ΕΛΚΕΘΕ: Η ξεκάθαρη θέση για τον ενεργειακό πλούτο της Κρήτης

Κρήτη
ΕΛΚΕΘΕ: Η ξεκάθαρη θέση για τον ενεργειακό πλούτο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εκροή φυσικού αερίου δεν επιβαρύνει το περιβάλλον»

Ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά το αν έχει ή όχι επηρεαστεί ο υποθαλάσσιος πλούτος νότια του νησιού από τη φυσική εκροή του φυσικού αερίου από τα λασποηφαίστεια εμφανίστηκε, μιλώντας στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» της ΚΡΗΤΗ TV, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ και αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αριστομένης Καραγιώργης.

Όπως εξήγησε, απαντώντας για πρώτη φορά δημόσια στα ερωτήματα των επιστημόνων Φώσκολου και Κονοφάγου, πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, που αφήνει εντελώς ανεπηρέαστη, όπως τόνισε, τη ζωή και τα ύδατα νότια του νησιού, τα οποία χαρακτήρισε πεντακάθαρα.

«Η βιοποικιλότητα στα συγκεκριμένα σημεία, τα οποία λέγονται “ακραία περιβάλλοντα”, έχει τον δικό της χαρακτήρα. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει κάποιας μορφής επιβάρυνση, επιμόλυνση ή ρύπανση. Είναι μια φυσική διαδικασία για τα λασποηφαίστεια. Αυτά κάνουν τη δουλειά τους εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος ρύπανσης, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη. Είναι υπέροχες οι θάλασσες. Πεντακάθαρες... Ασφαλείς για τους κολυμβητές και τους τουρίστες», είπε χαρακτηριστικά.

Και ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά τα δεδομένα τα έχουν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ συλλέξει από ένα πρόγραμμα που είχαν υλοποιήσει το 2006 και το οποίο είχε ακριβώς ως αντικείμενο τη μελέτη των ηφαιστείων και των εκροών γύρω από αυτά.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ και αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, Αριστομένης Καραγιώργης, για μία ακόμα φορά έφερε στο φως το πόσο άγνωστη και ανεξερεύνητη είναι η θάλασσα νότια της Κρήτης με τα μεγάλα βάθη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια περιοχή λιγότερο γνωστή ακόμη και από τον πλανήτη Άρη!

«Υπάρχουν διάφορες εκροές υδροθερμικών ρευστών και αερίων. Υπάρχει διέξοδος διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχει διέξοδος μεθανίου. Υπάρχουν και διέξοδοι κάποιων πετρελαιοειδών, αλλά είναι σε ασήμαντες ποσότητες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ρύπανση. Δηλαδή, μου κάνει και εντύπωση που το αναφέρετε αυτό το πράγμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιώργης, απαντώντας σε ερώτηση του Λευτέρη Κουμαντάκη.

Και συνέχισε αναφέροντας ότι, «αφού εξελίσσεται όλο αυτό το ενεργειακό θέμα στην Ελλάδα και στη συγκεκριμένη περιοχή νότια στην Κρήτη, θέλω η Πολιτεία να μας υποστηρίξει: να μελετήσουμε όλη αυτή την περιοχή, η οποία είναι μια από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές όλου του πλανήτη. Έχουμε καταφέρει κι έχουμε κάνει αποστολές στο διάστημα. Ξέρουμε πιο καλά τον Άρη παρά τη θάλασσα νότια από την Κρήτη. Πιστέψτε με, δεν υπερβάλλω! Και για να τα κάνουμε αυτά τα πράγματα, θέλουμε χρηματοδότηση. Και η χρηματοδότηση και αυτή είναι εθνική υποχρέωση. Παρακαλούμε λοιπόν την Πολιτεία να μας στηρίξει να γνωρίσουμε και να εξερευνήσουμε τις βαθιές θάλασσες. Έχουν πολλά μυστικά και δυστυχώς ξέρουμε πάρα πολύ λίγα πράγματα γι’ αυτές»!

«Απειροελάχιστες αλλαγές»: Οι έρευνες για την κλιματική αλλαγή

Στο μεταξύ, το ΕΛΚΕΘΕ διεξάγει πολύμηνη έρευνα γύρω από το νησί μας και στον βυθό της θάλασσας. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Λευτέρη Κουμαντάκη, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ και αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, Αριστομένης Καραγιώργης, τόνισε ότι «τώρα είμαστε σε μια φάση συντήρησης των σταθμών, οι οποίοι έχουν αισθητήρες για διάφορες παραμέτρους θερμοκρασίας, αλατότητας, φυτοπλαγκτού, καθαρότητας των υδάτων και άλλων παραμέτρων όπως είναι το οξυγόνο, από την επιφάνεια μέχρι τα 1.000 μέτρα βάθος.

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, είναι μια διαδικασία επίμονη και με την ευκαιρία της συντήρησης ήρθαμε στο Ηράκλειο για να κάνουμε τη δουλειά και να συνεχίσουμε μετά. Και θα σας πω κάτι που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο: Μελετάμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή τις απειροελάχιστες αλλαγές που μπορεί να έχει η θερμοκρασία του νερού σε μεγάλα βάθη. Αυτά είναι δεδομένα πολύτιμα και σπάνια. Και πρέπει να τα έχεις για πολλά χρόνια σε μια περιοχή για να μπορέσεις να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής εδώ, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Καραγιώργης συνέχισε λέγοντας πως αυτό το δίκτυο το έχουν σε λειτουργία γύρω στα 20 χρόνια με πολύ μεγάλο κόστος, το οποίο και καλύπτεται μέχρι τώρα από ευρωπαϊκά προγράμματα. «Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσει το δίκτυο να αναπτύσσεται και να συλλέγει δεδομένα και, όσο περνάνε τα χρόνια, να γίνεται και πιο “έξυπνο”, όπως μέχρι τώρα. Βάζουμε καινούργιους αισθητήρες. Τώρα βάζουμε και αισθητήρες που μετράνε ήχο. Η ηχητική ρύπανση της θάλασσας είναι μια νέα παράμετρος που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα δημιουργούνται και καινούργια πεδία ενδιαφέροντος, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε στην ελληνική ωκεανογραφική κοινότητα».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News