Πιο νωρίς από ποτέ οι επιδοτήσεις - Αποκάλυψη Αραχωβίτη στην «Ώρα Αιχμής»

Κρήτη
Πιο νωρίς από ποτέ οι επιδοτήσεις - Αποκάλυψη Αραχωβίτη στην «Ώρα Αιχμής»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρόωρα Χριστούγεννα» για τους αγρότες - Ανακοινώθηκε η τιμή παραγωγού για το λάδι

Δέκα μέρες νωρίτερα θα δοθεί στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης η δεύτερη δόση των επιδοτήσεων. Αυτή την καλή είδηση για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, τονίζοντας ότι ήδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για να πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών λίγο μετά τις 10 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η δεύτερη δόση των ενισχύσεων δόθηκε μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα, ενώ φέτος, με την κίνηση αυτή, το “ζεστό” αγροτικό χρήμα θα έρθει αρκετά πιο νωρίς. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα βοηθήσει επί της ουσίας τον οικογενειακό προϋπολογισμό αγροτών και κτηνοτρόφων, και κατ' επέκταση την τοπική αγορά, που έχει απόλυτη ανάγκη αυτά τα χρήματα, τα οποία έρχονται στην έναρξη της εορταστικής περιόδου, στοιχείο που θα ενισχύσει την αγοραστική εξωστρέφεια.

Στη διάρκεια της συνέντευξης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης εξέφρασε την πρόθεσή του να βρεθεί πολύ άμεσα στην Κρήτη, έτσι ώστε να ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος επαφών με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού μετά την πρώτη διερευνητική συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα στην Αθήνα πριν από ένα μήνα περίπου.

Τα αγροτικά χρέη αποτελούν ένα βασικό προβληματισμό για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα στις προθέσεις του υπουργού είναι η ενίσχυση μέσω προγραμμάτων νέων αγροτών και κτηνοτρόφων.

«Όλοι γνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που έχει στην τοπική οικονομία της Κρήτης ο πρωτογενής τομέας, και η στήριξή του αποτελεί αυτοσκοπό για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”, ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης.

Αυξημένες παρακρατήσεις

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάστηκε, επίσης, ο χάρτης των μεγαλύτερων παρακρατήσεων στην Κρήτη, με βάση τα στοιχεία από την πρώτη δόση των επιδοτήσεων. Οι περιοχές αυτές είναι και τα σημεία της Κρήτης με τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγή, όπως η Βιάννος, η Πεδιάδα, η Σητεία, το Πέραμα και τα πεδινά του Μυλοποτάμου, αλλά και η Κίσσαμος στα Χανιά.

Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε ότι σημαντικές παρακρατήσεις καταγράφονται σε όλες τις περιοχές της Κρήτης. Με βάση τα στοιχεία, οι παρακρατήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες από 4% έως και 8% μόνο κατά την πρώτη δόση, ενώ με βάση τους αριθμούς από το 2015 μέχρι και το 2020 μέχρι και 40%. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη πίστωση της πρώτης δόσης υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών που δεν έλαβαν σχεδόν καθόλου χρήματα.

Σημαντική ήταν η είδηση που αποκάλυψε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης καθώς το υπουργείο προωθεί μια παρέμβαση για να προστατευτούν από τις παρακρατήσεις οι παραγωγοί που λαμβάνουν επιδότηση μικρότερη των 1200 ευρώ.Όπως τόνισε ο κος Αραχωβίτης αυτό μπορεί να ισχύσει και από την β δόση των επιδοτήσεων λίγο μετά τις 10 Δεκεμβρίου.

Μάστιγα οι κλοπές

Την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” απασχόλησε χθες το βράδυ ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, που πλήττει τους παραγωγούς και έχει να κάνει με τα απανωτά κρούσματα κλοπών σε θερμοκήπια, όπου σπείρες “σηκώνουν” στην κυριολεξία το σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Μάλιστα, σπείρα αδίστακτων απατεώνων δρα ανενόχλητη τα δύο τελευταία χρόνια σε αγροτικές περιοχές του Βελβεντού, της Καβάλας, της Πελοποννήσου και της νοτιοανατολικής Κρήτης, έχοντας στοχεύσει ειδικότερα στην εξαπάτηση εμπόρων, παραγωγών και ομάδων βιοκαλλιεργητών της Ιεράπετρας.

