Έσβησε η φωτιά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ μετά από έκρηξη μετασχηματιστή

Κρήτη
Έσβησε η φωτιά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ μετά από έκρηξη μετασχηματιστή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστια η κινητοποίηση από την πυροσβεστική υπηρεσία

Μετά τη 1 το μεσημέρι τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα  σε εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα έπειτα από έκρηξη σε μετασχηματιστή και είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει μπλακ άουτ σε όλη την Κρήτη.

Σύμφωνα και με τον κ. Λαγουδάκη, περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, ο οποίος και μίλησε στο neakriti «επρόκειτο για ένα σοβαρό και επικίνδυνο περιστατικό με τους πυροσβέστες για μια ακόμη φορά να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να ελέγχουν τον πύρινο εφιάλτη, προλαβαίνοντας έτσι τυχόν εξάπλωση του. Η φωτιά δεν εξαπλώθηκε, ευτυχώς και αποχώρησαν και οι περισσότερες δυνάμεις».

 Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη Νίκος Λαγουδάκης αναφέρθηκε στο δύσκολο συμβάν που σημειώθηκε τονίζοντας πως «έσκασε ένας μετασχηματιστής» και ανακοίνωσε πως σημειώθηκαν «υλικές ζημιές στα γραφεία της ΔΕΗ από το ωστικό κύμα», ενώ επεσήμανε πως χάρη στην κινητοποίηση των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, της ΔΕΗ της Περιφέρειας Κρήτης και όλου του προσωπικού «αποφύγαμε τα χειρότερα για το εργοστάσιο της ΔΕΗ και για όλη την περιοχή», δήλωσε ενώ σημείωσε πως «όλο το προσωπικό της ΔΕΗ και οι πυροσβέστες είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους», κατέληξε.   

Στο σημείο κλήθηκαν και έσπευσαν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες και σύσσωμη η δύναμη της Γ' ΕΜΑΚ.

 Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία και παράλληλα έσπευσε στο χώρο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στα Λινοπεράματα, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Καλογερή, όπου είδε από κοντά την κατάσταση και ενημερώθηκε από τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης και ακολούθως επικοινώνησε με τους αρμόδιους της ΔΕΗ για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και την τροφοδοσία του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης δήλωσε πως το ατύχημα δείχνει πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί ο σταθμός ή και να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας του. «Ευτυχώς η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε το ενδεχόμενο να έχουμε θύματα γιατί θα μπορούσε να είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς σε εργαζόμενους της ΔΕΗ. Χρειάζεται με ηρεμία να δούμε τις επόμενες ενέργειες και πως θα αποκατασταθεί η ζημιά. Να δοθούν οι παροχές ρεύματος σε όλη την Κρήτη και να γίνει η αντικατάσταση των μηχανημάτων σύντομα». Αναφορικά με την αποκατάσταση της ρευματοδότησης τόνισε πως η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ τον ενημέρωσαν πως έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός για να δοθεί λύση. Σε ότι αφορά τη θαλάσσια ρύπανση επεσήμανε πως το Λιμενικό εποπτεύει ενώ είναι παρούσα και η Περιφέρεια Κρήτης. «Γίνεται απορρύπανση από το Λιμενικό, αλλά θα κάνουμε άμεσα μετρήσεις», σημείωσε κι έδωσε συγχαρητήρια για την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων. 

Από την πλευρά του ο κ. Καλογερής τόνισε πως το σύστημα δεν έχει πάθει ζημιά μεγάλου οικονομικού κόστους και μπορεί να αποκατασταθεί, ενώ ανακοίνωσε πως οι δύο άλλες μονάδες της Κρήτης είναι έτοιμες να δώσουν ρεύμα. «Το περιστατικό είναι αφορμή να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα στο μέλλον και την τουριστική σεζόν

Πλέον ρόλο αναλαμβάνει το ανακριτικό της πυροσβεστικής για να διερευνηθούν τα αίτια πρόκλησης της έκρηξης ενώ αναφορικά με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αυτή θα επιτευχθεί τις επόμενες ώρες σταδιακά.

Η ΔΕΥΑΗ ενημερώνει ότι λόγω της βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ, πιθανόν να προκληθούν προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης του Ηρακλείου, εξαιτίας διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις γεωτρήσεις.

Ωστόσο, συναγερμός πλέον τίθεται και στο ΕΚΑΒ μιας και οι συγγενείς ασθενών που βρίσκονται σε κατ' οίκον νοσηλεία και υποστηρίζονται με μηχανικά με παροχή οξυγόνου, να ανησυχούν για την πορεία της υγείας των δικών τους ανθρώπων. Έτσι το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχεται απανωτές κλήσεις για τη μεταφορά των εν λόγω ασθενών στα νοσοκομεία. 

