Έρχονται τίτλοι ιδιοκτησίας, 96 χρόνια μετά για ιδιοκτήτες προσφυγικών κτισμάτων

Κρήτη
Έρχονται τίτλοι ιδιοκτησίας, 96 χρόνια μετά για ιδιοκτήτες προσφυγικών κτισμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρύθμιση “ανάσα” για την εξαγορά καθαρών τίτλων ιδιοκτησίας σε ανταλλάξιμα ακίνητα ετοιμάζει το υπ. Οικονομικών

Τίτλους ιδιοκτησίας, έστω και με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, ακόμα και ενός σχεδόν αιώνα (στην περίπτωση π.χ. προσφυγικών γειτονιών) θα μπορούν να αποκτήσουν προσεχώς πλήθος μη κατοχυρωμένοι ιδιοκτήτες σε περιοχές του δήμου Ηρακλείου (όπως κατά βάση η Ν. Αλικαρνασσός, οι Βασιλειές και η Σύλλαμος), όπως και σε άλλες περιοχές της Κρήτης!

Η κατοχύρωση ιδιοκτησιών μετά από δεκαετίες αμφισβήτησης, δικαστικών διαμαχών αλλά και “ομηρία” τόσο για τους απογόνους των προσφύγων Μικρασιατών, που εμφανίζονται ως αμφιλεγόμενοι ιδιοκτήτες ή ως καταπατητές, όσο και για τους εμπλεκόμενους Δήμους έρχεται μέσω ειδικής ρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η ρύθμιση που έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον θεσμοθετηθεί, θα δώσει μια βαθιά “ανάσα” στην Κρήτη. Ιδίως βέβαια στο Ηράκλειο, όπου υπάρχει ο μεγάλος γόρδιος δεσμός πολλών προσφυγικών περιουσιών στην περιοχή της Ν. Αλικαρνασσού, που είναι και ο μεγάλος διαχρονικός “βραχνάς” για Δήμο και ιδιώτες, μετά τη λύση που είχε δοθεί πριν από χρόνια για την αντίστοιχη τρόπον τινά περίπτωση με την προσφυγική συνοικία του Καράβολα.

Τον “γόρδιο δεσμό” τόσων δεκαετιών για τη Νέα Αλικαρνασσό έρχεται να λύσει, 96 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση χιλιάδων προσφύγων εδώ, η κίνηση-ματ που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με την παροχή καθαρών τίτλων ιδιοκτησίας σε πολίτες που κατέχουν ανταλλάξιμες και δημόσιες εκτάσεις...

Η παροχή τίτλων δε θα γίνει βεβαίως με το αζημίωτο! Για να καταστούν καθ’ όλα νόμιμοι ιδιοκτήτες, οι εμπλεκόμενοι πολίτες στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, εξαγοράζοντας τους τίτλους ιδιοκτησίας. Εξαγορά που θα γίνει με ευνοϊκούς βεβαίως όρους, με τη διευκόλυνση προφανώς πληρωμής σε δόσεις, όπως γίνεται π.χ. με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Η σχετική ρύθμιση, όπως αναφέρει το capital.gr, προβλέπεται ότι θα έρθει στη Βουλή μέσα στους επόμενους μήνες και θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

- Με την καταβολή του τιμήματος, που θα ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα αποκτά αυτόματα καθαρούς και οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας, δίνοντάς του το δικαίωμα να προχωρήσει σε κάθε μορφής μεταβίβαση, όπως είναι η πώληση και η γονική παροχή.

- Η ρύθμιση θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή θα μπορούν να κάνουν χρήση της ανά πάσα στιγμή οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες περιβαλλοντικές και οικιστικές προϋποθέσεις.

- Θα αφορά μόνο περιοχές οι οποίες είναι ενταγμένες στο σχέδιο πόλης.

- Για να ισχύσει η ρύθμιση σε μια περιοχή θα πρέπει, εκτός από την ένταξη στο σχέδιο πόλης, να έχουν ολοκληρωθεί η χάραξη του αιγιαλού, η κτηματογράφηση, η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας και οι δασικοί χάρτες.

