Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων

Φωτ. Minerva

Το επιδιωκόμενο χρονοδιάγραμμα τοποθετεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών έως τον Οκτώβριο-Νοέμβριο

Η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει, με στόχο οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», τους τελευταίους δύο μήνες έχουν ενεργοποιηθεί οι σχεδιασμοί και η νέα εντολή σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού αναμένεται πολύ σύντομα, με επιδίωξη να προσελκυσθούν τουλάχιστον δέκα ενδιαφερόμενοι επενδυτές, εγχώριοι και μη.

Το επιδιωκόμενο χρονοδιάγραμμα τοποθετεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών έως τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, δεδομένου και του γεγονότος ότι μέχρι το τέλος του 2024, το Diorama Investments SICAR S.A., που κατέχει το 68% των μετοχών της Μινέρβα, πρέπει να ρευστοποιηθεί βάσει καταστατικού, ολοκληρώνοντας τον 10ετή του κύκλο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το Diorama Investments, από κοινού με τα private equity funds EOS Capital Partners και Elikonos Capital εξαγόρασαν τη Μινέρβα από την PZ Cussons Plc αντί περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα asset του ομίλου της Μινέρβα, περιλαμβάνουν ηχηρά σήματα όπως Μινέρβα, Χωριό, ΤΟΠ και Φαστ, Pummaro, Pelargos, Brava και Delicia. Φέρεται, όμως, ότι στο πλαίσιο της απόφασης απόσχισης του κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού, με εισφορά του στη νέα εταιρεία Τυροκομεία Δωρική, ανοίγει ο δρόμος ώστε η δραστηριότητα των τυροκομικών να πωληθεί ξεχωριστά. Αυτό το σενάριο κινείται στον άξονα ότι τα τυροκομικά αποτελούν αυτόνομο επιχειρηματικό κλάδο που μπορεί να αναπτυχθεί αυτοτελώς ανεξάρτητα με το βασικό core business του ομίλου, ήτοι το ελαιόλαδο και τα ντοματοειδή.

Βέβαια δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και για το σύνολο των δραστηριοτήτων της Μινέρβα. Στο βαθμό, πάντως, που όλες οι δραστηριότητες καταλήξουν σε έναν αγοραστή, τότε τα δεδομένα στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, θα αλλάξουν εκ νέου.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι η συγκυρία κατά την οποία επιδιώκεται να γίνει η πώληση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε ό,τι αφορά στη κατηγορία του ελαιολάδου, η παραγωγή του όποιου πλήττεται από την κλιματική κρίση και επηρεάζει σημαντικά τις διεθνείς τιμές στο χρηματιστήριο του «υγρού χρυσού».

Σχετικά με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι σε αυτήν την κούρσα διεκδίκησης δεν αναμένεται να εισέλθει η Μέλισσα Κίκιζας, η οποία το 2019 κατέθεσε δεσμευτική προσφορά. Ερωτηματικό παραμένει και εάν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και αυτή τη φορά και οι έτεροι παλιοί διεκδικητές, ήτοι η ντοματοβιομηχανία Νομικός και η κονσερβοποιία «Παλίρροια».

Στην αγορά βέβαια ακούγονται και τα ονόματα από τους «συνήθεις ύποπτους» των εγχώριων deals στα τρόφιμα, όπως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που επιδιώκει μέσω της Bespoke Holdings να δημιουργήσει ένα ισχυρό όμιλο τροφίμων, το SwitzGroup, αλλά και το family fund VNK Capital.

Σημειώνεται ότι η ιστορία της υπεραιωνόβιας «Μινέρβα» ξεκινάει το 1887, ενώ το 1977 εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο ο πολυεθνικός όμιλος PZ Cussons, ο οποίος μετά από 42 χρόνια προχώρησε σε συμφωνία για τη μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στην Mirties Enterprises Company Limited, θυγατρική της Diorama Investments SICAR SA.

Σε επίπεδο δυναμικής μεγεθών, με βάση τον ισολογισμό του 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μινέρβα ανήλθε σε 68,6 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 10,3 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν το 2022 σε 7,8 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 852 χιλ .ευρώ. Η παραγωγική δυναμική της Μινέρβα εκτείνεται από το Σχηματάρι Βοιωτίας, όπου βρίσκεται η κεντρική παραγωγική μονάδα, στα Ιωάννινα και τη μονάδα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, την Ανδραβίδα Ηλείας με τον σταθμό συλλογής γάλακτος και τη μονάδα παραγωγής τομάτας στη Γαστούνη Ηλείας.