Το μεγαλύτερο project παραγωγής πράσινου υδρογόνου του κόσμου

Το μεγαλύτερο project παραγωγής πράσινου υδρογόνου του κόσμου

550
Το μεγαλύτερο project παραγωγής πράσινου υδρογόνου του κόσμου

Η Air Products, σε συνεργασία με τις ACWA Power και NEOM, υπέγραψαν την Τρίτη 7 Ιουλίου συμφωνία ύψους $5 δισ. για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής αμμωνίας με βάση το πράσινο υδρογόνο που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το παγκόσμιας κλίμακας project για την παραγωγή και την εξαγωγή πράσινης αμμωνίας προς τις διεθνείς αγορές θα ανήκει ισομερώς και στους τρεις εταίρους και θα είναι εγκατεστημένο στη ΝΕΟΜ, βορειοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Air Products, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο project πράσινου υδρογόνου, μέσω του οποίου θα εξοικονομούνται εκπομπές 3 εκατ. τόνων CO2 κάθε χρόνο.

Η ΝΕΟΜ αποτελεί ένα φιλόδοξο project υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, το οποίο κατασκευάζεται στην Ερυθρά Θάλασσα, στα βορειοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας. Ουσιαστικά θα είναι μια πόλη, ένα «ζωντανό εργοστάσιο», που θα διαθέτει επίσης λιμάνια, επιχειρηματικές ζώνες και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ στόχος είναι η απασχόληση περισσοτέρων από 1 εκατ. εργαζομένων από όλο τον κόσμο μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της.

Το joint venture αποτελεί την πρώτη συνεργασία της ΝΕΟΜ με διεθνείς παίκτες τέτοιου βεληνεκούς στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το «πράσινο» εργοστάσιο θα βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία και θα τροφοδοτείται με αιολική και ηλιακή ενέργεια ισχύος περίπου 4 gigawatts. Από το εργοστάσιο θα παράγονται περίπου 650 τόνοι υδρογόνου ημερησίως και 1,2 εκατ. τόνοι πράσινης αμμωνίας ετησίως. Το project θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025.

Η Air Products θα είναι ο αποκλειστικός παραλήπτης της πράσινης αμμωνίας και σκοπεύει να τη μεταφέρει σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η χρήση του οποίου θα προορίζεται για τον τομέα των μεταφορών.

Φωτό: www.airproducts.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.