Όλοι βγαίνουν... κερδισμένοι!

Η όλη κίνηση αυτή εκ μέρους του υπουργείου έχει ή μοιάζει κατά πολλούς είναι η αλήθεια να έχει και ένα “άρωμα” προεκλογικό. Σε κάθε περίπτωση όμως μιλάμε για μια εξέλιξη πέρα για πέρα καλοδεχούμενη στον τόπο μας.

Ουσιαστικά, από την εξέλιξη αυτή θα βγουν ωφελημένοι όλοι. Το Δημόσιο και οι Δήμοι θα βάλουν “ζεστό” χρήμα στο κρατικό ή στα δημοτικά αντίστοιχα ταμεία. Οι Δήμοι θα μπορούν, επίσης, να προχωρήσουν σε διανοίξεις και ρυμοτομήσεις, αναπλάσεις, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν “σκοντάψει” στο μπερδεμένο κουβάρι με οικόπεδα ή δρόμους που φέρονται να έχουν καταπατηθεί.

Στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, άλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τμήματα οικοπέδων φιγουράρουν ως καταπατήσεις παλιών δρόμων ή παλιών προβλεπόμενων κοινόχρηστων χώρων που καταργήθηκαν.

Μεγάλοι κερδισμένοι την ίδια ώρα βγαίνουν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν και οι ίδιοι καταστεί “όμηροι” μιας μπερδεμένης κατάστασης, όπου είναι και δεν είναι... ιδιοκτήτες!

Με την προωθούμενη ρύθμιση και βάζοντας βέβαια το χέρι στην τσέπη, εκατοντάδες ιδιοκτήτες στον δήμο Ηρακλείου, σε προσφυγο-γειτονιές της Ν. Αλικαρνασσού αλλά και περιοχές όπως οι Βασιλειές, η Σύλλαμος και ο Άγιος Βλάσης, θα κατοχυρώσουν επιτέλους τις ιδιοκτησίες τους!

Ομοίως ενδέχεται να ισχύσει και για αμφιλεγόμενες ιδιοκτησίες ακόμα και στο κέντρο του Ηρακλείου, σε περιοχές δηλαδή όπως είναι η Βίγλα, αλλά και όπου αλλού ανά την Κρήτη υπάρχει ανάλογο πρόβλημα με ανταλλάξιμη έκταση ή καταπάτηση δημόσιου χώρου!

Μ. Βασιλάκης: «Σπουδαία εξέλιξη»

Για μια σημαντική, σπουδαία εξέλιξη, που έρχεται να τακτοποιήσει μια εμπλοκή δεκαετιών και να λήξει την “ομηρία” ιδιοκτητών αλλά και Δημοσίου έκανε λόγο ο πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ηρακλείου Μανόλης Βασιλάκης. Ο ίδιος, άλλωστε, λόγω αντικειμένου είχε ασχοληθεί διεξοδικά με τα ιδιοκτησιακά προβλήματα στη Νέα Αλικαρνασσό και είχε αντιληφθεί τις σοβαρές διαστάσεις, κοινωνικές, αυτοδιοικητικές και πολεοδομικές, της υπόθεσης.

«Ομολογουμένως, αυτά είναι πολύ καλά, σπουδαία νέα. Εφόσον προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση, και μάλιστα με καινοτόμο τρόπο, έχοντας μόνιμο χαρακτήρα και δίνοντας οριστικούς, καθαρούς τίτλους, θα δώσει μεγάλη “ανάσα” στον Δήμο Ηρακλείου.

Ανταλλάξιμες εκτάσεις είναι κατά κύριο λόγο αυτές που ανήκαν σε μουσουλμάνους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής πληθυσμών το 1923. Οι εκτάσεις αυτές πέρασαν στο ελληνικό Δημόσιο, δόθηκαν σε ιδιώτες, πρόσφυγες τότε, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς έμεινε σε εκκρεμότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News