Υπό πίεση το διεθνές εμπόριο

Υπό πίεση το διεθνές εμπόριο

188
Υπό πίεση το διεθνές εμπόριο

Λιγότερο αισιόδοξες φαντάζουν οι προοπτικές για το διεθνές εμπόριο το επόμενο τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα ευρήματα για την πορεία του δείκτη της DHL, Global Trade Barometer (GTB). Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε κατά 2 μονάδες, στις 45, ένδειξη ότι το παγκόσμιο εμπόριο χάνει έδαφος, με μετριοπαθή βέβαια ρυθμό.

Με εξαίρεση την Ινδία, οι υπόλοιπές έξι χώρες που αναλύονται για την εξαγωγή του δείκτη, σημειώνουν βαθμολογία κάτω του ορίου των 50 μονάδων, ενώ ιδιαίτερα η Κίνα εμφανίζει τις χαμηλότερες επιδόσεις. Η μείωση του δείκτη Global Trade Barometer είναι αποτέλεσμα των μειωμένων προοπτικών για το διά αέρος και το διά θαλάσσης εμπόριο σε εμπορευματοκιβώτια. Ο επιμέρους δείκτης για το διά αέρος εμπόριο μειώθηκε κατά 3 μονάδες, στις 42, ενώ ο αντίστοιχος για το διά θαλάσσης εμπορευματοκιβωτίων υποχώρησε κατά 2 μονάδες, στις 46.

Με αφορμή τα ευρήματα, ο Tim Scharwath, CEO του DHL Global Forwarding, Freight, αναφέρει ότι πιθανώς το διεθνές εμπόριο θα παρουσιαστεί αποδυναμωμένο καθώς ολοκληρώνεται το 2019. Ο ίδιος βέβαια σημειώνει ότι η υποχώρηση του διεθνούς εμπορίου αποτελεί απόρροια του γεγονότος ότι τα προηγούμενα χρόνια αυτό ενισχύθηκε σημαντικά και ουσιαστικά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κάθοδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.