Έρχονται εκλογές στην ΠΕΔ Κρήτης

Κρήτη
Έρχονται εκλογές στην ΠΕΔ Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο η ανάδειξη των 28 συμβούλων-εκλεκτόρων

Σε εκλογικούς ρυθμούς περνά ξανά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κρήτη, καθώς ξεκινούν οι συνεδριάσεις ανά Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάδειξη των - εκπροσώπων - εκλεκτόρων, οι οποίοι θα κληθούν προσεχώς (το αργότερο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου) να εκλέξουν τα νέα όργανα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, και πάνω από όλα τον νέο πρόεδρο της ΠΕΔ.

Στον Δήμο Ηρακλείου, η ανάδειξη των 28 δημοτικών συμβούλων, που θα συμμετάσχουν μαζί τον δήμαρχο ως εκλέκτορες στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ, θα λάβει τη χώρα μεθαύριο Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί την καθιερωμένη ώρα, στις 6 παρά 5 το απόγευμα...

Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως ότι την πλειοψηφία μεταξύ των 28 συμβούλων θα την έχει η παράταξη Κουράκη (λόγω του μεγαλύτερου αριθμού εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο) και όχι η παράταξη του δημάρχου.

Η ίδια διαδικασία θα γίνει τις επόμενες ημέρες και στα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια ώστε να αναδειχτούν οι 101 δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι μαζί με τους 24 δημάρχους θα συνθέσουν το 125μελές Σώμα των εκλεκτόρων που θα κληθεί να ψηφίσει για νέα ηγεσία και τα νέα όργανα της ΠΕΔ Κρήτης.

Αναλυτικότερα, με το υπ' αριθμόν 94 Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε στις 11 Οκτωβρίου, ορίζονται οι διατάξεις που διέπουν τα συλλογικά όργανα του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης, ως προς τη λειτουργία τους και την ανάδειξή τους.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, εντός 20 ημερών από τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ (δηλαδή μέχρι 31 Οκτωβρίου) τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια οφείλουν να εκλέξουν τα μέλη που θα τα εκπροσωπήσουν στη γενική συνέλευση στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Στη συνέχεια, τα εκλεγμένα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, σε επίπεδο κάθε Περιφέρειας, θα πραγματοποιήσουν, το αργότερο μέχρι 10 Νοεμβρίου, γενικές συνελεύσεις, από τις οποίες θα εκλεγούν οι νέες διοικήσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, καθώς και τα μέλη που θα τις εκπροσωπήσουν στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Με βάση λοιπόν το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, τα 24 Δημοτικά Συμβούλια εδώ στην Κρήτη πρέπει μέχρι την εκπνοή του Οκτωβρίου να εκλέξουν τα μέλη, τα οποία θα συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης και των μελών που θα την εκπροσωπήσουν στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης θα συμμετάσχουν 125 μέλη, εκ των οποίων οι 101 είναι δημοτικοί σύμβουλοι και 24 δήμαρχοι του νησιού.

 Η ανθρωπογεωγραφία

Πώς θα προκύψουν οι 125 εκπρόσωποι των 24 Δήμων του νησιού στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Κρήτης;

Ο Δήμος Ηρακλείου θα έχει 29 εκπροσώπους (μαζί με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό), ενώ ο Δήμος Χανίων θα έχει 19 (μαζί με τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη). Ο Δήμος Ρεθύμνου αντίστοιχα θα έχει 10, ο Δήμος Αγίου Νικολάου 6, οι Δήμοι Χερσονήσου, Ιεράπετρας, Μαλεβιζίου και Φαιστού από 5 εκπροσώπους ο καθένας, οι Δήμοι Σητείας, Μινώα Πεδιάδος, Πλατανιά, Αρχανών-Αστερουσίων και Γόρτυνας από 4 εκπροσώπους, οι Δήμοι Μυλοποτάμου, Αποκορώνου και Κισσάμου από 3 εκπροσώπους αντίστοιχα, οι Δήμοι Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Βιάννου και Καντάνου-Σελίνου από 2 εκπροσώπους ο καθένας και τέλος οι Δήμοι Οροπεδίου, Ανωγείων, Σφακίων και Γαύδου θα έχουν από έναν εκπρόσωπο, που θα είναι και στις 4 αυτές περιπτώσεις ο κάθε δήμαρχος.

Συμβούλιο Μεταναστών και Προσφύγων

Στην προσεχή συνεδρίασή του, το απόγευμα της Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καλείται να εγκρίνει τη μετονομασία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών σε Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, καθώς επίσης και τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας του.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα επιμέρους θεσμό και όργανο του Δήμου που παρουσιάζει ενδιαφέρον, δεδομένων των εξελίξεων γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό μέτωπο.

Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) είναι ένα συμβουλευτικό όργανο προς τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία βάσει του άρθρου 79 του Νόμου 4555/2018 «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της συμμετοχής βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ-Πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι”». Σκοπός του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων είναι η καταγραφή και η διερεύνηση των αναγκών των μελών των μεταναστευτικών και προσφυγικών ομάδων που κατοικούν μόνιμα στον δήμο, η υποβολή προτάσεων και η ανάπτυξη δράσεων υπέρ της κάλυψης των αναγκών αυτών, της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και της ένταξης των μεταναστών και προσφύγων.

Στο ΣΕΜΠ συμμετέχουν α) μέλη Δημοτικού Συμβουλίου και β) εκπρόσωποι αναγνωρισμένων φορέων συλλογικής εκπροσώπησης μεταναστών και προσφύγων.

Το ΣΕΜΠ Δήμου Ηρακλείου αποτελείται από 11 τακτικά μέλη και 11 αναπληρωματικά, που ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι εκπρόσωποι των φορέων θα προκύψουν μετά από πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου προς τους αναγνωρισμένους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης μεταναστών και προσφύγων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News