Τα «κάστρα» των υποψηφίων - Πού «έχασαν» και που «κέρδισαν» Αρναουτάκης, Μαρκογιαννάκης, Κουράκης, Λαμπρινός

Εκλογές
Τα «κάστρα» των υποψηφίων - Πού «έχασαν» και που «κέρδισαν» Αρναουτάκης, Μαρκογιαννάκης, Κουράκης, Λαμπρινός
Τα υψηλά και τα χαμηλά ποσοστά για τους διεκδικητές Περιφέρειας και Δήμου

Ο εκλογικός αγώνας τελείωσε για τους περισσότερους, αλλά η εβδομάδα αυτή έχει απολογιστικό χαρακτήρα για όσους τουλάχιστον δεν έχουν την... αγωνία της δεύτερης Κυριακής. Με τον πρώτο γύρο να έχει ολοκληρωθεί, είναι ευκαιρία να δούμε και τα “κάστρα” των υποψηφίων, τα εκλογικά τμήματα (για τον Δήμο Ηρακλείου) και τους δήμους (για την Περιφέρεια Κρήτης) όπου οι υποψήφιοι συγκέντρωσαν τα υψηλότερα ποσοστά τους. Αλλά και εκεί όπου πήραν... τα μικρότερα.

Ας ξεκινήσουμε με τις περιφερειακές εκλογές, που πλέον έχουν ολοκληρωθεί, και ειδικότερα τον κ. Αρναουτάκη, ο οποίος παραμένει περιφερειάρχης.

Ο κ. Αρναουτάκης κατάφερε και απέσπασε τις περισσότερες ψήφους σε 4 δήμους του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, οι δήμοι Μαλεβιζίου (73%), Γόρτυνας (72,4%), Αρχανών-Αστερουσίων (71,9%) και Φαιστού (71,1%) ήταν εκείνοι όπου ο νυν περιφερειάρχης θριάμβευσε. Αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό τόσο από την εντοπιότητα του ίδιου, όσο και από την πολιτική και επαγγελματική του δραστηριότητα. Ο ίδιος έχει διατελέσει δήμαρχος Αρχανών, ενώ έχει εκλεγεί κατά το παρελθόν ευρωβουλευτής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ο δήμος Μυλοποτάμου έδωσε στον Σταύρο Αρναουτάκη 68,4%.

Η παράταξη “Κρήτη, η Ζωή μας” κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά στους δήμους Καντάνου-Σελίνου, Πλατανιά, Χανίων, Αποκορώνου και Σητείας.

Ο δεύτερος σε σταυρούς για την Περιφέρεια Κρήτης, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, έβγαλε το υψηλότερο ποσοστό σε ψήφους στον δήμο Σητείας. Το ποσοστό που εξασφάλισε ήταν στο 41,2%. Το υψηλό ποσοστό που κατέκτησε ο ίδιος οφείλεται στο γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία θριάμβευσε στον νομό Λασιθίου. Για πρώτη φορά ο νομός Λασιθίου στήριξε έμπρακτα τη “γαλάζια” παράταξη στις ευρωεκλογές, πράγμα που είχε αντίκτυπο και στις περιφερειακές εκλογές.

Μετά τον δήμο Σητείας, τα υψηλότερα ποσοστά του ήρθαν από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και συγκεκριμένα από τους Δήμους Αποκορώνου(39%), Αμαρίου (36,6%), Χανίων (35,3%) και Καντάνου-Σελίνου (39,8%). Τα υψηλά ποσοστά στον νομό Χανίων δικαιολογούνται από την οικογενειακή παράδοση που φέρει το όνομα “Μαρκογιαννάκης”. Ο θείος του υποψηφίου για την Περιφέρεια είναι ο γνωστός πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Τα χαμηλότερα ποσοστά του καταγράφηκαν στους δήμους Χερσονήσου, Ηρακλείου, Βιάννου, Αρχανών και Μαλεβιζίου. Τα χαμηλά ποσοστά στους δήμους Ηρακλείου δικαιολογούνται από τα υψηλά ποσοστά που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου, ο οποίος έδειξε την προτίμησή του στο πρόσωπο του Σταύρου Αρναουτάκη.

Τα “κάστρα” Κουράκη και Λαμπρινού

Το αστικό Ηράκλειο έδειξε την προτίμησή του στο πρόσωπο του Βασίλη Λαμπρινού. Συγκεκριμένα, το 1o Εκλογικό Τμήμα έδειξε την προτίμησή του στο πρόσωπο του νυν δημάρχου. Ειδικότερα, ο κ. Λαμπρινός έλαβε στο 1ο κεντρικό τμήμα με αριθμό 156 και 155 τα ποσοστά 40,1% και 39,3%. Τα υψηλά ποσοστά δικαιολογούνται από το γεγονός ότι το κέντρο του Ηρακλείου ήταν πάντα πιο συντηρητικό και “δεξιό” σε σχέση με τα άλλα τμήματα. Φυσιογνωμίες του ψηφοδελτίου τού κ. Λαμπρινού είχαν δεξιό αποτύπωμα και αυτό εκφράστηκε στις κάλπες. Ωστόσο, τα υψηλότερα ποσοστά σε επίπεδο εκλογικών τμημάτων τα έλαβε ο κ. Λαμπρινός από τα τμήματα της Αυγενικής. Συγκεκριμένα, σε δύο εκλογικά τμήματα ξεπέρασε το 45%. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κ. Γιώργο Βλαχάκη, ο οποίος είναι αντιδήμαρχος Παιδείας και έχει εκλογική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως και το Βενεράτο έδειξε τη στήριξή του στον δήμαρχο κ. Λαμπρινό.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν για τον κ. Λαμπρινό στη Νέα Αλικαρνασσό, αφού σε δύο τμήματα της περιοχής μόλις ξεπέρασε το 11%, ενώ στο Εκλογικό Τμήμα της Νέας Αλικαρνασσού 349 κατάφερε και ξεπέρασε μόλις το 7%. Χαμηλά ποσοστά έλαβε και στα εκλογικά τμήματα Κερασίων (10,3%) και Πετροκεφάλου, όπου εξασφάλισε τις λιγότερες ψήφους αγγίζοντας το 6,6%.

Ο Γιάννης Κουράκης, από την άλλη, κατάφερε και απέσπασε τις περισσότερες ψήφους σε εκλογικά τμήματα της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, ο ίδιος έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στα Κεράσια (77,8%), στις Άνω Ασίτες (65,8%) και στο Πετροκέφαλο (62,3%). Είναι άξιο σχολιασμού πως ο κ. Στειακάκης, ο οποίος αναδείχτηκε πρώτος σε σταυρούς από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του Ηρακλείου, έχει καταγωγή από το Πετροκέφαλο. Υψηλά ποσοστά έλαβε ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” από τον Προφήτη Ηλία και το χωριό Πυργού. Το περιφερειακό Ηράκλειο είχε πάντα μια νοοτροπία λιγότερο συντηρητική. Με δεδομένο πως ο Γιάννης Κουράκης έχει ένα κεντροαριστερό παρελθόν, εύλογα εξηγείται η μεγάλη εκλογική απήχηση που έχει στο περιφερειακό Ηράκλειο.

Τα μικρότερα ποσοστά έλαβε ο Γιάννης Κουράκης στο 1ο Κεντρικό Τμήμα αλλά και στην Αυγενική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News