Σαρώνει ο «Ξενοφώντας» την Ελλάδα

Σαρώνει ο «Ξενοφώντας» την Ελλάδα

238
Σαρώνει ο «Ξενοφώντας» την Ελλάδα

Κατέφθασε στην Ελλάδα αγριεμένος ο «Ξενοφώντας», αλλάζοντας το μέχρι σήμερα καλοκαιρινό τοπίο και προκαλώντας ισχυρούς ανέμους και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Ο δρ. Νίκος Μαζαράκης, καθηγητής Ναυτικής Μετεωρολογίας και Country Manager της StormGeo Greece A.S., μιλώντας στα Ναυτικά Χρονικά, ανέφερε ότι το φαινόμενο «Ξενοφώντας» οφείλεται στην παρουσία ενός αντικυκλώνα στην Κ. Κεντρική ο οποίος έγινε η αιτία ψυχρές αέριες μάζες από την Β. Ευρώπη να κατακλύσουν την Ελλάδα.

Έτσι από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 27 του μηνός θα σημειωθεί σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο, φτάνοντας τα 8-9 μποφόρ, αλλά κατά τόπους ακόμα και τα 10 μποφόρ. Από την Πέμπτη το μεσημέρι και μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι να εξασθενούν κυρίως στο ΝΑ Αιγαίο και τις ανατολικές Κυκλάδες.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, κατά τόπους θυελλώδεις, εντάσεως 8 μποφόρ, ενώ στον Πατραϊκό κόλπο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 μποφόρ.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές μεταφορές της χώρας, καθώς σύμφωνα με το ΑΠΕ, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Πέραμα- Παλούκια Σαλαμίνας και Αρκίτσα- Αιδηψός. Κλειστή επίσης παραμένει η γραμμή Πρίνου Καβάλας, ενώ το πρωί δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «ΙΟΝΙΣ» για Κύθηρα-Κίσσαμο. Ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ακυρώσεις δρομολογίων για αύριο, όπως η Aegean Speed Lines η οποία ακυρώνει το δρομολόγιο του πλοίου H/S SPEEDRUNNER 3 από Πειραιά για Σέριφο – Σίφνο – Μήλο και αντίστροφα.

Τις επόμενες μέρες οι βροχές δεν θα είναι έντονες και θα εντοπίζονται κυρίως στην Κρήτη και από την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου θα σημειωθούν βροχές στην Αττική, στην Βοιωτία και στην Πελοπόννησο.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαζαράκης, ένα εντυπωσιακό στοιχείο του φαινομένου «Ξενοφώντας» είναι ότι θα προκαλέσει μία απότομη και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, καθώς συγκρίνοντας τις μέγιστες της Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου με αυτές που αναμένονται για την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου η θερμοκρασία θα πέσει κατά 8-14 βαθμούς Κελσίου.

Παρά την εξασθένιση των ανέμων στο Αιγαίο από την Πέμπτη και μετά, ο καιρός δεν θα σημειώσει βελτίωση καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις συγκλίνουν προς τον σχηματισμό ενός ισχυρού μεσογειακού κυκλώνα (Medicane), ο οποίος θα διαμορφωθεί δυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου και θα κινηθεί προς την Σικελία. Από το Σάββατο και μετά όμως ενδέχεται να γυρίσει προς τα ανατολικά επηρεάζοντας την Πελοπόννησο και την Κρήτη με ανέμους που μπορεί να ξεπεράσουν τους 50 κόμβους. Καλύτερη εικόνα για το συγκεκριμένο φαινόμενο αυτό ωστόσο θα υπάρξει από την Πέμπτη και μετά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.