Skip to main content

Αλ. Τσίπρας από Ιθάκη: Φτάσαμε στον προορισμό μας

«Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του για την έξοδο από την οκταετή «οδύσσεια» των μνημονίων από την Ιθάκη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η διαδρομή δεν ήταν εύκολη, «αλλά είχε πάντα προορισμό, ακόμη και στις πιο σκοτεινές ώρες». Όπως είπε μέσα σε πέντε χρόνια συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για χώρα σε καιρό ειρήνης. Υλοποιήθηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας, ενώ η Δημοκρατία ευτελίστηκε, υποστήριξε. 

 «Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. Φασιστικές συμμορίες, βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια» είπε, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν δέχθηκαν έτσι τη μοίρα, που τους χάραξαν άλλοι. 

«Πριν από τρία χρόνια πήρε μία ιστορική απόφαση να πάρει το τιμόνι από εκείνους που οδήγησαν τη χώρα σε βράχια και να το δώσει σε νέους καπετάνιους. Αναλάβαμε το καθήκον με υπευθυνότητα» είπε, προσθέτοντας:  «Περάσαμε από πολλά κύματα. Το πλήρωμα άλλαξε. Άλλοι φοβήθηκαν τα κύματα και άλλοι θέλησαν να τα δαμάσουν».  

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμισε ότι σε αυτή την αφετηρία της νέας εποχής «δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων», «δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει» και «δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι»: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια». Διότι όπως είπε αυτά «είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα». 

 «Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά  δεν τελειώσαμε εδώ» τόνισε. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας» είπε. «Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι» και είναι «όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια». «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους» υπογράμμισε.  

Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή, κατέληξε. 

naftemporiki.gr