Εθνικές εκλογές: Τα ονόματα που «παίζουν» στο Ηράκλειο

Εθνικές Εκλογές
Εθνικές εκλογές: Τα ονόματα που «παίζουν» στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Πυρετός” στα επιτελεία για τις λίστες - Μετά την προκήρυξη εκλογών ετοιμάζουν τα ψηφοδέλτια

Σε θέσεις προεκλογικής μάχης και επισήμως πλέον τα κομματικά επιτελεία μετά τη χθεσινή συνάντηση Αλέξη Τσίπρα-Προκόπη Παυλόπουλου, που σηματοδότησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Δεδομένου ότι μας χωρίζει λιγότερο από 1 μήνας από τις εθνικές κάλπες, και συνεπώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, στα “στρατόπεδα” των κομμάτων και σε τοπικό επίπεδο επικρατεί πλέον έντονος προεκλογικός αναβρασμός, ενώ στην ατζέντα, πέρα από τη δρομολόγηση περιοδειών, ομιλιών κ.τ.λ., δεσπόζει η συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Θυροκολλείται το Προεδρικό Διάταγμα για διάλυση της Βουλής

Η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής απομένει για να ολοκληρωθεί και τυπικά η παραίτηση της κυβέρνησης και να ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Το επίσημο έγγραφο αναμένεται να παραληφθεί και θυροκολληθεί από τον φρούραρχο του κοινοβουλίου έως νωρίς το μεσημέρι και εκτός από την ημερομηνία εθνικών εκλογών (7η Ιουλίου) θα αναγράφει και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής (σ.σ. μεταξύ 16 – 18 Ιουλίου).

Φουντώνει η μάχη συγκρότησης των ψηφοδελτίων

Η “μάχη” της συγκρότησης των ψηφοδελτίων είναι στην τελική της ευθεία και μέχρι αύριο το απόγευμα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα τοπικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αναλυτικότερα, όπως είχε προαναγγελθεί, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε χθες το απόγευμα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε αποδεκτό το αίτημα, με βάση τα όσα ορίζει σχετικά το Σύνταγμα. Τη στιγμή αυτή ουσιαστικά είχαμε και το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου, ενώ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να θυροκολληθεί μέχρι σήμερα στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ : Μπαίνουν οι τελευταίες... πινελιές

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηρακλείου Δημήτρης Κλαράκης, αναμένουν τις αποφάσεις από τα κεντρικά για το ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου μέχρι αύριο το απόγευμα. Παράλληλα, ετοιμάζονται για την αποψινή ανοιχτή εκδήλωση στο Ηράκλειο (στις 7 το απόγευμα στο “Νυν και Αεί” επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου), παρουσία του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Αλέξη Χριστόπουλου, με την οποία ανοίγει η “αυλαία” της προεκλογικής περιόδου για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ...

«Τις προσεχείς ημέρες, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα (σ.σ. αύριο), θα ανακοινωθεί αρμοδίως από τα κεντρικά του κόμματος το ψηφοδέλτιο για τον νομό Ηρακλείου. Εμείς έχουμε στείλει προτάσεις, ενώ η αξιολόγηση, οι τελικές αποφάσεις και φυσικά οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την αρμόδια κεντρική επιτροπή. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την Τετάρτη θα κλείσει η βασική αυτή εκκρεμότητα με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, ώστε να πέσει το βάρος στις περιοδείες, τις ομιλίες, τις συγκεντρώσεις κ.τ.λ.

Ήδη αύριο (σ.σ. σήμερα), στις 7 το απόγευμα, στο κέντρο “Νυν και Αεί” έχουμε την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση, παρουσία του κ. Χριστόπουλου», τόνισε ο κ. Κλαράκης.

Πώς διαμορφώνεται, όμως, το παζλ αναφορικά με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου;

Ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου δε θέλησε φυσικά να πει ή να σχολιάσει κάτι σε επίπεδο ονομάτων. Ωστόσο το ρεπορτάζ θέλει δεδομένο έναν βασικό καμβά, στον οποίο εκκρεμούν κάποιες τελευταίες πινελιές.

