Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια αντίδραση συνέχεια της κίνησης των τελευταίων λεπτών θα ανακούφιζε

EUROKINISSI

Μια προσέγγιση της πιθανής τάσης του ΔΤΡ με βάση  την στατιστική δίνει αισιόδοξα μηνύματα που δεν χρειάζεται να τα πάρουν οι αναγνώστες τοις μετρητοίς.

Με δυο ανοδικά ξεσπάσματα η αγορά έδειξε πως θέλει και μπορεί να κινηθεί ψηλότερα. Αλλά παράλληλα οι πιέσεις από ρευστοποιήσεις θέσεων σε blue chip με σημαντικά κέρδη δεν εμποδίζονται, καθώς προκαλούν ευκαιρίες για επανατοποθέτηση σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Το φαινόμενο να εμφανίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απώλειες με τάση τη διεύρυνσή τους με την πάροδο του χρόνου όταν στην Αθήνα συνέβαινε το αντίθετο, υπογράμμιζε την ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων. Αλλά και την ιδιόμορφη βάση τους, καθώς η αναβάθμιση δεν συγκίνησε ενώ η φθήνια μετά από τις πιέσεις θεωρήθηκε δικαίως από ορισμένους ευκαιρία για επανατοποθέτηση.

Στα διεθνή

Στην Ασία-Ειρηνικό σήμερα το πρωί οι δείκτες εμφάνισαν πτωτική εικόνα παίρνοντας την τάση τους από την καθοδική τάση στη διαδικασία του  κλεισίματος στις αγορές των ΗΠΑ

Η υψηλότερη στάθμη των επιτοκίων για μεγαλύτερη περίοδο πρόκειται να παραμείνει σύμφωνα με τις τοποθετήσεις θεσμικών, καθώς το κόστος δανεισμού θα καθοριστεί για επτά από τα 10 νομίσματα με τις περισσότερες συναλλαγές στον κόσμο την επόμενη εβδομάδα.

Η μεγαλύτερη τεχνολογική αντιμονοπωλιακή δικαστική υπόθεση της σύγχρονης εποχής ξεκινά σήμερα και περιλαμβάνει βετεράνους δικηγόρους από τη μάχη του προγράμματος Windows της Microsoft πριν από 25 χρόνια. Αλλά τότε, ήταν στο πλευρό της κυβέρνησης. Τις επόμενες 10 εβδομάδες, θα παλέψουν για την Google.

Μια πίεση των μετοχών που αντιστοιχούν σε εταιρείες τεχνολογίας παρέσυρε τη χρηματιστηριακή αγορά, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μια σημαντική έκθεση επί του πληθωρισμού των ΗΠΑ που αναμένεται να φέρει περισσότερες πληροφορίες για τις προοπτικές που είναι σχετικές με τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.

Ο Nasdaq 100 υποαπέδωσε, υποχωρώντας 1,1%. Η Apple Inc., η οποία παρουσίασε το iPhone 15 και άλλα προϊόντα, σημείωσε πτώση σχεδόν 2%. Τα εγκαίνια του είναι διάσημα συμβάντα «πώλησης των ειδήσεων». Η Oracle Corp. βυθίστηκε περισσότερο από το 2002 μετά από επιβράδυνση των πωλήσεων στο cloud.

Οι αποδόσεις των δύο ετών των ομολόγων, που είναι πιο ευαίσθητες στις επικείμενες κινήσεις της Fed, ξεπέρασαν το 5%. Η δημοπρασία 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου την Τρίτη σημείωσε την υψηλότερη απόδοση από το 2007 και έγινε μια μέρα μετά την πώληση των τριετών ομολόγων. Γενικότερα οι επενδυτές απαιτούν αυξημένη αποζημίωση για τον αυξημένο πληθωρισμό και την αύξηση της προσφοράς του αμερικανικού δημόσιου χρέους. Το δολάριο ανέβηκε.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων. Με την οικονομία να αψηφά την απαισιοδοξία και τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται, οι αναλυτές προβλέπουν το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα των τελευταίων 14 μηνών  και η αγορά swap τιμολογεί τον κίνδυνο ότι θα έρθει ακόμη υψηλότερα από το αναμενόμενο. Οι traders αναμένουν η Fed να παραμείνει σε αναμονή σε μια συνεδρίαση πολιτικής την επόμενη εβδομάδα και βλέπουν περίπου 50% πιθανότητα να αποφασίσει αύξηση τον Νοέμβριο.

