Αργεντινή: Τα ποτάμια, παράγοντας Χ για το εμπόριο σόγιας

Αργεντινή: Τα ποτάμια, παράγοντας Χ για το εμπόριο σόγιας

136
Αργεντινή: Τα ποτάμια, παράγοντας Χ για το εμπόριο σόγιας

To εμπόριο σόγιας της Αργεντινής θα συνεχίσει να επηρεάζεται για αρκετούς μήνες ακόμα από τη χαμηλή στάθμη των υδάτων σημαντικών ποταμών, απόρροια της ξηρασίας, σημειώνουν κύκλοι της αγοράς.

Το ελάχιστο επίπεδο βροχοπτώσεων από τον Ιανουάριο στη νότια Βραζιλία και στη βόρεια Αργεντινή έχει επηρεάσει τη στάθμη των υδάτων ποταμών, όπως ο Παρανά, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η μεταφορά του 90% των εμπορευμάτων της Αργεντινής. Η Αργεντινή, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς και προμηθευτές σόγιας, βασίζεται εν πολλοίς στις ποτάμιες μεταφορές για το εμπόριο σιτηρών.

Παρά το γεγονός ότι Βραζιλία και Αργεντινή προχώρησαν πρόσφατα στην αύξηση της ροής του ποταμού Παρανά, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν στο S&P Platts ότι αποτελεί μια παροδική λύση σε ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα.

Αναλυτές θεωρούν ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί πριν από τον Οκτώβριο, οπότε και οι χώρες της Νότιας Αμερικής βιώνουν υψηλές εποχιακές βροχοπτώσεις. Η ξηρασία που πλήττει την Αργεντινή έρχεται σε μια περίοδο όπου η συγκομιδή σόγιας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.