«Ριγμένη» η Κρήτη στις άδειες οιναμπέλων - Το παράπονο των αμπελουργών

Κρήτη
«Ριγμένη» η Κρήτη στις άδειες οιναμπέλων - Το παράπονο των αμπελουργών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το 2019 η Κρήτη έλαβε άδειες φύτευσης για μόλις 1.800 στρέμματα

Στις περιφέρειες με τις λιγότερες άδειες φύτευσης οιναμπέλων για την τριετία 2016-2018 συγκαταλέγεται η περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕΟΣΟΕ, ενώ για το 2019 η Κρήτη έλαβε άδειες φύτευσης για 1.800 στρέμματα.

Έτσι, ενώ η περιφέρεια με τις περισσότερες φυτεύσεις είναι η περιφέρεια Θεσσαλίας με 2.471,2 στρέμματα σε επίπεδο τριετίας, η περιφέρεια Κρήτης έχει λάβει άδειες φύτευσης για μόλις 1.327,28 στρέμματα σε επίπεδο τριετίας. Η απόφαση αυτή έχει σχέση με το γεγονός ότι κάθε κράτος-μέλος χορηγεί κατ’ έτος άδειες φύτευσης που ισοδυναμούν με το 1% σε στρέμματα, επί των φυτεμένων εκτάσεων στην επικράτειά του, με αμπέλους οινοποιήσιμων ποικιλιών. Η χώρα μας την τριετία 2016, 2017, 2018 επέλεξε να χορηγεί τις άδειες φύτευσης σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι οι αιτούντες βαθμολογούνται και κατατάσσονται με σειρά προτεραιότητας σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκει η αμπελουργική τους εκμετάλλευση.

Η επιλογή αυτή επηρέασε θετικά και αρνητικά την κάθε περιφέρεια χωριστά, σε σύγκριση με τη μεθοδολογία κατανομής σε περιφερειακό επίπεδο, μεθοδολογία η οποία κατανέμει τις άδειες φύτευσης με εκτάσεις ισοδύναμες με το 1% της φυτεμένης στην κάθε περιφέρεια με αμπέλους οινοποιήσιμων ποικιλιών.

Όπως είναι φυσικό, ούτε για τα στρέμματα της τριετίας αλλά ούτε και για τα στρέμματα του 2019 υπάρχει ικανοποίηση στους αγροτικούς φορείς της Κρήτης. Αντιθέτως, μάλιστα, υπάρχει η άποψη ότι τα στρέμματα για νέες φυτεύσεις οιναμπέλων θα έπρεπε να ήταν πολύ περισσότερα για την Κρήτη και κυρίως για τον νομό Ηρακλείου.

Τα στοιχεία των φυτεύσεων

Πιο αναλυτικά, η επεξεργασία των χορηγηθεισών αδειών φύτευσης ανά περιφέρεια, στην οποία προέβη η ΚΕΟΣΟΕ για την τριετία 2016-2018, καταδεικνύει ότι πέντε περιφέρειες έλαβαν πολύ περισσότερα στρέμματα, με βάση την κατανομή σε επίπεδο χώρας, σε σύγκριση με αυτά που θα ελάμβαναν εάν ίσχυε η βάση κατανομής σε επίπεδο περιφέρειας.

Οι περιφέρειες στις οποίες χορηγήθηκαν περισσότερα στρέμματα με το εθνικό επίπεδο κατανομής είναι οι εξής: Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Δ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Κ. Μακεδονίας και Ηπείρου.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες που ακολουθούν χορηγήθηκαν, αναλογικά με το περιφερειακό τους δυναμικό συγκρινόμενο με το 1% των αμπελουργικών τους επιφανειών, λιγότερα στρέμματα. Πρόκειται για τις εξής περιφέρειες: Ιονίων Νήσων, Αττικής, Ν. Αιγαίου, Κρήτης, Β. Αιγαίου, Δ. Ελλάδας, Στ. Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Να σημειωθεί ότι για την κατανομή των αδειών φύτευσης το 2019 υιοθετήθηκε ως επίπεδο κατανομής η ομαδοποίηση των περιφερειών σε τρεις ζώνες, οι οποίες θα λαμβάνουν κατ’ έτος σε στρέμματα το ισοδύναμο του 1% του αθροίσματος των επιφανειών με αμπέλια των περιφερειών της ζώνης ως εξής:

  • 1η Ζώνη: Ήπειρος, Β. και Ν. Αιγαίο, Ιόνια Νησιά και Κρήτη, 1.800 στρέμματα.
  • 2η Ζώνη: Κ.-Δ. Μακεδονία, Αν. Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλία και Δ. Ελλάδα, 2.200 στρέμματα.
  • 3η Ζώνη: Αττική, Στ. Ελλάδα και Πελοπόννησος, 2.300 στρέμματα.

Καζανάρηδες: «Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είμαστε»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης τόνισε ότι «κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είμαστε στην Κρήτη, τόσο από τα στρέμματα της τριετίας όσο και από τα στρέμματα του 2019 για τη φύτευση των οιναμπέλων»!

Το Ηράκλειο «διψά» να ξαναφτιάξει τον αμπελώνα που είχε και στο παρελθόν

Συγκεκριμένα, ο κ. Φραγκιαδάκης ξεκαθάρισε ότι «ιδιαίτερα ο νομός Ηρακλείου, που έχει τη σουλτανίνα, “διψάει” για νέες άδειες οιναμπέλων. Διότι, επειδή η σταφίδα δεν είναι και τόσο προσοδοφόρο προϊόν, ο Ηρακλειώτης θα ήθελε να έχει τον αμπελώνα, αφού έχει την τεχνογνωσία, και να μπορεί να παράγει και κρασί. Άλλωστε, το παν είναι να γεννηθείς που λέει ο λόγος “κάτω από την κουρμούλα”. Να μάθεις ακόμα και το DNA της κουρμούλας! Επομένως, ο Ηρακλειώτης θα ήθελε να παραμείνει ο αμπελώνας, αλλά και να επεκταθεί από την άλλη, με βάση και τις απαιτήσεις της αγοράς. Και σήμερα η αγορά θέλει το κρασί, όπως θέλει και την τσικουδιά».

Όπως συνεχίζει ο Στάθης Φραγκιαδάκης, τόσο τα 1.800 στρέμματα που εγκρίθηκαν και αδειοδοτήθηκαν για το 2019 όσο και τα 2.471,2 στρέμματα της τριετίας από το 2016 έως και το 2018 είναι πολύ λίγα στρέμματα με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις.

«Έχουμε προτείνει και μας έχουν υποσχεθεί κατά καιρούς και οι προηγούμενοι υπουργοί και ο σημερινός ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Θα δοθούν και από τα αποθέματα που υπάρχουν στη χορήγηση αδειών νέες άδειες οιναμπέλων. Άρα, το Ηράκλειο “διψά” σε σχέση με όλη την Ελλάδα να ξαναφτιάξει τον αμπελώνα που είχε και στο παρελθόν. Νιώθουμε αδικημένοι. Νιώθουμε ότι δε θέλουν να κάνουν το αυτονόητο: Να παραμείνει ο αμπελώνας στο Ηράκλειο και στην Κρήτη, ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει η αγορά»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News