Skip to main content

Επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη σχεδιάζει η Τουρκία

Θα χρησιμοποιηθούν εγχώριας παραγωγής πυραυλικά συστήματα

Η Τουρκία φιλοξένησε αυτή την εβδομάδα μια σύνοδο στην οποία συμμετείχαν διαστημικές υπηρεσίες από όλη την Κεντρική Ευρασία. Αυτή είναι η τρίτη τέτοια συνάντηση με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας σε διαστημικά προγράμματα και πρωτοβουλίες. Η συγκέντρωση υπογραμμίζει τις ταχέως επιταχυνόμενες διαστημικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, καθώς στοχεύει να εδραιωθεί ως σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία.

Η απόφαση της Τουρκίας να δραστηριοποιηθεί στη διαστημική βιομηχανία έχει τις ρίζες της στο 1993 όταν το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας την προσδιόρισε ως βασικό τομέα ανάπτυξης. Ωστόσο μόλις το 2018 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίδρυσε την Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία για να επιβλέπει και να επεκτείνει το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία έχει καταφέρει να κάνει επιτυχείς εκτοξεύσεις αρκετών δορυφόρων όπως οι δορυφόροι παρατήρησης RASAT και Göktürk Earth. Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμά του μέχρι στιγμής ήταν να στείλει τον πρώτο της αστροναύτη, τον Αλπέρ Γκεζεράβτσι, σε μια αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μόλις πέρυσι.

Η Σελήνη

Τώρα η Τουρκία βάζει το βλέμμα της πολύ ψηλότερα, στοχεύοντας να γίνει ένα από τα λίγα έθνη με επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα. Στη σύνοδο Τούρκοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν σχέδια για ένα φιλόδοξο σεληνιακό πρόγραμμα που προορίζεται να κορυφωθεί με μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μέχρι το 2026 χρησιμοποιώντας μάλιστα εγχώρια πυραυλικά συστήματα. Πάντως ο στόχος του 2026 φαντάζει εξαιρετικά φιλόδοξος αν όχι ακατόρθωτος αν σκεφτούμε ότι το 2026 προγραμματίζει τη δική της επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη η NASA μετά από πολυετή προετοιμασία και με την τεχνογνωσία και τους πόρους που διαθέτει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Η σύνοδος κορυφής αποκάλυψε επίσης την επιθυμία της Τουρκίας να συνεργαστεί βαθύτερα με τις γειτονικές χώρες σε διαστημικά έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μια βασική πρωτοβουλία που συμφωνήθηκε ήταν η κοινή ανάπτυξη ενός μίνι δορυφόρου «cubesat» με τη συμμετοχή πολλών κρατών. Υπήρξαν επίσης συζητήσεις σχετικά με την ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων, τους πόρους εξερεύνησης και τη χρήση διαστημικής παρατήρησης της Γης για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη την περιοχή.

Naftemporiki.gr