default-image

Φονικός σεισμός στην Πάρνηθα - Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 7 Σεπτεμβρίου

Ελλάδα
Φονικός σεισμός στην Πάρνηθα - Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 7 Σεπτεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χτύπημα του Εγκέλαδου το 1999 έσπειρε τον θάνατο στην πρωτεύουσα.

Ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 2:56 το μεσημέρι, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 143 ανθρώπων στην Αττική αρχές Σεπτεμβρίου του 1999. Η έντασή του ήταν 5,9 ρίχτερ, ενώ διήρκεσε μόλις 15 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, το μικρό εστιακό του βάθος (9 με 14 χιλιόμετρα) και το ότι το επίκεντρό του ήταν ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, είχε ως συνέπεια να αποβεί, εκτός από θανατηφόρος για δεκάδες ανθρώπους, καταστροφικός για χιλιάδες σπίτια, καθιστώντας άστεγους 50.000 πολίτες. Ο σεισμός της Αθήνας σημειώθηκε σε χρονικό διάστημα μικρότερο του μηνός από το σεισμικό χτύπημα που έλαβε χώρα στην Τουρκία.

Ως αποτέλεσμα, υπήρξε η εξάπλωση ενός πρωτόγνωρου κύματος αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών, βελτιώνοντας ως ένα βαθμό τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Έπειτα από την πρωτοφανή βοήθεια των Ελλήνων προς τους Τούρκους μετά τον σεισμό της 17ης Αυγούστου στη Νικομήδεια, οι γείτονες βοήθησαν τα μέγιστα στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Αθήνα. Για του λόγου το αληθές, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε ομάδα διάσωσης στην Ελλάδα, μόλις 13 ώρες μετά τον σεισμό.

Βίος και πολιτεία του σκηνοθέτη Ελία Καζάν

Σαν σήμερα, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1909, έρχεται στη ζωή ο διάσημος σκηνοθέτης Ελία Καζάν. Ο Ηλίας Καζαντζόγλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο σε ηλικία 4 ετών μετανάστευσε με τους γονείς του αρχικά στη Γερμανία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Η καριέρα του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, οπότε και έγινε γνωστός συμμετέχοντας ως ηθοποιός σε θεατρικές παραγωγές στο Μπρόντγουεϊ, αλλά και σε κινηματογραφικές επιτυχίες στο Χόλιγουντ. Το 1937 άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία.

Οι πλέον γνωστές ταινίες του είναι η “Συμφωνία κυρίων”, το “Λιμάνι της αγωνίας”, το “Λεωφορείον ο Πόθος”, “Ανατολικά της Εδέμ” και “Αμέρικα, Αμέρικα”. Υπήρξε συνιδρυτής του περίφημου “Actor’ s Studio”, ενός πρότυπου εργαστηρίου για νέους ηθοποιούς, από το οποίο ξεπήδησε πληθώρα ταλέντων του αμερικανικού θεάτρου και σινεμά. Ο Καζάν βραβεύτηκε δύο φορές με Όσκαρ, ωστόσο η εικόνα του αμαυρώθηκε το 1952, όταν κατέθεσε στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων του γερουσιαστή ΜακΚάρθι, κατονομάζοντας συναδέλφους του που θεωρούσε ότι ήταν μέλη του αμερικανικού κομμουνιστικού κόμματος. Ο μεγάλος σκηνοθέτης πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2003, στη Νέα Υόρκη.

82 κεράκια για τον Απόστολο Κακλαμάνη

Τα 82 του χρόνια κλείνει σήμερα ο γνωστός Έλληνας πολιτικός Απόστολος Κακλαμάνης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μακροβιότερος πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου (1993-2004) γεννήθηκε στην Καρυά της Λευκάδας στις 7 Σεπτεμβρίου του 1936.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News