Εκλογές 2019: Ο Άγιος Νικόλαος «μίλησε»

Δημοτικές
Εκλογές 2019: Ο Άγιος Νικόλαος «μίλησε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά είναι τα προβλήματα του Αγίου Νικολάου, όπως τα καταγράφουν οι πολίτες

Το γκάλοπ του neakriti.gr ολοκληρώνεται με την πόλη του Αγίου Νικολάου, μετά τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο που προηγήθηκαν.

Το neakriti παρείχε βήμα, μέσα από τα social media, στους ίδιους τους δημότες και τους κατοίκους των μεγαλύτερων πόλεων της Κρήτης ώστε να εκφράσουν όλα όσα διαπιστώνουν καθημερινά οι ίδιοι ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης τους.

Άγιος Νικόλαος

Πρόκειται για την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του Λασιθίου με πληθυσμό 20.000 κατοίκων. Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια πανέμορφη ήρεμη μικρή πόλη, την οποία οι Κρητικοί αναφέρουν απλώς ως «ο Άγιος».

Η πόλη είναι κτισμένη στην τοποθεσία Μαντράκι, στην δυτική πλευρά του κόλπου του Μεραμπέλου, αλλά η σημερινή ονομασία της προέρχεται από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Σήμα κατατεθέν του Αγίου Νικολάου είναι η γραφική λίμνη Βουλισμένη, γύρω από την οποία έχει αναπτυχθεί ο οικιστικός ιστός της πόλης.

Αναλυτικότερα τα προβλήματα του Αγίου Νικολάου όπως τα ανέδειξαν οι πολίτες έχουν ως εξής:

Το ζήτημα της καθαριότητας ανέδειξαν ως το φλέγον που χρήζει άμεσης λύσης οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Άγιο.

Οι πολίτες αναφέρουν ότι η πόλη τους έχει εγκαταλειφθεί και βρίσκεται στο έλεος των σκουπιδιών με την κατάσταση πλέον να είναι «απαράδεκτη και τραγική».

Δεύτερο μεγάλο ζήτημα οι Αγιονικολιώτες αναδεικνύουν τις κακοτεχνίες στους δρόμους, τις λακκούβες και τα «χαντάκια», όπως οι ίδιοι τα περιγράφουν. Ένα πρόβλημα που προφανώς απαντάται σε όλη την Κρήτη, απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού καθώς το οδικό δίκτυο φαίνεται να μην βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να επιδέχεται πολλών βελτιώσεων.

Επιπλέον, οι πολίτες έκαναν λόγο για τη δημιουργία κατάλληλα διαμορφωμένων οδών για τους συνανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Στάθμευση και κυκλοφοριακό

Τρίτο σημαντικότερο ζήτημα αναδεικνύεται η έλλειψη χώρων στάθμευσης αλλά και το κυκλοφοριακό που μαστίζει την πόλη. Οι στενοί και δαιδαλώδεις δρόμοι της πόλης δυσχεραίνουν την κίνηση των οχημάτων τόσο στο κέντρο όσο και περιαστικά.

Συγκεκριμένα οι πολίτες αναφέρονται στην «έλλειψη πάρκινγκ γιατί φτιάχτηκαν μεγάλα πεζοδρόμια χωρίς πρόβλεψη για το που θα παρκάρει ο κόσμος».

Πρόκειται για ένα διαχρονικό θέμα που ζητεί λύσεις από τους υποψήφιους δημάρχους όχι μόνο στον Άγιο Νικόλαο αλλά σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης είναι η ραγδαία οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών που προκάλεσε το ζήτημα της άναρχης δόμησης, συνέπεια της οποίας αποτελεί το κυκλοφοριακό.

«Περισσότερη ευαισθησία και αισθητική στα κτήρια. Ας επαναφέρουμε τον παραδοσιακό Κρητικό χαρακτήρα στα νέα κτίσματα και προστασία των παλαιών. Έτσι θα υπάρχει καλύτερη εικόνα στον τουρισμό και στον επισκέπτη», αναφέρει αναγνώστης ενώ πολλοί ακόμα ζητούν την περαιτέρω ανάδειξη της παλιάς πόλης.

Ενώ άλλος τονίζει ότι δεν υπάρχουν παγκάκια πάνω στη λίμνη με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να είναι αναγκασμένοι να καθίσουν σε καφετέριες ή εστιατόρια για να απολαύσουν την απερίγραπτη ηρεμία που προσφέρει η γραφική λίμνη – ορόσημο του Αγίου Νικολάου.

Παιδικές χαρές - Έλλειψη πρασίνου

Πολλές είναι οι απαντήσεις – κυρίως από γυναίκες – οι οποίες ενσκήπτουν με ευαισθησία πάνω στο ζήτημα της έλλειψης χώρων πρασίνου και στις ελάχιστες παιδικές χαρές. Κάθε μανούλα η οποία επιθυμεί να βγει βόλτα με τα παιδιά της θέλει να υπάρχουν διαθέσιμοι ασφαλείς χώροι για να τρέξουν και να παίξουν ανέμελα.

«Δεν υπάρχουν παιδικές χαρές μέσα στην πόλη!» είναι το χαρακτηριστικό παράπονο δημότισσας ενώ κάποια άλλη κάτοικος της πόλης υπερθεματίζει γράφοντας για το σημαντικότερα – κατά τη γνώμη της – πρόβλημα: «Οι παιδικές χαρές. Όλες σε άθλια κατάσταση. Ο δημόσιος φωτισμός μέσα στην πόλη, ακόμα και το "Κέρατο", είναι σκοτεινό».

«Δεν έχει πράσινο, και αυτό το λίγο που έχει μείνει απεριποίητο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δεν έχει παιδικές χαρές, ελλιπής φωτισμός».

Τέλος ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετά τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου είναι αυτό με τα αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Οι βρωμιές, οι ακαθαρσίες και η δυσοσμία από τους αδέσποτους σκύλους και γάτες «πνίγουν» την πόλη υποστηρίζουν επίσης οι κάτοικοι.

Παράλληλα ζητούν την κατασκευή στέγης για τα αδέσποτα ζωάκια ώστε να δοθεί λύση σ’ ένα μείζον πρόβλημα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις των πολιτών μεταφέρονται στους υποψήφιους δημάρχους και περιμένουμε τις απαντήσεις τους τις επόμενες ημέρες.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ τις απόψεις των πολιτών του Αγίου Νικολάου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News