξίας ότι σύντομα το μοναστήρι θα έχει την εικόνα που του αρμόζει.
Στην συνέχεια μέλη και εθελοντές του Συλλόγου κινηθήκαμε προς τις κορυφές του δρυοδάσους, όπου περιφράξαμε νεαρές δρύες, ελπίζοντας έτσι ότι θα προφυλαχθούν και θα γίνουν μεγάλες βελανιδιές οι οποίες θα ζήσουν για περισσότερα από 500 χρόνια.
Πιστεύουμε ότι για να αγαπήσεις κάτι πρέπει να  το γνωρίσεις, αυτό το διήμερο έκανε αρκετό κόσμο να έρθει να μάθει, να γνωρίσει και να αγαπήσει το πραγματικά σπάνιας αξίας και ομορφιάς δάσος των Σκάρων…
O Σύλλογος Επαγγελματιών και Προστασίας  Περιβάλλοντος  Νικιάνας θέλει να ευχαριστήσει:
-Το  Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας για την φιλοξενία
-Την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης
-Την δασοπόνο κα. Αναστασία Β. Γαζή
-Τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεράσιμο Ζαμπέλη
-Τον Αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκειο Ζαμπέλη
-Τον κ. Σπύρο Νίκα,ο οποίος κάλυψε τα έξοδα της προστασίας των Δένδρων
-Τον Πολιτιστικό  Σύλλογο Νικιάνας  ‘’Οι Σκάροι’’
-Τους εθελοντές του Συλλόγου
Και όλους όσους ήταν μαζί μας τις 2 ημέρες των εκδηλώσεων, η στήριξή σας μας δίνει δύναμη για να συνεχίζουμε.
ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ
Προηγούμενο άρθροΣυλλήψεις για ναρκωτικά στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου από τον Σύλλογο Φιλολόγων Λευκάδας