Ν. Ηγουμενίδης: «Η Κυβέρνηση θέτει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία στο στόχαστρο»

Απόψεις
Ν. Ηγουμενίδης: «Η Κυβέρνηση θέτει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία στο στόχαστρο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρεμβάσεις του βουλευτή σε θέματα της δημόσιας Παιδείας

Με  άρθρο στον τοπικό τύπο της Κρήτης ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης παρεμβαίνει στα θέματα της Παιδείας σημειώνοντας ότι «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην διευκολυνθούν ή διοχετευτούν κρατικοί πόροι στους νευραλγικούς τομείς της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αλλά να ανοίγουν διαρκώς «παράθυρα» και «ευκαιρίες» για τους οικονομικούς παράγοντες που διαπλέκονται με τον χώρο της Εκπαίδευσης».

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου επισημαίνει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ότι η Κυβέρνηση σπεύδει και φέρνει ένα νομοσχέδιο που αποτελεί τον διακαή της πόθο: «το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση με κύριο άξονα την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου των συμβάσεων εργασίας και την «απελευθέρωση» των απολύσεων για τους εκπαιδευτικούς με μείωση ή αύξηση του ωραρίου κατά τη βούληση των εργοδοτών».

Παράλληλα, αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα ενεργειών της Κυβέρνησης που υποβαθμίζουν την δημόσια Παιδεία και στρέφονται ενάντια στην υπεράσπιση του εκπαιδευτικού κόσμου. Μεταξύ αυτών:

  • Για ένα παράβολο 3 ευρώ, 2.000 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη διαδικασία της προκήρυξης 1ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ, κινδυνεύουν να αποκλειστούν για τουλάχιστον 3 χρόνια από τον ενιαίο πίνακα εξαιτίας διαφόρων τεχνικών δυσλειτουργιών του συστήματος κατά τη διαδικασία πληρωμής του παραβόλου. Τα αρμόδια Υπουργεία επιμένουν να αρνούνται να δώσουν απάντηση ή οδηγίες στους εκπαιδευτικούς που αποκλείονται, παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις.
  • Καμία αύξηση των υπαλλήλων καθαριότητας στα σχολεία παρά τις μεγάλες εξαγγελίες για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων λόγω κορωνοϊού. Την ώρα που με το τελευταίο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, η Κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο που να αφορά το πρώτο και κύριο μέλημα της: δηλαδή την εξασφάλιση επαρκούς αριθμού υπαλλήλων καθαριότητας.
  • «Για πρώτη φορά, λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, διαχωρίζονται τα ακαδημαϊκά Τμήματα σε «παλαιά» και «νέα», δίχως απολύτως καμία τεκμηρίωση, γεννώντας πολλές σκέψεις και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της «κατηγοριοποίησης» Πανεπιστημιακών Τμημάτων που έχουν τον ίδιο τίτλο και ομοειδή προγράμματα σπουδών», όπως τονίζει η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που αφήνει αιχμές για αυτό τον διαχωρισμό και ζητά την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης πριν την συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων του 2020.
  • Μόνο κάποια ‘τυχερά’ σχολεία μπόρεσαν να εξασφαλίσουν έναν ή δύο υπολογιστές στα πλαίσια τη ψηφιακής αναβάθμισης των σχολείων, κι αυτό από δωρεές, για να καλύψουν πολλαπλάσιες ανάγκες. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για χορήγηση εξοπλισμού, τελικά με το σταγονόμετρο δόθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε μαθητές και δασκάλους.
  • Σε ιδιωτική πλατφόρμα και χωρίς ασφάλεια η εξ αποστάσεως. Το Υπουργείο Παιδείας ενώ μπορούσε στα πλαίσια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να αξιοποιήσει και να αναβαθμίσει ουσιαστικά το Σχολικό Δίκτυο, που είναι απόλυτα ασφαλές, προτίμησε να στηρίξει τη διδασκαλία σε ιδιωτική πλατφόρμα, εγγράφοντας 130.000 εκπαιδευτικούς, χωρίς να εξασφαλίζεται ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Ο ψευδεπίγραφος «εμπλουτισμός» αγγλικών από το Νηπιαγωγείο. Η Υπουργός Παιδείας επιχειρεί, με ψευδεπίγραφο τρόπο, να δώσει την εντύπωση στους γονείς για δήθεν «εμπλουτισμό» του προγράμματος του Νηπιαγωγείου με την προσθήκη εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας. Όπως αναφέρει το διαφωτιστικό υπόμνημα της Ένωσης Νηπιαγωγών το «εγχείρημα» αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον βασικό στόχο της διετούς φοίτησης στην Προσχολική Εκπαίδευση που είναι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων αναδυόμενου γραμματισμού.
  • Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την εφαρμογή από την Κυβέρνηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Παρά τον χρόνο που είχε στη διάθεση της και την έγκαιρη χρηματοδότηση, η Κυβέρνηση υποκύπτει στις πιέσεις Δημοτικών Αρχών και αναστέλλει για συγκεκριμένους Δήμους της χώρας – όλως τυχαίως και στον Δήμο Αθηναίων - την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Παρόλο που ήδη από το 2018 υπήρξε χρηματοδότηση ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των κτηριακών αναγκών στους Δήμους που παρουσίαζαν ελλείψεις. Παρόλο που εστάλη έγκαιρα σχετική πρόσκληση προς τους Δήμους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες στέγασης με πόρους από το ΠΔΕ.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης παρατηρεί, κλείνοντας, ότι «κόντρα σε αυτή την πολιτική, έχουμε σήμερα κάθε λόγο, αλλά και κάθε υποχρέωση, να εντείνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News