Η Κάλυμνος αποκτά την 11η ΑΕΝ της χώρας

Η Κάλυμνος αποκτά την 11η ΑΕΝ της χώρας

2796
Η Κάλυμνος αποκτά την 11η ΑΕΝ της χώρας

Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φ. Κουβέλη, του αναπληρωτή υπουργού Ν. Σαντορινιού, του γ.γ. κ. Δ. Τεμπονέρα και των τ. υπουργών Π. Κουρουμπλή και Αρ. Παυλίδη, του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσίου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευ. Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναυάρχου Λ.Σ. Σταμ. ΡΑΠΤΗ, καθώς και του Β΄ υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναυάρχου Λ.Σ. Αθ. Ντούνη, του δημάρχου Ι. Γαλούζη, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του προέδρου της ΠΕΠΕΝ καπτ. Ε. Τσικαλάκη και εκπροσώπων ναυτιλιακών εταιρειών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας ΑΕΝ Πλοιάρχων στην Κάλυμνο.

 

Η ναυτομάνα Κάλυμνος, πατρίδα των σφουγγαράδων αλλά και ναυτικών που οργώνουν τις θάλασσες της Μεσογείου και όχι μόνο, έβλεπε εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες τα παιδιά της να μετακομίζουν σε άλλα νησιά του Αιγαίου, κυρίως στη Σύρο, τη Χίο και τα Χανιά, προκειμένου να σπουδάσουν στις δημόσιες ΑΕΝ της χώρας. Σε χρόνο ρεκόρ η νέα Σχολή Πλοιάρχων έρχεται, λοιπόν, να εκπληρώσει τα όνειρα και τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας που αποτελείται κατά κύριο λόγο από ναυτικούς, αφού η οικονομία του νησιού δεν έχει προσανατολιστεί προς την τουριστική ανάπτυξη.

Η 11η ΑΕΝ της χώρας είναι πλέον γεγονός και παρά τις δύσκολες συγκυρίες η δέσμευση του τέως υπουργού κ. Κουρουμπλή και προσωπικό  στοίχημα του δημάρχου κ. Ι. Γαλούζη, υλοποιήθηκε σε πείσμα των καιρών. Από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 οι αίθουσες διδασκαλίας του ιστορικού Βουβάλειου Παρθεναγωγείου θα μπορούν να φιλοξενούν 80 πρωτοετείς σπουδαστές, οι οποίοι προέρχονται τόσο από την Κάλυμνο όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Κατά τον καπτ. Κυριάκο Θεοδωράκη, ο οποίος ανέλαβε το δύσκολο έργο της έναρξης της συγκεκριμένης Σχολής, η ίδρυση της Ακαδημίας αποτελεί την υλοποίηση μιας μεγάλης ανάγκης της τοπικής κοινωνίας, η οποία εδώ και χρόνια επιθυμούσε την ίδρυση μιας ΑΕΝ. Το δύσκολο έργο, μάλιστα, της λειτουργίας της συγκεκριμένης Σχολής ολοκληρώθηκε σε 11 μήνες ξεπερνώντας νομοθετικούς σκοπέλους και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Είναι κοινώς παραδεκτό, όπως ορθώς ανέφερε ο καπτ. Κυριάκος, ότι σχεδόν όλες οι ναυτομάνες πατρίδες της Ελλάδας έχουν σήμερα Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, πλην της Πελοποννήσου. Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι είναι άξια μνείας η μεγάλη υποστήριξη που προσέφερε η τοπική κοινότητα αλλά και ο απόδημος εκ Καλύμνου ελληνισμός για τη λειτουργία της Σχολής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δύο απόδημοι Έλληνες, οι κ.κ. Γεώργιος Ντόβολος και Ιωάννης Χαλίκος έχουν ο μεν πρώτος προσφέρει τη στέγαση των σπουδαστών σε ξενοδοχείο ο δε δεύτερος τη σίτιση τους μέχρι να λειτουργήσει πλήρως η Σχολή. Η στέγαση και η σίτιση σύντομα θα πραγματοποιείται στο πρώην ορφανοτροφείο, όπου θα μπορεί η Μητρόπολη Καλύμνου να στεγάσει 20 με 25 σπουδαστές, οι οποίοι θα έχουν επιλεγεί με αντικειμενικά κριτήρια.

Είναι γεγονός ότι η λειτουργία της Σχολής αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τα ναυτιλιακά δρώμενα και τη νέα γενιά ναυτελλήνων στα Δωδεκάνησα και το κτίριο όπου στεγάζεται αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση της χώρας. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική, επίσης, η προσφορά του ελληνικού εφοπλισμού ως προς τον εξοπλισμό και την υποστήριξη της λειτουργίας αλλά και της μετέπειτα ναυτολόγησης των σπουδαστών της Σχολής. Αρκετές, μάλιστα, εταιρείες σκέφτονται, σύμφωνα με πληροφορίες των Ναυτικών Χρονικών, να ανοίξουν γραφεία ναυτολόγησης και εξυπηρέτησης πληρωμάτων στο νησί.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε πως η νέα Ακαδημία αποτελεί πόλο έλξης και ανάτασης της ναυτομάνας Καλύμνου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι μετά από μια τεράστια φουρτούνα που πέρασε η Ελλάδα «πρέπει να σχεδιάσουμε και να δουλέψουμε σκληρά για το μέλλον του τόπου». Στο χαιρετισμό του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «όπως θα έλεγαν οι ναυτικοί μας πρέπει να επισκευάσουμε τις ζημίες που έγιναν στο καράβι από τους φουρτούνες, αλλά πρέπει να δούμε ποια πλεύση θέλουμε το πλοίο μας να πάρει».

Ο κ. πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξε συνειδητή εγκατάλειψη των ελληνικών περιφερειών και ειδικά των νησιών, ενώ όλες οι πολιτικές αφορούσαν μόνο την υποστήριξη του τουρισμού. «Εδώ χτυπά η καρδιά της Ελλάδας, στα Δωδεκάνησα, όχι στην πρωτεύουσα. Η θάλασσα είναι βασικό στοιχείο της πατρίδας μας και η ναυτοσύνη είναι βασικό στοιχείο της Καλύμνου. Το συγκεκριμένο έργο το υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ -μέσα σε 11 μήνες- και ήταν ένα δίκαιο αίτημα όλου του νομού. Σας αξίζει αυτή η Ακαδημία διότι βάλατε πλάτη στη δύσκολη φουρτούνα που πέρασε η χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ευχήθηκε «Καλές Θάλασσες» στους σπουδαστές επικροτώντας την παρουσία και γυναικών σπουδαστριών.

Η Isalos.net και τα Ναυτικά Χρονικά εύχονται καλή σταδιοδρομία στους νέους σπουδαστές και ούριο άνεμο στους εκπαιδευτικούς και τους φορείς που θα στηρίξουν το συγκεκριμένο έργο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η 11η ΑΕΝ της χώρας είναι γεγονός και ευελπιστούμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, οι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι τοπικές κοινωνίες θα στηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία όλων των Σχολών, οι οποίες προετοιμάζουν την επόμενη γενιά των Ελλήνων της θάλασσας. Η δεύτερη δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης για τη δημιουργία ΚΕΣΕΝ στη Μακεδονίας ευελπιστούμε ότι θα υλοποιηθεί και αυτή σύντομα. Σε μια χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί εδώ και δεκαετίες από πολιτικές ανακοινώσεις-πυροτεχνήματα η πολιτική ηγεσία οφείλει με σύνεση και αποφασιστικότητα να υλοποιεί σχέδια, που θα είναι, ωστόσο, βιώσιμα σε βάθος χρόνου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.