Ο Κρητικός Μανώλης Καλλέργης έστησε τη δική του φάρμα έξω από τη Νέα Υόρκη

Κρήτη
Ο Κρητικός Μανώλης Καλλέργης έστησε τη δική του φάρμα έξω από τη Νέα Υόρκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις άντρες που ζουν τα τελευταία 50 χρόνια στην Αμερική, συντηρούν τη μικρή φάρμα

Στέκει στη μέση του πουθενά, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.

Η γαλανόλευκη στο κτήμα του Μανώλη Καλλέργη σε μια ορεινή τοποθεσία τέσσερις περίπου ώρες από την Νέα Υόρκη μόνο συγκίνηση μπορεί να δημιουργήσει, πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ιδιοκτήτης της έκτασης, ένας Κρητικός από τον Άγιο Θωμά, την έστησε εκεί και μαζί της επί 50 περίπου χρόνια μοιράζεται το πάθος του για την πατρίδα που άφησε πίσω του όταν νέος, αναζήτησε την τύχη του στην Αμερική.

Έφτιαξε τη ζωή του, απέκτησε τις δικές του επιχειρήσεις και όταν πια θέλησε να ζήσει κοντύτερα στο νησί, έφτιαξε μια μικρή φάρμα που θυμίζει και μυρίζει Κρήτη. Εκεί πηγαίνει για να σκεφτεί και να πάρει δύναμη όταν η καθημερινότητα είναι δύσκολη και το ταξίδι για την πατρίδα μακρινό.

Στο καθαρόαιμο χωριατόσπιτο του κ. Μανώλη σε ορεινή περιοχή της Νέας Υόρκης που μας άνοιξε την πόρτα διάπλατα, συχνά βρίσκουν την Κρήτη που έχουν μέσα τους και οι φίλοι του όπως οι δυο Γιώργηδες, ο Γιώργος Αγγελάκης από την Τουρλωτή Σητείας και ο Γιώργος Μπουρδεντάκης από τον Καμπανό Χανίων που μπροστά στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV άφησαν τις μνήμες τους και τις σκέψεις τους να γυρίσουν όχι μόνο πίσω στο χρόνο αλλά και μέσα στην ψυχή τους.

Και οι τρεις ζουν πια 50 σχεδόν χρόνια στη Νέα Υόρκη και η ζωή τους από τα χωριά τους που ξεκίνησαν, άλλαξε όπως λένε, σε βαθμό που ούτε και οι ίδιοι μπορούσαν να πιστέψουν όταν έπαιρναν το δρόμο της μετανάστευσης.

Κι όμως η Κρήτη είναι μέσα τους. Φαίνεται στις φωτογραφίες, τους πίνακες, τα αντικείμενα, τις μυρωδιές και τις γεύσεις… ακούγεται στις μαντινάδες που λένε, ζει γιατί και οι ίδιοι δεν την αφήνουν να φύγει από το μυαλό τους ακόμη και όταν αδυνατούν να την επισκεφθούν.

Με ένα ποτήρι ρακί στο χέρι θυμούνται και αναπολούν. Δίνουν λέξεις στα συναισθήματα που τους πνίγουν και μοιράζονται τις σκέψεις τους να γυρίσουν στον τόπο που γεννήθηκαν όταν ο κύκλος της Αμερικής θα κλείσει, ενώ κάποιοι άλλοι ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στο νησί εκτός από τα πατρικά τους σπίτια που τα ζωντάνεψαν προκειμένου να τα βλέπουν όρθια κάθε φορά που βρίσκονται στο νησί.

Στο κτήμα του κ. Μανώλη τα αυγά από το κοτέτσι και τα πρόβατα που βόσκουν στην έκτασή του και γυρίζουν μόνο όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια, χαρίζονται σε φίλους του. Ακόμη μια συνήθεια που έμεινε από την Κρήτη, όπως η στήριξη για τους συμπατριώτες που ζουν στην Αμερική ή που ξεκινούν καινούργια ζωή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Οι τρεις φίλοι και μαζί χιλιάδες ακόμη ομογενείς στη Νέα Υόρκη ζουν και καθημερινά πατούν σε έναν άλλο τόπο ωστόσο μιλούν τα ελληνικά πιο συχνά απ’ ότι τα αμερικάνικα.

Η παρέα, οι συνεργασίες και το πλήθος των ομογενών που έχτισε κοινωνίες σε περιοχές όπως η Αστόρια, ή το Φλάσινγ, αλλά κυρίως το μερακλίδικο κέφι τους να ζήσουν και να θυμούνται τον τόπο που τους γέννησε και ακόμη περισσότερο, η ιστορία της πατρίδας που κουβαλούν ξεπέρασε τις συνοικίες, έπιασε τις πόλεις και ανοίχτηκε ακόμη και στα βουνά της Αμερικής που δεσπόζει περήφανη η γαλανόλευκη.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News