Ο ΔΤΚ είναι πραγματικά βασικός γιατί αν σταματήσει την πτωτική του τάση, οι αγορές θα πρέπει να τιμολογήσουν μια πιο επιθετική Fed  και αυτό θα ήταν αρνητικό για τις μετοχές, δήλωσε ο Tom Essaye, πρώην trader της Merrill Lynch που ίδρυσε το ενημερωτικό δελτίο The Sevens Report.

«Με έναν πιο οικείο τρόπο, ο ΔΤΚ επηρεάζει δύο από τους τρεις πυλώνες του ράλι: τον αποπληθωρισμό και την προσδοκία ότι η Fed θα ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων», σημείωσε ο Essaye. “Αν ο ΔΤΚ είναι πολύ ζεστός, θα καταστραφούν και τα δύο.”

Υπήρξε μια «δραματική αλλαγή» στην κατανομή των μετοχών των διαχειριστών κεφαλαίου μια βιασύνη εισροών προς τις ΗΠΑ και μια έξοδος από τις αναδυόμενες αγορές, έδειξε η τελευταία παγκόσμια έρευνα σε θεσμικούς διαχειριστές κεφαλαίων της Bank of America Corp.

Βασικά γεγονότα αυτής της μέρας:

Ιαπωνία PPI, σήμερα

Βιομηχανική παραγωγή Ευρωζώνης, σήμερα

Βιομηχανική παραγωγή Ηνωμένου Βασιλείου, σήμερα

ΔΤΚ ΗΠΑ, σήμερα

Οι ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk της Tesla και του Mark Zuckerberg του Meta Platforms, πρόκειται να παρευρεθούν σε ένα φόρουμ για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης που συγκάλεσε ο γερουσιαστής Chuck Schumer, σήμερα.

Συνάντηση για αποφάσεις επί της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συνέντευξη Τύπου από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, αύριο

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε μικρή αλλαγή

Το ευρώ υποχώρησε 0,2% στα 1,0728 δολάρια

Η βρετανική λίρα υποχώρησε 0,1% στα 1,2492 δολάρια

Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε 0,4% στα 147,13 γεν ανά δολάριο

Ομόλογα

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 4,26%

Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας άλλαξε ελάχιστα στο 2,64%

Η απόδοση 10 ετών της Βρετανίας υποχώρησε έξι μονάδες βάσης στο 4,42%

Στην Αθήνα

Μια προσέγγιση της πιθανής τάσης του ΔΤΡ με βάση  την στατιστική δίνει αισιόδοξα μηνύματα που δεν χρειάζεται να τα πάρουν οι αναγνώστες τοις μετρητοίς. Ωστόσο αναφέρουμε πως με χαμηλό χθες τις 950 μονάδες που απέχουν αρκετά από τη ζώνη στήριξης στις 900 ως 920 και με κατώτερο τελευταίων 3 μηνών στις 936,22 δεν αποκλείεται σε λίγο να δούμε τις μετοχές του κλάδου να οδηγούν την ανοδική αντίδραση της αγοράς.

Από τη χθεσινή σύνοδο:

Με ανεβασμένους ρυθμούς συναλλαγών και μοναδική διαφορά από την έναρξη της Δευτέρας το ότι η εγγραφή του ανώτερου έγινε στις 11:02 και όχι στο πρώτο 10λεπτο, το χαμηλό της αγοράς οι 1236,4 μονάδες εμφανίστηκε στις 11:42 και ήταν δυο μονάδες πάνω από το κατώτερο του Σεπτέμβρη.

Ο τζίρος έπιασε τα 35 εκατ. ευρώ στις 12:13 και ο ΓΔ είχε οδηγηθεί  1239 μονάδες με απώλειες -0,93%. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών ήταν 20 και 64 ήταν οι καθοδικές υπογραμμίζοντας τη διάχυση των πιέσεων στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Οι γενικευμένες  πιέσεις προέκυψαν την επίδραση της εικόνας των μετοχών του 25άρη που περιλάμβανε δυο ανοδικά blue chip ΕΛΠΕ ΕΕΕ και 20 καθοδικά.

