Στην Ελούντα Τσίπρας, Αναστασιάδης και Φατάχ Αλ Σίσι

Κρήτη
Στην Ελούντα Τσίπρας, Αναστασιάδης και Φατάχ Αλ Σίσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 10 Οκτωβρίου η τριμερής του Έλληνα πρωθυπουργού, του Αιγύπτιου και του Κύπριου προέδρου

Ραντεβού στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ελούντα για τις 10 Οκτωβρίου δίνουν Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Φατάχ Αλ Σίσι, με φόντο αγωγούς, ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ΑΟΖ και κοιτάσματα υδρογονανθράκων...

Η τριμερής συνάντηση των τριών ηγετών, τη διεξαγωγή της οποίας επί κρητικού εδάφους είχε προαναγγείλει από πέρυσι ο Έλληνας πρωθυπουργός, “κλείδωσε” οριστικά για τις 10 του επόμενου μήνα. Όσο για τον τόπο που θα λάβει χώρα, δηλαδή την Ελούντα, η συγκεκριμένη επιλογή (που προφανώς φέρει τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα) μοιάζει αναμενόμενη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το πόσα σημαντικά ραντεβού ηγετών έχει φιλοξενήσει η συγκεκριμένη περιοχή τα προηγούμενα χρόνια.

Η Κρήτη, και λόγω γεωγραφικής θέσης φυσικά, φιγουράρει στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Μάλιστα, στην προηγούμενη αντίστοιχη 3μερή συνάντηση κορυφής που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2017 στη Λευκωσία, είχαμε την ανακοίνωση-προαναγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού, πως η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής θα φιλοξενηθεί μέσα στο 2018 στη... φιλόξενη Κρήτη, δίχως βεβαίως τότε να έχει “κλειδώσει” ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η τριμερής συνάντηση των τριών ηγετών “κλείδωσε” οριστικά για τις 10 του επόμενου μήνα. Όσο για τον τόπο που θα λάβει χώρα, δηλαδή την Ελούντα, η συγκεκριμένη επιλογή (που προφανώς φέρει τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα) μοιάζει αναμενόμενη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το πόσα σημαντικά ραντεβού ηγετών έχει φιλοξενήσει η συγκεκριμένη περιοχή τα προηγούμενα χρόνια

«Ο θεσμός της συνεργασίας της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου προχωράει καλά, εμβαθύνεται, μπορεί στο μέλλον να δούμε να διευρύνεται κιόλας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στη Λευκωσία, ενώ ανακοίνωσε ότι η Κρήτη θα είναι η “οικοδέσποινα” της 6ης τριμερούς συνόδου κορυφής το 2018. Μια επιλογή βεβαίως απόλυτα λογική και αναμενόμενη, αφού η Κρήτη αποτελεί γεωγραφικά τη “γέφυρα” μεταξύ των τριών χωρών, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, ενώ παραδοσιακά το νησί μας είθισται να φιλοξενεί μεγάλα γεγονότα και συνόδους στρατηγικών συνεργασιών τέτοιου κορυφαίου επιπέδου.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια για την ακριβή ημερομηνία. Ως πιθανή ημερομηνία για την τριμερή στην Κρήτη είχε ακουστεί αρχικά η 12η Οκτωβρίου. Κατόπιν υπήρξε μια φημολογία ότι η συνάντηση κορυφής θα μεταφερόταν για τα τέλη του μήνα.

Τελικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, “κλείδωσε” η 10η Οκτωβρίου, κάτι που επιβεβαίωσε στη “Νέα Κρήτη” και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η αλήθεια είναι ότι το ακριβές πρόγραμμα της τριμερούς δεν έχει οριστικοποιηθεί, έχει καταρτιστεί όμως το γενικό σκαρίφημα. Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ο Κύπριος πρόεδρος και ο Αιγύπτιος ηγέτης θα καταφτάσουν το πρωί της 10ης Οκτωβρίου με ειδικές πτήσεις από Λευκωσία και Κάιρο αντίστοιχα.

Οι δύο πρόεδροι μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία βεβαίως θα είναι περιορισμένης διάρκειας, με περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων και δηλώσεων. Αμέσως μετά θα αναχωρήσουν.

Τι θα συζητηθεί

Στο “τραπέζι” της 3μερούς συνάντησης Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, που θα διεξαχθεί στις 10 Οκτωβρίου στην Ελούντα, θα πέσουν δεδομένα τα ζητήματα του αγωγού east med και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας (EuroAfrica Interconnectοr) μέσω Κρήτης.

Θυμίζουμε ότι ο EuroAfrica Interconnector είναι υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο, που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη, και προορίζεται να αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης των τριών χωρών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, δυναμικότητας 2.000 MW.

Σχετικό μνημόνιο κατανόησης υπογράφηκε μεταξύ της εταιρείας του EuroAfrica Interconnector και της αιγυπτιακής εταιρείας ηλεκτρισμού EEHC, για τη διεξαγωγή των σχετικών μελετών για το έργο στις 2 Φεβρουαρίου 2017, στο Κάιρο.

Όπως διαφαίνεται σε επίπεδο προθέσεων και βούλησης τουλάχιστον, ο EuroAfrica Interconnector θα μπορούσε να συνδυαστεί ιδανικά με τον EuroAsia Interconnector, που προβλέπει διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

ΑΟΖ και κοιτάσματα - Ο “Πορθητής” του Ερντογάν

Σε πρώτο πλάνο αναμένεται επίσης να βρεθεί η υπόθεση της οριοθέτησης ΑΟΖ. Ψηλά στην κουβέντα θα τεθεί και το ζήτημα του ορυκτού πλούτου.

Η συζήτηση αποκτά άλλο ενδιαφέρον μετά την ανακάλυψη από την Αίγυπτο νέων υπερκοιτασμάτων, μεγαλύτερων τη τάξει από τα κοιτάσματα του ΖΟΡ, και είναι δεδομένο ότι με την εξέλιξη αυτή η πλευρά της Αιγύπτου θεωρεί ότι μπορεί να παίξει ακόμα πιο δυνατό, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό οι κ.κ. Αναστασιάδης και Αλ Σίσι υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέσει τα κοιτάσματα της Κύπρου και της Αιγύπτου. Κατά πάσα πιθανότητα, στη συνάντηση της Ελούντας θα επιδιωχθεί διεύρυνση της συμφωνίας αυτής με συμμετοχή και της Ελλάδας στο συγκεκριμένο έργο.

Βεβαίως, μέσα σε όλα αυτά πλανάται και ένα ερώτημα. Αποτελεί ερωτηματικό το κατά πόσον η συνάντηση κορυφής και η συζήτηση μεταξύ των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για τα ενεργειακά, την ΑΟΖ και τα κοιτάσματα θα γίνει υπό τη σκιά της εξόδου του “Πορθητή”, του πρώτου τουρκικού γεωτρύπανου που έχει προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ότι θα βγάλει για γεώτρηση στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News