Σαλπάροντας με τη «Νεράιδα»

Σαλπάροντας με τη «Νεράιδα»

978
Σαλπάροντας με τη «Νεράιδα»

Μια πραγματικά συναρπαστική αφήγηση, μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα, ομοιώματα και οπτικοακουστικό υλικό, λαμβάνει χώρα μέσα στο σκαρί ενός παλιού επιβατηγού, το οποίο μετατράπηκε σε πλωτό μουσείο το 2013.

Πρόκειται για τη Νεράιδα, η οποία καθελκύστηκε το 1939, υπηρέτησε ως σωστικό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ αργότερα και για 25 ολόκληρα χρόνια εκτελούσε το παραδοσιακό δρομολόγιο στους προορισμούς του Αργοσαρωνικού. Μέσα από τα εκθέματα, ο επισκέπτης παρακολουθεί την πορεία και την επιχειρηματική ιστορία του Γιάννη Λάτση, από τα φτωχικά χρόνια στο Κατάκολο μέχρι τη δημιουργία της τεράστιας αυτοκρατορίας του.

Ταυτόχρονα, μέσα από τα κειμήλια που διασώθηκαν, συντηρήθηκαν και φιλοξενούνται στους χώρους της, γίνεται μια ανασκόπηση σημαντικών ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων του 20ου αιώνα. Ο «καπετάν-Γιάννης» έβαλε το πρώτο του απόκτημα στη γραμμή του Αργοσαρωνικού τη δεκαετία του ’50 και αρνήθηκε να το εγκαταλείψει ακόμα και όταν το σκαρί γέρασε, καθώς το θεωρούσε το «τυχερό» του πλοίο. Η Νεράιδα πρωταγωνίστησε και φιλοξένησε στους χώρους της τους συντελεστές της αξέχαστης ταινίας «Το Παιδί και το Δελφίνι», που έκανε γνωστές τις ομορφιές της Ύδρας σε όλο τον κόσμο.

Είναι το μοναδικό στη χώρα μας πλωτό μουσείο με τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλόες. Ο μόνιμος τόπος ελλιμενισμού του είναι η Μαρίνα του Φλοίσβου, κοντά στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, όπου βρίσκονται, επίσης, ελλιμενισμένα το Θωρηκτό Αβέρωφ, το αντιτορπιλικό Βέλος-Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα, η Αθηναϊκή Τριήρης Ολυμπιάς, το ιστιοφόρο Ευγένιος Ευγενίδης και το ατμόπλοιο Θαλής ο Μιλήσιος.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του πλοίου Νεράιδα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.