Υπόθεση Νίκου Κοεμτζή: 3 νεκροί για μια παραγγελιά

Ελλάδα
Υπόθεση Νίκου Κοεμτζή: 3 νεκροί για μια παραγγελιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 25 Φεβρουαρίου

Υπόθεση Νίκου Κοεμτζή: 3 νεκροί για μια παραγγελιά

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Φεβρουαρίου του 1973, όταν λαμβάνει χώρα στην Αθήνα το περιβόητο μακελειό με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κοεμτζή και θύματα δύο αστυνομικούς κι ένα φίλο τους. Ο Κοεμτζής γεννήθηκε το Γενάρη του 1938 στο Αιγίνιο της Πιερίας.

Η οικογένειά του στήριζε το ΕΑΜ, με αποτέλεσμα μεταπολεμικά να υποστεί διώξεις από τις Αρχές. Το Φεβρουάριο του 1973 ο Νίκος Κοεμτζής είχε αποφυλακιστεί μετά από καταδίκη του για κλοπή. Το βράδυ του Σαββάτου της 24ης Φεβρουαρίου πήγε μαζί με τον αδερφό του και την παρέα τους στο νυχτερινό κέντρο “Νεράιδα” στα Σεπόλια της Αθήνας. Ο αδερφός του Νίκου, Δημοσθένης, έκανε παραγγελιά τις “Βεργούλες” του Μάρκου Βαμβακάρη στην ορχήστρα και σηκώθηκε για να χορέψει ζεϊμπέκικο.

Ο τραγουδιστής ανακοίνωσε στο κοινό ότι το επόμενο τραγούδι είναι “παραγγελιά”. Παρ’ όλα αυτά, την ώρα που ο Δημοσθένης Κοεμτζής χόρευε, σηκώθηκαν δύο αστυνομικοί - που γνώριζαν τα αδέλφια - και παρενοχλώντας τον επιδεικτικά, δεν τον άφησαν να χορέψει. Ο Δημοσθένης αντέδρασε και δέχτηκε επίθεση από τους αστυνομικούς και την παρέα τους. Τότε, ο Νίκος Κοεμτζής σηκώθηκε από το τραπέζι του και σκότωσε μ’ ένα σουγιά τους δύο αστυνομικούς κι ένα ακόμη φίλο τους. Τραυμάτισε, ωστόσο, οκτώ ακόμη ανθρώπους.

Ο Κοεμτζής συλλαμβάνεται και καταδικάζεται τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ φορές σε ισόβια κάθειρξη. Το 1977 η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια και τελικά αποφυλακίζεται το Μάρτιο του 1996. Για τον Νίκο Κοεμτζή, ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε το 1979 το τραγούδι “Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο”, ενώ το 1980 ο Παύλος Τάσιος σκηνοθέτησε - με αφορμή την υπόθεση Κοεμτζή - την ταινία “Παραγγελιά”, με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Αντωνίου.

Στην ταινία, απήγγειλε μάλιστα στίχους από τα ποιήματά της η ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου. Μετά την αποφυλάκισή του, πάντως, ο Κοεμτζής πουλούσε την αυτοβιογραφία του στο Μοναστηράκι και στα Δικαστήρια της Ευελπίδων. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2011, σε ηλικία 73 ετών.

1943: H γέννηση του θρυλικού Τζορτζ Χάρισον

Σαν σήμερα, στις 25 Φεβρουαρίου του 1943, έρχεται στη ζωή ο θρυλικός Βρετανός μουσικός Τζορτζ Χάρισον (George Harrison). Γνωστός και με το παρατσούκλι “Darkhorse”, ο Χάρισον έγινε διάσημος συμμετέχοντας ως κιθαρίστας στο πιο ξακουστό μουσικό συγκρότημα όλων των εποχών, τους “Beatles”. Πέθανε στις 29 Νοεμβρίου του 2001, στο Λος Άντζελες. Ήταν 58 ετών.

Η “μάχη” μεταξύ καπνοπαραγωγών και Χωροφυλακής

Στις 25 Φεβρουαρίου του 1965 ξεσπούν αιματηρές συμπλοκές μεταξύ καπνοπαραγωγών και Χωροφυλακής στην Πεντάπολη Σερρών. Οι καπνοπαραγωγοί είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό της οδού Σερρών-Δράμας, στο ύψος της Πεντάπολης, με αίτημα την αύξηση της τιμής του καπνού κατά 20%. Από τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα τραυματίστηκαν συνολικά 42 άτομα, ενώ η Χωροφυλακή προέβη και σε 28 συλλήψεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News