Πάντως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά τη διακοπή ρεύματος, χρειάστηκε να παρέμβει σε αρκετές περιπτώσεις πολιτών που εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ.

Στα Χανιά η ηλεκτροδότηση άρχισε να επανέρχεται σταδιακά από τη μία μετά το μεσημέρι, καθώς μέσω της μονάδας στην Ξυλοκαμάρα δόθηκε ρεύμα, αρχικά, στα κεντρικά σημεία της πόλης. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, το ρεύμα επανέρχεται σταδιακά και σε περιοχές του Ηρακλείου.

 Από την έκρηξη στα Λινοπεράματα, χωρίς ρεύμα έμεινε και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, Πελαγία Πετράκη, η ηλεκτροδότηση επανέρχεται σταδιακά.

 Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ Κρήτης, από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης δεν αναφέρθηκαν προβλήματα με πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ωστόσο, μονάδες του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου αν χρειαστεί.

Αποκαθίσταται σταδιακά η παροχή ρεύματος στο νομό Ρεθύμνου, με πρώτες παροχές την πόλη και το Δήμο Ρεθύμνης, χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να έχουν αναφερθεί ζημιές ή σοβαρά προβλήματα από τη διακοπή του ρεύματος λόγω του γενικού μπλακ άουτ.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αμέσως μετά την πλήρη ηλεκτροδότηση θα ελεγχθούν αντλιοστάσια και μηχανισμοί που βοηθούν στην καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία του νομού, ενώ από πλευράς του ΕΚΑΒ δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα με πολίτες οι οποίοι να χρειάζονται μηχανήματα υποστήριξης, όπως για παράδειγμα οξυγόνο και βηματοδότες.

Η ανακοίνωση από το εργατικό κέντρο Ηρακλείου

«Δίπλα στους συναδέρφους εργαζομένους στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, βρέθηκε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, λίγα μόλις λεπτά μετά την ισχυρή έκρηξη, που σημειώθηκε σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ και που προκάλεσε "black out" σε όλη την Κρήτη.

Ευτυχώς, παρά την δυσκολία της κατάστασης και τις υλικές ζημιές, που προκάλεσε στον χώρο της έκρηξης το ωστικό κύμα, οι συνάδερφοι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έδειξαν την απαιτούμενη ψυχραιμία και δεν είχαμε τραυματίες.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΗ τόνισε «ευτυχώς δεν είχαμε θύματα ή τραυματισμούς εργαζομένων της ΔΕΗ, κατά την ισχυρή έκρηξη του μετασχηματιστή. Συγχαρητήρια για την ψυχραιμία, αλλά και τον επαγγελματισμό, που έδειξαν στις κρίσιμες αυτές στιγμές οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Συγχαρητήρια, όμως  και στους άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άμεση και αποτελεσματική επέμβαση τους. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια των αντρών του Λιμενικού Σώματος, που κατόρθωσαν να στήσουν άμεσα αντιρρυπαντικό φράγμα στην θαλάσσια περιοχή των Λινοπεραμάτων, για να προλάβουν τυχόν ρύπανση των ακτών».

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ συνεχίζουν να εργάζονται με αμείωτους ρυθμούς προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα ηλεκτροδότησης, που παρουσιάστηκε στην Κρήτη. Ήδη το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η ζημιά στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ συνεργεία της Επιχείρησης Ηλεκτροδότησης βρίσκονται επί ποδός για τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης».

Δήλωση υποψήφιου δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη για το BLACKOUT

«Η σημερινή έκρηξη και το αναπόφευκτο black out που ακολούθησε στην αρχή της τουριστικής περιόδου φέρνουν στην επιφάνεια το χρόνιο ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη. Ευτυχώς είναι ασφαλείς οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής.

Η εφαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης έχει καθυστερήσει επικίνδυνα με απώλεια κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, αυξημένο κόστος για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις και αναβολή της απομάκρυνσης των ρυπογόνων και ενεργοβόρων μονάδων. Οι ερασιτεχνισμοί έχουν τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος για το νησί.

Καθίσταται πλέον επιτακτική η άμεση έναρξη του έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί άμεσα η απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή του Ηρακλείου, θέμα που έχουμε ήδη συμπεριλάβει στο προγραμματικό μας πλαίσιο. Η Κρήτη πρέπει να στηριχθεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και στην χρήση καθαρών τεχνολογιών.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News