Αρχική Top Stories Τι διεκδικεί η Λευκάδα από την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης...

Τι διεκδικεί η Λευκάδα από την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης

0

Ακούστε την εισήγηση και όσα είπε ο δήμαρχος Λευκάδας για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Αναπτυξιακό συνέδριο  για το ΤΕΙ Λευκάδας.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο  για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Λευκάδα

Όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συνεδρίου υπήρξαν αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαβουλεύσεις της Δημοτικής Αρχής, με τον Υπουργό, τον Υφυπουργό, το Γ. Γραμματέα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας (στην τελευταία συνάντηση παρουσία και του κ. Αντιπεριφερειάρχη) σχετικά με τις εξελίξεις, ενόψει της ενοποίησης του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την παρουσία σχολών στη Λευκάδα.

Στο διάλογο που έγινε υπήρξε, εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου, αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την ενοποίηση, εκτιμήθηκε η σημερινή κατάσταση, αναφέρθηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν ή διαμορφώνονται και κατατέθηκαν προτάσεις για την παρουσία αναβαθμισμένων και βιώσιμων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Από την Δημοτική Αρχή κατατέθηκαν οι εξής προτάσεις:

α)  Ο Δήμος Λευκάδας είναι θετικός, μόνο σε προτάσεις ενίσχυσης – ενδυνάμωσης της παρουσίας και του ρόλου των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μη αποδεχόμενος την λογική της προχειρότητας του παρελθόντος για τόσο σοβαρά θέματα.

β) Η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά, δεν γίνεται  δεκτή, αν εκτός των όποιων άλλων προτάσεων, δεν περιλαμβάνει και την ίδρυση σχολής του Ιόνιου Πανεπιστημίου στη Λευκάδα, με στόχο πάντα την ουσιαστική επιστημονική, πολιτισμική και οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Στα πλαίσια αυτά, προτείναμε η σχολή να είναι σχετική με τη θαλάσσια οικονομία, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των τεράστιων δυνατοτήτων του Δήμου μας. Για τη στήριξη της πρότασής μας, δεσμευτήκαμε να υποβάλουμε άμεσα τη μελέτη υλοποίησης της Ο.Χ.Ε. του Δήμου Λευκάδας με μελετητικό αντικείμενο τη θαλάσσια οικονομία που συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και εγκρίθηκε για ένταξη στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων.

γ) Επιμείναμε η Λευκάδα να είναι κέντρο των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου και να υπάρξει η δέσμευση εξασφάλισης πόρων για τη λειτουργία αυτών των δομών.

δ) Είναι γνωστό ότι η Λευκάδα έχει μια μεγάλη παράδοση ιστορικών (Ν. Σβορώνος, Σπ. Ζαμπέλιος, Κων. Μαχαιράς, Σπ. Βλαντής, Σπ. Ασδραχάς, Π. Ροντογιάννης, κ.α.). Θεωρούμε ότι είναι επιβαλλόμενη η δημιουργία στη Λευκάδα ενός Ερευνητικού Ινστιτούτου Ιστορίας που θα μπορούσε να γίνει σημείο αναφοράς για τον τόπο μας.

ε) Να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση που υφίσταται στο Υπουργείο Παιδείας για την ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας και τη χρήση του ως Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, με δεδομένο ότι σύντομα θα έχουμε τη λύση στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα.

Ο Υπουργός Κ. Γαβρόγλου αποδέχθηκε τις προτάσεις του Δήμου, δεσμεύθηκε για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, ανακοινώνοντας την πρόταση αυτή στο Συνέδριο, καθώς και με δημόσιες δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε.. Τόνισε ότι για τις Διετείς Δομές έχουν ήδη εξασφαλισθεί οι πόροι και ότι οι απόφοιτοι θα λαμβάνουν Επαγγελματικά Πιστοποιητικά Τεχνικών Προσόντων.

Θεώρησε σημαντική την πρόταση για σχολή θαλάσσιας οικονομίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και ζήτησε την άμεση υποβολή της μελέτης για την Ο.Χ.Ε. (η μελέτη ήδη απεστάλη στον Υπουργό κ. Κ. Γαβρόγλου), αναφέροντας ότι το θέμα για την ίδρυσή της στη Λευκάδα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, σύμφωνα και με τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Τοποθετήθηκε θετικά για την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ιστορίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Τέλος, αναφέρθηκε στη διασφάλιση της σχετικής πίστωσης που υπάρχει στο Υπουργείο για την ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας.

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου και στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στην ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο:

► Δεσμεύτηκε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα αγκαλιάσει με τις δομές του όλη την Περιφέρεια και όχι το μεγαλύτερο νησί, λαμβάνοντας υπόψη το στοιχείο της τοπικότητας και τονίζοντας ότι αυτό θα είναι πολύ σημαντικό.

► Ανακοίνωσε την άμεση ενίσχυσή του με επιπλέον 1.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, θεωρούμε ότι είναι θετική η εξέλιξη που προκύπτει για τη Λευκάδα, στα πλαίσια της αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης στην Περιφέρειά μας, εφ’ όσον υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα.

Εκτιμούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να επανακάμψουμε αλλά αυτή τη φορά με θετικό πρόσημο και την ευκαιρία ώστε μέσα από τη βιωσιμότητα των νέων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών, να υπάρξει και η ζητούμενη επιστημονική, πολιτισμική και οικονομική στήριξη της τοπικής μας κοινωνίας.

Εισηγούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο την παρακάτω απόφαση η οποία θα σταλεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Παιδείας, στην Πρυτανεία του Ιόνιου Πανεπιστημίου και στην Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ι.:

Στα πλαίσια της διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ύστερα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Ιονίων Νήσων και την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

  • Η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά είναι αποδεκτή μόνο, αν εκτός των όποιων άλλων προτάσεων, περιλαμβάνει και την ίδρυση σχολής του Ιόνιου Πανεπιστημίου στη Λευκάδα με στόχο πάντα την ουσιαστική επιστημονική, πολιτισμική και οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Το προτεινόμενο αντικείμενο σπουδών είναι η θαλάσσια οικονομία (π.χ. Σχολή Ναυτιλιακών Σπουδών), λόγω των υπαρχόντων υποδομών (μαρίνα, τουριστικό καταφύγιο, λιμάνια, κ.λπ.), των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (η Λευκάδα είναι μικρό αρχιπέλαγος, βρίσκεται στο κέντρο των Ιονίων, γειτνιάζει με την ηπειρωτική Ελλάδα) και των τεράστιων δυνατοτήτων του Δήμου μας (τα τελευταία χρόνια η ετήσια αύξηση του εισοδήματος από τη θαλάσσια οικονομία είναι εντυπωσιακή).
  • Η Λευκάδα να είναι το κέντρο των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, με τουλάχιστον τέσσερα αντικείμενα και με παράλληλη εξασφάλιση των πόρων για τη λειτουργία αυτών των δομών.
  • Να δημιουργηθεί στη Λευκάδα Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιστορίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
  • Να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση που υφίσταται στο Υπουργείο Παιδείας για την ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας και τη χρήση του στα πλαίσια των νέων εκπαιδευτικών – ερευνητικών δομών που θα δημιουργηθούν στη Λευκάδα.
  • Η απόφαση αυτή να σταλεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας, στην Πρυτανεία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και στην Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ι..

 Λευκάδα 11/12/2017

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΚάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας στην απεργία της 14ης Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθροΑπεβίωσε ο ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς