Ευχή του Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ, υπέρ της Μακεδονίας

Ελλάδα
Ευχή του Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ, υπέρ της Μακεδονίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά και ιδιαίτερα με την συγγραφή εκκλησιαστικών υμνογραφιών και αγιολογικών κειμένων τα οποία έχουν εγκριθεί και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ως υμνογράφος της Εκκλησίας, συνέθεσε ειδική ευχή για τη δύσκολη περίσταση που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Μακεδονία και η πατρίδα μας, κατόπιν αιτήσεως του Αρχιμανδρίτου Ν.Π. από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου αυτή να λέγεται από τον ιερέα κατά το πέρας της Παρακλήσεως της Θεοτόκου.

Ο Μητροπολίτης μάλιστα είχε εκφράσει πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, την ανησυχία και τους φόβους του για το Μακεδονικό θέμα, τονίζοντας ότι φοβάται ότι θα αλλοιωθεί η ιστορία.

«Μακάρι οι ηγέτες μας να ακούσουν το λαό και να μην περάσει από τη Βουλή. Φοβάμαι ότι θα αλλοιωθεί η ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης επισήμανε ότι «δεν είμαστε ναζιστές ή τρομοκράτες όπως μας είπαν. Βλέπω όμως μια απογοήτευση στον κόσμο για τη συμφωνία που έγινε. Μακάρι οι ηγέτες μας να ακούσουν το λαό και να μην περάσει από τη Βουλή».

Ακολουθεί η ευχή:

«Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, ο ελευθερώσας διά του πάθους και της Αναστάσεώς σου το γένος των ανθρώπων εκ της δουλείας του εχθρού, ο δι' οράματος εν Τρωάδι (Πρ. 16,9) ειπών τω Παύλω, "διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν", ο τον παλαιόν Ισραήλ πολλάκις βοηθήσας, ο σώσας την Ιερουσαλήμ εκ των εχθρών αυτής και ειπών, "Επιστρέψω επί Ιερουσαλήμ εν οικτιρμώ και ο οικός μου ανοικοδομηθήσεται εν αυτή (Ζαχ. 1,16), ο εμπνεύσας τω Ιούδα των Μακκαβαίω λαλήσαι, "κρείσσον ημάς αποθανείν εν τω πολέμω η επιδείν επί τα κακά του έθνους ημών και των αγίων" (Α' Μακκ. 3,59), ο κλαύσας επί την Ιερουσαλήμ, την κατά το ανθρώπινον πατρίδα σου (Λκ. 19,41-44), ο προστατεύσας την Ελλάδα, την πατρίδα ημών "εκ χειρός πάντων των μισούτνων ημάς" (πρβλ. Λκ. 1,71), ο ποιήσας το έθνος ημών "έθνος άγιον και λαόν εις περιποίησιν" (πρβλ. Α' Πετρ. 2, 9), επάκουσον εν τη ώρα ταύτη της δεήσεως ημών. Διασκέδασον πάντα εχθρόν και πολέμιον ως και πάσαν πονηράν βουλήν και μηχανήν των ισχυρών της γης διά την Ελληνικωτάτην Μακεδονίαν ημών. Φώτισον τον νουν και την διάνοιαν των αρχόντων ημών εις το ειδέναι τι το συμφέρον διά την Μακεδονίαν. Κραταίωσον αυτούς πράττειν τα κράτιστα και αρμόδια αυτή. Ενδυνάμωσον τους κατοίκους της Μακεδονίας εν ταύταις ταις ημέραις της θλίψεως αυτών και δος αυτοίς πνεύμα δυνάμεως και ισχύος εις το υπερασπίζεσθαι το όνομα της πατρίδος ημών. Επάκουσον της φωνής του λαού σου του αγωνιζομένου διά την ακεραιότητα της φιλτάτης ημών πατρίδος και την περιφρούρησιν της Μακεδονίας. Απόστησον αφ' ημών πάσαν κακόνοιαν, δαιμονικήν ενέργειαν, πράξιν επιζήμιον και έργα ερεβώδη και ανθελληνικά, επιβουλεύοντα τη υποστάσει και αξιοπρεπεία της Μακεδονίας ημών. Φυγάδευσον πάντα δισασμόν και εμφύλιον διαμάχην εκ του λαού του αγωνιζομένου διά την διάσωσιν του ονόματος και της υποστάσεως της Μακεδονίας. Ότι συ ει ο συστήσας τα έθνη και τας οροθεσίας αυτών και σοι την δόξαν αναπέμπομεν συν τω ανάρχω σου Πατρί και τω Παναγίω και αγαθώ και ζωοποιώ σου Πνεύματι νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».

Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Κεντρικής Μακεδονίας κ.κ. Ιωήλ (κατά κόσμον Παναγιώτης) Φραγκάκος γεννήθηκε στη Νίκαια Πειραιώς στις 20 Ιανουαρίου 1949. Εκεί ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1972.

Ήταν πνευματικό τέκνο του Αρχιμανδρίτη Επιφανίου Θεοδωρόπουλου, ενώ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας συνδέθηκε πνευματικά με τον Μακαριστό Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο, ο οποίος τον χειροτόνησε Διάκονο το 1975 και Πρεσβύτερο το 1979.

Από τον Ιανουάριο του 1976 διορίστηκε Τακτικός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και διακόνησε στους Τομείς της Ιεραποστολής, της Κατηχήσεως και της Πνευματικής Καθοδηγήσεως των πιστών σε ολόκληρη την Επισκοπική Επαρχία. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Μαθητικού Οικοτροφίου και των Ιερατικών Σεμιναρίων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά και ιδιαίτερα με την συγγραφή εκκλησιαστικών υμνογραφιών και αγιολογικών κειμένων τα οποία έχουν εγκριθεί και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας εξελέγη στις 11 Οκτωβρίου 2002 από την ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου της Ελληνικής Εκκλησίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News