Έκρηξη στη ΔΕΗ Λινοπεραμάτων - Πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί

Κρήτη
Έκρηξη στη ΔΕΗ Λινοπεραμάτων - Πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα

Η σοβαρή έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων σε όλη την Κρήτη που υπέστη μπλακ αούτ.

Και τα τρία εργοστάσια της ΔΕΗ είναι διασυνδεμένα μεταξύ τους και για τον λόγο αυτό, λόγω της έκρηξης δεν μπορούσαν να σηκώσουν το φορτίο των μονάδων του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να υποστούν βλάβη και εκείνα.

Σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο, μέλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σε κάθε περίπτωση, δίνεται προτεραιότητα σε νοσοκομεία, στρατόπεδα, και αεροδρόμια, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται "για καρδιακό επεισόδιο", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι η βλάβη θα αποκατασταθεί σταδιακά και οι διακοπές ρεύματος θα γίνονται εκ περιτροπής.

Ενώ ευτυχές και το γεγονός ότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και ως εκ τούτου θα υπάρξει και λιγότερη ζήτηση στην κατανάλωση ρεύματος.

Επίσης ευτύχημα αποτελεί και το γεγονός ότι, εκείνη τη στιγμή, αν και ο χώρος που έγινε η έκρηξη θεωρείται προσβάσιμος, δεν υπήρχαν εργαζόμενοι εκεί κοντά καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν σε διάλειμμα και ως εκ τούτου από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Ωστόσο, συναγερμός πλέον τίθεται και στο ΕΚΑΒ μιας και οι συγγενείς ασθενών που βρίσκονται σε κατ' οίκον νοσηλεία και υποστηρίζονται με μηχανικά με παροχή οξυγόνου να ανησυχούν για την πορεία της υγείας των δικών τους ανθρώπων. Έτσι το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχεται απανωτές κλήσεις για τη μεταφορά των εν λόγω ασθενών στα νοσοκομεία. 

Όπως δήλωσε στο Ράδιο 98,4 ο αερολιμενάρχης Κώστας Πλιάκας, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στο αεροδρόμιο.

Π)εριφερειάρχης Κρήτης: Το ατύχημα δείχνει πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί ο σταθμός ή και να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας του. 

 Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία και παράλληλα έσπευσε στο χώρο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στα Λινοπεράματα, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Καλογερή, όπου είδε από κοντά την κατάσταση και ενημερώθηκε από τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης και ακολούθως επικοινώνησε με τους αρμόδιους της ΔΕΗ για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και την τροφοδοσία του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης δήλωσε πως «Ευτυχώς η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε το ενδεχόμενο να έχουμε θύματα γιατί θα μπορούσε να είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς σε εργαζόμενους της ΔΕΗ. Χρειάζεται με ηρεμία να δούμε τις επόμενες ενέργειες και πως θα αποκατασταθεί η ζημιά. Να δοθούν οι παροχές ρεύματος σε όλη την Κρήτη και να γίνει η αντικατάσταση των μηχανημάτων σύντομα». Αναφορικά με την αποκατάσταση της ρευματοδότησης τόνισε πως η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ τον ενημέρωσαν πως έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός για να δοθεί λύση. Σε ότι αφορά τη θαλάσσια ρύπανση επεσήμανε πως το Λιμενικό εποπτεύει ενώ είναι παρούσα και η Περιφέρεια Κρήτης. «Γίνεται απορρύπανση από το Λιμενικό, αλλά θα κάνουμε άμεσα μετρήσεις», σημείωσε κι έδωσε συγχαρητήρια για την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων. 

Από την πλευρά του ο κ. Καλογερής τόνισε πως το σύστημα δεν έχει πάθει ζημιά μεγάλου οικονομικού κόστους και μπορεί να αποκατασταθεί, ενώ ανακοίνωσε πως οι δύο άλλες μονάδες της Κρήτης είναι έτοιμες να δώσουν ρεύμα. «Το περιστατικό είναι αφορμή να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα στο μέλλον και την τουριστική σεζόν

Προβλήματα και στην υδροδότηση

Η ΔΕΥΑΗ ενημερώνει ότι λόγω της βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ, πιθανόν να προκληθούν προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης του Ηρακλείου, εξαιτίας διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις γεωτρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News