Αλλάζει θέση η Λαϊκή της Νέας Αλικαρνασσού - Πού θα βρίσκεται την επόμενη Τρίτη

Κρήτη
Αλλάζει θέση η Λαϊκή της Νέας Αλικαρνασσού - Πού θα βρίσκεται την επόμενη Τρίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετακομίζει άμεσα από τις οδούς Καρίας-Δημοκρατίας στην οδό Αρτεμισίας

Κι όμως, έφτασε από ό,τι φαίνεται το πλήρωμα του χρόνου για να δουν οι κάτοικοι της οδού Καρίας στη Νέα Αλικαρνασσό να ξημερώνει μια Τρίτη χωρίς να στηθούν οι πάγκοι στον δρόμο τους! Αυτό προμήνυαν οι χθεσινές αυτοψίες και πυρετώδεις προετοιμασίες από πλευράς Δήμου Ηρακλείου και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών επί της οδού Αρτεμισίας. Εκεί, όπως όλα δείχνουν, όπου αναμένεται να μετακομίσει, αρχής γενομένης από την επόμενη Τρίτη (καθώς για σήμερα μοιάζει πολύ δύσκολο), η λαϊκή της Αλικαρνασσού.

Με βάση τις τελευταίες κινήσεις και προετοιμασίες, η λαϊκή την επόμενη Τρίτη θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στον νέο της προσωρινό τόπο (θυμίζουμε ότι η απόφαση αφορά στην προσωρινή λειτουργία της αγοράς επί της Αρτεμισίας μέχρι να ετοιμαστεί το δημοτικό ακίνητο μπροστά στις φυλακές) - κάτι που περιμένουν με ανυπομονησία οι κάτοικοι επί της Καρίας και της Δημοκρατίας.

Θα είναι η πρώτη Τρίτη μετά από τρία ολόκληρα χρόνια που δε θα έχουν τη λαϊκή μέσα στα σπίτια τους... Λαϊκή που, βάσει των αρχικών δεσμεύσεων της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, ήταν να λειτουργήσει επί των δύο αυτών δρόμων για 18 μήνες!

Η μετακόμιση έρχεται να επισφραγίσει στην πράξη την απόφαση που είχε παρθεί προ διμήνου περίπου από τον Δήμο και αφορούσε την προσωρινή (για 6 μήνες) μεταφορά της λαϊκής αγοράς από τις οδούς Καρίας-Δημοκρατίας στην Αρτεμισίας.

Μετά τα “ναυάγια” με τις άλλες περιπτώσεις που εξετάστηκαν (ο πρώην “Φάρος”, η Ηροδότου και το οικόπεδο του Επιμελητηρίου) και υπό την ασφυκτική πίεση πλέον του χρόνου, αφού το θέμα θα έπρεπε να διευθετηθεί διαδικαστικά ελέω αυτοδιοικητικών εκλογών μέχρι τις 25 Απριλίου, η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου έβαλε στο τραπέζι στα μέσα Απριλίου μια νέα πρόταση, επιχειρώντας να λύσει τον “γόρδιο δεσμό” για τη λαϊκή που διεξάγεται κάθε Τρίτη στη Νέα Αλικαρνασσό.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου αποφάσισε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της περιοχής της Νέας Αλικαρνασσού, που διεξάγεται κάθε Τρίτη, από τις οδούς Δημοκρατίας-Καρίας στην οδό Αρτεμισίας μετά τη λεωφόρο Ικάρου μέχρι και την οδό Ηρακλείτου, και στην οδό Διονυσίου, από την οδό Ηροδότου έως και την οδό Μαυσώλου προσωρινά, μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος που να δώσει μόνιμη λύση, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις-παρατηρήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και αρμόδιοι φορείς.

Η Επιτροπή ανακάλεσε παράλληλα προηγούμενη απόφασή της, που προέβλεπε την προσωρινή (6μηνης διάρκειας) μετακίνηση της λαϊκής στον πρώην “Φάρο”, δεδομένου ότι η λύση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από εμπόρους-παραγωγούς και απορρίφθηκε από την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κρήτης στην πρόσφατη εκρηκτική συνεδρίασή της.

Η επιστολή διαμαρτυρίας

Και η πρόταση εκείνη βεβαίως για την Αρτεμισίας, που είχε περάσει αρχικά από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εν συνεχεία από το Δημοτικό Συμβούλιο, είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Κάτοικοι αλλά και εργαζόμενοι στην οδό Αρτεμισίας απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Στην επιστολή τους, την οποία κοινοποίησαν επίσης τότε στην Περιφέρεια Κρήτης και στα μέσα ενημέρωσης, οι περίοικοι ξεκαθάρισαν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τη λειτουργία λαϊκής στην οδό Αρτεμισίας. Οι ίδιοι παρέθεταν αναλυτικά το σκεπτικό τους, εξηγώντας τους λόγους που δεν πρέπει να πάει εκεί η λαϊκή, και ζήτησαν την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης πρότασης από τον Δήμο. Παρά τις αντιδράσεις, η πλευρά του Δήμου αποφάσισε τότε να προχωρήσει τη μεταφορά στην Αρτεμισίας. Η συγκεκριμένη λύση κρίθηκε ουσιαστικά από τη Λότζια ως το μη χείρον βέλτιστον, μέχρι να μπορέσει η λαϊκή να λειτουργήσει μόνιμα πια στον πλέον κατάλληλο χώρο, που είναι το δημοτικό ακίνητο μπροστά στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Το θέμα ήρθε λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο στα μέσα Απριλίου. Η μετακόμιση που παίρνει “σάρκα και οστά” επί του πρακτέου πέρασε από το Συμβούλιο χάρη στο γεγονός ότι η παράταξη Λυγερού υπερψήφισε (διαφοροποιώντας, όπως εξήγησαν τα μέλη της, τη λευκή ψήφο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μονάχα για να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση), όπως το έκαναν και ανεξάρτητοι σύμβουλοι όπως η Μαρία Κασσωτάκη, αλλά και ο Ανδρέας Κυπραίος από την παράταξη Κουράκη...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News