Το σημαντικό που τονίζαμε στην επικοινωνία μας με παράγοντες της αγοράς ήταν πως στην  πρώτη πεντάδα των blue chip με βάση την πτώση δεν υπήρχε τραπεζικό. Αυτό αποτελούσε μια θετική ένδειξη και αρκετοί συμφώνησαν σε αυτή την οπτική αν και δεν άρεσε σε κανένα το πλήθος των καθοδικών μετοχών από εκείνες που απάρτιζαν τα χαρτοφυλάκια των ξένων θεσμικών. Στις 15:20 ο τζίρος είχε περάσει πάνω από τα 72 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος εμφάνιζε απώλειες -0,30% ευρισκόμενος γύρω από τις 1247 μονάδες.  Την μείωση των απωλειών προκάλεσε η ζήτηση για τις  ΜΥΤΙΛ ΕΤΕ ΤΕΝΕΡΓ ΚΟΥΕΣ και ΑΛΦΑ τη δεδομένη χρονική στιγμή που προστέθηκαν στην ομάδα των ανοδικών μετοχών του 25άρη.

Μπορεί η υποδοχή της αναβάθμισης να μην ήταν όπως την ανέμεναν οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες και οι ιδιώτες επενδυτές αλλά το φρόνημά τους δεν κάμπτεται. Για αυτό οι παρεμβάσεις των εγχώριων αναλυτών ακόμα και από την πλευρά των εκφραστών συνήθως συντηρητικών απόψεων δεν είναι αποτρεπτικές για την ανάληψη ρίσκου.

Η καθησυχαστική παρέμβαση της Depolas Investment Services είχε ως εξής: “Υπερίσχυσαν οι πωλητές στο Χ.Α. κατά την χθεσινή συνεδρίαση και μάλιστα με τον Τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί αισθητά περισσότερο. Παρά ταύτα, ο εν λόγω δείκτης παραμένει πάνω από τις κρίσιμες στηρίξεις της περιοχής των 920 – 900 μονάδων. Άλλωστε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος, γι’ αυτό και τα οφέλη εκτιμούμε ότι θα φανούν σε βάθος χρόνου, ειδικότερα αν αναβαθμιστούμε το επόμενο διάστημα και από έναν ακόμη Οίκο αξιολόγησης. Συνεχίζουμε να αναζητούμε σημεία εισόδου, αλλά πάντα κατά περίπτωση και σε πιθανή αδυναμία της Αγοράς. Εννοείται ότι το βλέμμα μας δεν αγνοεί το διεθνές περιβάλλον, το οποίο άλλωστε επιδεινώνεται, όπως αποκαλύπτουν και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είπε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2023 και 1,3% το 2024, έναντι προβλέψεων 1,1% και 1,6% αντίστοιχα που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης μεταξύ άλλων τόνισε: “Μετά από 13 χρόνια, η Ελληνική Οικονομία πήρε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Οι περισσότεροι θα περίμεναν ένα πάρτι στην Αγορά, παρόλα αυτά η εικόνα είναι σαφώς αποκαρδιωτική. Οι περισσότεροι θα φανταστούν το πασιφανές, ότι οι ζημιές της φυσικής καταστροφής των προηγούμενων ημερών ήταν ο λόγος και η Χώρα πιθανότατα να χάσει 1, ή και 2 μονάδες στο ΑΕΠ από το μέγεθος των ζημιών. Η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι ένα νέο μίας ημέρας, αλλά για τα επόμενα χρόνια. Σαφώς τα κεφάλαια που θα εισέλθουν στην Αγορά θα το πράξουν σταδιακά και όχι σε μία συνεδρίαση”.

Το σχόλιο του  σύμβουλου Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα

Η αναβάθμιση πνίγηκε στα λασπόνερα…

Η DBRS έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία το βράδυ της Παρασκευής με τη Goldman Sachs να σπεύδει να δημοσιοποιήσει τον θετικό σχολιασμό της. Νωρίτερα, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου είχε καταγράψει επίδοση-έκπληξη, στο +2,7% σε ετήσια βάση υποβοηθούμενο από τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (+7,9%) που αναμένεται να συνεχίσουν αυξανόμενες και το 2ο εξάμηνο. Επιπλέον, η διαγωνιστική διαδικασία για την Αττική Οδό απέδωσε ποσό ρεκόρ για το ΤΑΙΠΕΔ ύψους 3,27 δις. ευρώ με την πλειοδότρια ΓΕΚΤΕΡΝΑ να έχει πλέον κυρίαρχη θέση στις παραχωρήσεις.