Δεδομένες είναι οι συμμετοχές στο ψηφοδέλτιο των τριών σημερινών εν ενεργεία βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ενώ δε θα είναι υποψήφιος αυτή τη φορά εδώ ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε συμβεί στις εκλογές του 2015. Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι συμμετοχές του βουλευτή Σπύρου Δανέλλη και του μέχρι πρότινος αντιδημάρχου και προέδρου του ΕΣΔΑΚ Χάρη Μαμουλάκη. Από πλευράς ανδρών, ακούγεται έντονα η υποψηφιότητα του αντιδημάρχου Ανωγείων και εκπροσώπου του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα Βασίλη Σμπώκου, ενώ δε θα είναι υποψήφιος αυτή τη φορά ο Μιχάλης Κλάδος. Σε ό,τι αφορά τη γυναικεία εκπροσώπηση, τα ονόματα που έχουν ακουστεί δυνατά είναι αυτά της Μαρίας Μαρή και της Χρυσάνθης Καμπουράκη, ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα της Κατερίνας Δουλγεράκη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : Οι σίγουροι και τα ερωτηματικά

Από μέρα σε μέρα περιμένουν στη ΝΟΔΕ Ηρακλείου τις τελικές ανακοινώσεις εξ Αθηνών για το “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο στον νομό Ηρακλείου. «Μετά και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπαίνουμε και τυπικά στην προεκλογική περίοδο. Από μέρα σε μέρα περιμένουμε τις ανακοινώσεις για το ψηφοδέλτιο, την ευθύνη του οποίου, όχι μόνο για το νομό μας αλλά συνολικά για τη χώρα, έχει ως γνωστόν ο πρόεδρός μας. Πλην του γραμματέα μας και βουλευτή Ηρακλείου κ. Αυγενάκη, που είναι εξ οφίτσιο υποψήφιος, όλοι οι άλλοι τίθενται στην κρίση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον. Υπάρχουν κοντά στις 20 προτάσεις δικές μας στο γραφείο του προέδρου μας, όλες με θετική αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά τις περιοδείες, ξέρετε ότι δε θα γίνουν οι “κλασικές” κεντρικές συγκεντρώσεις και ομιλίες, είναι όμως δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί για περιοδεία στην Κρήτη και στον νομό Ηρακλείου», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης.

Πώς έχει όμως ο καμβάς του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στο Ηράκλειο; Πέραν του Λευτέρη Αυγενάκη, δεδομένες θεωρούνται ακόμα οι υποψηφιότητες του πρώην βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη, του πρώην προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Γρηγόρη Ροκαδάκη, του προέδρου της ΕΠΣΗ Νίκου Τζώρτζογλου, του προέδρου της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη, ενώ την 7άδα των ανδρών φαίνεται ότι θα πλαισιώσουν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ματαλλιωτάκης.

Στις γυναίκες, “κλειδωμένες” θεωρούνται οι υποψηφιότητες της πρώην αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη και της δημοσιογράφου-παρουσιάστριας Νικολέτας Σφακιανάκη.

Δυνατά “παίζει” το όνομα της Μαριαλένας Μπαμιεδάκη, ενώ ακούγονται έντονα τα ονόματα των Εύας Σημαιάκη και Ελένης Τσαντηράκη. Την ίδια ώρα, μπορεί η Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη να έχει τον προσανατολισμό της στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου επανεκλέχτηκε με την παράταξη Κουράκη, ωστόσο αν προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητήσει τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο είναι προφανές ότι δε θα μπορέσει να αρνηθεί...

ΚΙΝ.ΑΛ. : Εκκρεμούν τέσσερις θέσεις

Αύριο Τετάρτη ή το αργότερο μεθαύριο Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις για το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής στο Ηράκλειο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Αντώνης Ζαχαριουδάκης, «τις ημέρες αυτές, μέχρι την Πέμπτη, θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα, όπως και εδώ στον νομό μας. Όπως γνωρίζετε, είναι κλεισμένες και έχουν ανακοινωθεί 7 υποψηφιότητες. Εκκρεμούν να κλείσουν άλλες 4 θέσεις, που αφορούν σε τρεις γυναίκες και έναν άνδρα».

Πέραν του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, είναι γνωστές οι εξής 6 υποψηφιότητες: του γιατρού Δημήτρη Μπρίμη, του τουριστικού πράκτορα Γιώργου Παπαδάκη, της δυναμικής επιχειρηματία Ελένης Βατσινά, του οικονομολόγου Νίκου Σωφρονά, του γιατρού Παντελή Αρβανιτάκη, και του γεωπόνου Χρήστου Στρατάκη.

Για τις τέσσερις θέσεις που είναι ανοιχτές, στο “μικροσκόπιο”, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν μπει πρόσωπα που κατέβηκαν υποψήφιοι στον Δήμο Ηρακλείου, πρωτίστως με το συνδυασμό του Γιάννη Κουράκη, αλλά και με άλλους συνδυασμούς...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News