Η Πάργα, τα τοιχιά, ο τουρισμός και τα θέρετρα..

Απόψεις
Η Πάργα, τα τοιχιά, ο τουρισμός και τα θέρετρα..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουπς! Τι δείχνει η φωτογραφία; Άνθρωποι να κάθονται στα τοιχιά; Κι από κάτω θάλασσα; Και μάλιστα βραχώδη; Απαπαπα. Δεν φοβάται άραγε η δημοτική αρχή της περιοχής μη της πέσει κανείς; Είναι βέβαια κοντά το χάμω (που λένε και στο χωριό μου), αλλά δε νοιάζεται για τους δημότες της ως φαίνεται αυτοί. Αν νοιαζόταν, έστω και γι’ αυτό το ύψος θα είχαν βάλει κάγκελα να μη μπορεί κανείς να κάτσει (χι, χι, χι)….

Οι φωτογραφίες που παρατίθενται, είναι τραβηγμένες από τη πανέμορφη Πάργα. (καρτ ποσταλ είναι. Ένα κυκλαδίτικο νησί «καρφωμένο» στην Ήπειρο. Πεντακάθαρη, τακτοποιημένη, καταπράσινη...).  Που όχι μόνο δεν έχει δαιμονοποιήσει τέτοιες συμπεριφορές αλλά – το ακριβώς αντίθετο- τις έχει ενισχύσει επιτρέποντας στα καταστήματα να προεκτείνουν το χώρο τους όχι σκορπώντας τραπεζάκια στο πεζόδρομο καθιστώντας τον απροσπέλαστο, αλλά μετατρέποντας τα τοιχάκια σε σταντ..

Κιλίμια και μαξιλαράκια πάνω στα τοιχία για ν΄ «αράξει» ο πελάτης και ν’ απολαύσει το ποτό ή τον καφέ του χαζεύοντας το ατέρμονο σουλάτσο των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής .. Κιλίμια και μαξιλαράκια που τα πρωινά στην πλειοψηφία τους μαζεύονται και μένουν όμορφες κατασκευές με λουλούδια που δίνουν άλλο χρώμα στην ήδη πανέμορφη «εικόνα».

 

Να μου το θυμάστε, η επόμενη «μήτρα» του τουρισμού θα είναι η Δυτική Ελλάδα. Τίποτα δεν της λείπει: Υπέροχες παραλίες, εξαιρετικά τοπία, αρχαία ιστορία, παράδοση κι άνθρωποι έτοιμοι από καιρό να αλώσουν την ..«κατάκτηση» των ναυαρχίδων του τουρισμού. Μια χαραμάδα να «τρυπώσουν» θέλουν κι αν δεν αλλάξουμε μυαλά ..Σύντομα θα τη βρουν.

Και θα πάρουν όλο το «καλό» κομμάτι του τουρισμού. Το αξιοπρεπές, το έχων κι όχι το αληταριό που το μόνο που θέλει είναι στις διακοπές του να πιει, να φτιαχτεί και να σκυλο@%&@$εί σε στενά σοκάκια και λεωφόρους. Αλήθεια, έχετε ακούσει κι αλλού για συλλήψεις για το αέριο γέλιου εκτός από δω; Πήγατε κάπου διακοπές στην Ελλάδα και να αντικρύσετε μισοτσίτσιδες τουρίστριες να βγάζουν τα σωθικά τους στη μέση του δρόμου; Πήγατε; Είδατε;  

 

Κι είναι να απορεί κανείς δηλαδή, εκείνοι οι μεγαλοξενοδόχοι με τις super luxury εγκαταστάσεις που κάνουν τόσες επενδύσεις, δημιουργώντας prive παραδείσους σε αιγιαλούς (αλήθεια είναι τόσο νόμιμο και γι΄αυτό κανένας δεν τους ενοχλεί;), δεν ανησυχούν για τον εξευτελισμό των περιοχών που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στον ευτελισμό του προϊόντος; Τι πιστεύουν δηλαδή; Οτι η παρακμή θα είναι παντού γύρω τους αλλά δεν θα αγγίξει τους ίδιους; Έτσι πίστευαν κι οι θαμώνες του α’ εστιατορίου του Τιτανικού πείτε τους με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα …

 Ίσως, αυτοί, οι μεγαλοξενοδόχοι με τις super luxury εγκαταστάσεις που δημιουργούν prive παραδείσους σε αιγιαλούς χωρίς κανείς να τους ενοχλεί, να πρέπει κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσουν τα κονέ τους για να πιέσουν στην κατεύθυνση να δημιουργεί επιτέλους ένα master plan για τον τουρισμό που θα περιλαμβάνει κάθε λεπτομέρεια. Από τις δημόσιες εγκαταστάσεις μέχρι την κουλτούρα του ντόπιου πληθυσμού. Να βάλουμε κάτω όλες τις παραμέτρους που συνιστούν το προϊόν μας και μπορούν να  ενισχύσουν – δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Για να προλάβουμε (ακόμη- ακόμη και για να δημιουργήσουμε) τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν αυτές ..

 Αλλιώς … η σύνδεσή μας με το αύριο του τουρισμού θα είναι σαν την σύνδεση που έχουν μεταξύ τους τα .. «θέρετρα» στα νότια του νομού Ηρακλείου. Ανύπαρκτη..

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News