Όμως, όλα αυτά δεν άρκεσαν για να διατηρήσουν το θετικό momentum που καταγράφηκε στο φινάλε της συνεδρίασης της Παρασκευής, καθώς η κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία είχε δραματικές συνέπειες σε μια περιοχή που συνεισφέρει το 5,5% του ΑΕΠ. Οι πλημμύρες είχαν σαν αποτέλεσμα νεκρούς και ανυπολόγιστες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο (πνιγμένα ζώα), παραγωγή αγροτικών προϊόντων, καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών (κατοικιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κυρίως) και μεγάλες ζημιές στις υποδομές (γέφυρες, οδικό δίκτυο), ενώ ακόμη και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για την ομαλή επαναλειτουργία τους. Η καταμέτρηση των καταστροφών από κοινού με τις απώλειες του ΑΕΠ είναι σε εξέλιξη και είναι πιθανό να φτάσει το ύψος των 5 δις. ευρώ

Με τα παραπάνω δεδομένα, στην ελληνική οικονομία επανέρχεται σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας καθώς θα χρειαστεί να επανασχεδιαστούν οι βασικοί στόχοι της μακροοικονομικής πολιτικής για τα επόμενα έτη: ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ενόψει των αυξημένων δαπανών για αποζημιώσεις σε πρώτη φάση και αποκαταστάσεις στη συνέχεια και η εκτίμηση για το ΑΕΠ σε συνέχεια των μεγάλων απωλειών, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της μείωσης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Θα χρειαστεί επίσης να τιθασευτεί ο πληθωρισμός των τροφίμων που αναμένεται να αυξηθεί λόγω των μεγάλων ελλείψεων προϊόντων (γαλακτοκομικών, κρεάτων, φρούτων & λαχανικών κυρίως) ενώ ήδη τον Αύγουστο έτρεχε με +10,7%).

Ενόψει των παραπάνω, το χρηματιστήριο υποχωρεί κυρίως με τις τράπεζες που οδηγούν το Γ.Δ. κάτω από τις 1.250 και ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί προς τις 1.217 μονάδες που αποτελούν το επόμενο σημείο στήριξης. Το σενάριο της αναβάθμισης των μεγεθών τους με την πιθανολογούμενη αύξηση των δανείων μετά τη σταθεροποίηση των επιτοκίων είναι πιθανό να αλλάξει καθώς αρκετοί δανειολήπτες από την πληγείσα Θεσσαλία δεν θα μπορούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Σαν αποτέλεσμα, είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Επιπλέον, η αναζήτηση κονδυλίων από την Ε.Ε. από τα προβλεπόμενα ταμεία και ιδιαίτερα το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι πιθανό να καθυστερήσει, με την κυβέρνηση να προβαίνει σε αναμόρφωση μεγάλων κονδυλίων του προϋπολογισμού.

Από την άλλη πλευρά, το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχώρησε στο 2ο τρίμηνο (-0,1% σε ετήσια βάση) , ενώ η αναρρίχηση του πετρελαίου πάνω από τα $90 /βαρέλι απειλεί με αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Με τα δεδομένα αυτά, η Κριστίν Λαγκάρντ καλείται στις 14/9 να αποφασίσει για τα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ, γνωρίζοντας ότι η τυχόν νέα αύξησή τους θα συμβάλει στο στασιμοπληθωρισμό στην ευρωπαϊκή οικονομία : καθώς ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός είναι «ειδικών συνθηκών» και όχι αυξημένης ζήτησης, απαιτούνται και «ειδικές πολιτικές» από τις κυβερνήσεις για να ελεγχθεί και όχι η συνέχιση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, όπως προ μηνών είχε επισημάνει ο Μάριο Ντράγκι. Με τα παραπάνω δεδομένα, ευλόγως τηρείται στάση αναμονής στις αγορές μέχρις ότου βελτιωθεί η ορατότητα…