Οι απατεώνες, που παρουσιάζονται ως γνωστοί και επώνυμοι έμποροι της Λαχαναγοράς των Αθηνών, προσεγγίζουν τηλεφωνικά τα θύματά τους, ζητώντας να αγοράσουν κηπευτικά, χωρίς όμως να προκαταβάλουν την αξία τους. Αφού σταλούν με εταιρεία μεταφορών τα προϊόντα στην Αθήνα, τα παραλαμβάνει μικρότερο φορτηγό αυτοκίνητο, χωρίς να πληρώσει ούτε τα μεταφορικά, και εξαφανίζεται προς άγνωστη κατεύθυνση. Όταν ο αποστολέας αναζητήσει τον γνωστό έμπορο της Λαχαναγοράς για να πληρωθεί το τιμολόγιο που έχει κόψει στα υπαρκτά στοιχεία της εταιρείας του, ο “λαχαναγορίτης” έμπορος, τα στοιχεία του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί από τους επιδέξιους απατεώνες, μένει άναυδος, καθώς δε γνωρίζει φυσικά τίποτα... για την υπόθεση.

Στα 2,80 ευρώ η τιμή λαδιού από την ΕΑΣΗ

Η χθεσινή “Ώρα Αιχμής” επεφύλασσε μια ακόμη είδηση για τους αγρότες του νησιού, καθώς διά στόματος του προέδρου της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη ανακοινώθηκε η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο, που ξεκινά από τα 2,80 ευρώ.

Ο κ. Στρατάκης μάλιστα τη χαρακτήρισε ως την καλύτερη δυνατή αυτή τη στιγμή για τους παραγωγούς, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Οι παραγωγοί δεν πρέπει να παρασύρονται από μεγάλα λόγια και να ακούν τις πηγές που γνωρίζουν την τιμολογιακή πολιτική του κρητικού ελαιολάδου».

Στη διάρκεια του τηλεοπτικού αέρα αναλύθηκαν, επίσης, όλα τα νέα δεδομένα για τη νέα ΚΑΠ, ενώ υπογραμμίστηκαν οι αργοί ρυθμοί που ακολουθεί ο ΕΛΓΑ σε περιπτώσεις αποζημιώσεων από καταστροφές. Μάλιστα, το σύνολο των αγροτών και των κτηνοτρόφων θέτει συχνά-πυκνά το θέμα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, το δυσβάσταχτο κόστος εκτροφής στην κρητική κτηνοτροφία απομακρύνει πολλούς κτηνοτρόφους από τον κλάδο, κάποιοι εκ των οποίων τον εγκαταλείπουν λόγω της αδυναμίας κάλυψης των δυσβάσταχτων οικονομικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τους αγρότες, πάντως, είναι ανάγκη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρξει ένας επανακαθορισμός στη ρύθμιση για τα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια, μιας και σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες δεν καταφέρνουν καν να ενταχθούν σε αυτή.

Ο εφιάλτης των παρακρατήσεων

* Από 4% ως 8%, αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 3% με 4%.

* Παρακρατήσεις από 2015 μέχρι 2020 μέχρι και 40%.

* Παράδειγμα 1: Παραγωγός με 10 στρέμματα αμπέλι σουλτανί:

- Λαμβάνει 3.330 ευρώ.

- Παρακρατήσεις από 2015 μέχρι 2020 από 15% με 20%.

- Συνολική απώλεια περίπου 1.100 ευρώ.

* Παράδειγμα 2: Παραγωγός με 10.000 ελαιόδεντρα:

- Σε βάθος χρόνου απώλεια μέχρι και 3.300 ευρώ.

* Οι μεγαλύτερες παρακρατήσεις

- Βιάννος

- Πεδιάδα

- Σητεία

- Πέραμα (πεδινά Μυλοποτάμου)

- Κίσσαμος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News