Ο Αλέξης Τσίπρας στις «Αντιθέσεις»: «Οι Κρητικοί πρέπει να έχουν ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς»

Κρήτη
Ο Αλέξης Τσίπρας στις «Αντιθέσεις»: «Οι Κρητικοί πρέπει να έχουν ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είπε στο Γιώργο Σαχίνη για Novartis, τη συμφωνία των Πρεσπών, το δραματικό καλοκαίρι του 2015 και για τα μεγάλα έργα της Κρήτης

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του στον Γιώργο Σαχίνη από τον μνημειακό χώρο των τάφων των Βενιζέλων στα Χανιά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μίλησε για όλους και για όλα: για το καλοκαίρι του 2015, τις δραματικές εξελίξεις στα Σκόπια, τη συναίνεση για τους απόδημους, την υπόθεση Novartis... Μεταξύ άλλων, απάντησε και σε ερωτήματα που είχαν ως επίκεντρο την Κρήτη και συγκεκριμένα τον ΒΟΑΚ και την υπόθεση υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ταυτότητα του νέου ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ως σημείο αφετηρίας τη σταδιοδρομία του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, κουβαλώντας όμως ως παρακαταθήκη την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες της Αριστεράς.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Έχουμε πλήρη επίγνωση πως στη χώρα μας υπήρξε πάντοτε ο δημοκρατικός χώρος, ο οποίος ήταν εμπνευσμένος και από την πορεία και τη διαδρομή του Ελευθερίου Βενιζέλου, του μεγάλου εθνάρχη. Δεν μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας πως αποτέλεσε τον ένα από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος, τον προοδευτικό. Αυτή είναι πραγματικότητα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι ο προοδευτικός πόλος, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, κουβαλώντας τις μεγάλες παραδόσεις. Και συγκεκριμένα τις παραδόσεις που ξεκινούν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και συνεχίζουν στις ιστορικές παρακαταθήκες της Αριστεράς, στην Εθνική Αντίσταση, στα μεγάλα κινήματα για τον εκδημοκρατισμό, στη μεγάλη συμβολή των κινημάτων την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Αλλά βεβαίως και στα χρόνια της Αλλαγής, που ήταν μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική διαδικασία, ανεξαρτήτως του ότι είχε μεγάλες αντιφάσεις στην πορεία. Σήμερα, αυτός ο προοδευτικός χώρος έχει τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό κορμό. Δε διεκδικούμε την απόλυτη ιδιοκτησία αυτού του χώρου, ωστόσο είναι ο βασικός κορμός. Και θέλουμε μέσα από αυτή τη μακρά πορεία προς τον λαό, προς τις δυνάμεις που μας στηρίζουν, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, να αποκτήσουμε μια πιο στενή και οργανική σχέση με αυτόν τον κόσμο».

Σχετικά με τις διάφορες φωνές που ακούγονται τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε επίπεδο κοινωνίας όσον αφορά στη νέα ταυτότητά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Περισσότερο με ενδιαφέρει να ακούσουμε τον απλό κόσμο, τους απλούς πολίτες, που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Και ξέρω πολύ καλά ότι η πλειοψηφία τους δεν προέρχεται από τον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά προέρχεται από άλλες πολιτικές κάλπες είτε του παλαιού και κραταιού και βασικού κορμού της προοδευτικής παράταξης, που ήταν το ΠΑΣΟΚ, είτε ακόμη και από τον χώρο της Δεξιάς, της Ν.Δ.

Συναντάω πολλούς πολίτες που μου λένε πως, ύστερα από αυτήν την πορεία φθοράς και διαφθοράς της Ν.Δ., αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική βούληση, αλλά και την καθαρότητα και την αξιοπιστία. Εγώ προσωπικά θέλω να ακούσω τον κόσμο και να ακούσουμε τι θα μας πει. Αυτό είναι δύσκολο εγχείρημα εάν σκεφτούμε πως η κομματική ένταξη δεν έχει τα στοιχεία της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Ψάχνουμε να βρούμε ένα νέο τρόπο για να δομήσουμε την οργανική σχέση του πολίτη μέσα σε μια συλλογικότητα, σ’ ένα σύγχρονο κόμμα, που το μέλος του κόμματος να μην είναι χειροκροτητής ή θεατής, αλλά να συμμετέχει σ’ ένα βαθμό στη διαμόρφωση των αποφάσεων».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

«Πονεμένη ιστορία για την Κρήτη ο ΒΟΑΚ»

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Όσον αφορά στον ΒΟΑΚ, είπε: «Η Κρήτη δεν έχει μόνο τον ΒΟΑΚ. Έχει και άλλα μεγάλα έργα που έγιναν κατά τη διάρκεια των ημερών μας, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το οποίο δρομολογήθηκε, όπως επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου. Ο ΒΟΑΚ είναι μια πονεμένη ιστορία για την Κρήτη. Εμείς προχωρήσαμε σ’ ένα μεγάλο βαθμό μέσα από τη λογική των τριών τμημάτων να πάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Είναι ένα έργο που έπρεπε να είχε γίνει δεκαετίες πριν. Τα χωρίσαμε. Για τα δύο πρώτα ξεκίνησαν διαγωνιστικές διαδικασίες.

Μου κάνει εντύπωση ο τρόπος διαχείρισης του συγκεκριμένου ζητήματος από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Είχε τον δρόμο Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Πάτρα, ο οποίος ήταν μπλοκαρισμένος και με τους εργολάβους να ζητούν υπέρογκες αποζημιώσεις. Και η χώρα εκείνη τη στιγμή ήταν έτοιμη να πληρώσει μεγάλα πρόστιμα στην Ε.Ε. Ήρθαμε εμείς και ξεμπλοκάραμε τα πάντα σε τρεις μήνες. Φοβάμαι πως η τακτική αυτή στην Κρήτη θα φέρει μεγάλες καθυστερήσεις. Και όπως το είπε η συντοπίτισσά σας, η κυρία Μπακογιάννη, ο δρόμος θα γίνει με διόδια. Δε μας το είπε πριν τις εκλογές, αλλά μετά τις εκλογές.

Θεωρούμε ότι ο ΒΟΑΚ πρέπει να προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί. Είναι ο βέλτιστος τρόπος για να συντομεύσουμε τις διαδικασίες και έτσι θα έχουμε όφελος προς το Δημόσιο. Και κυρίως πρέπει να γίνει ένας δρόμος χωρίς διόδια. Οι Κρητικοί πρέπει να έχουν ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς και να μπορούν να το χαίρονται χωρίς να πληρώνουν από το υστέρημά τους».

Στο ερώτημα του Γιώργου Σαχίνη σχετικά με το εάν έβαλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ “αυτογκόλ” στην ψηφοφορία της Βουλής για τους υδρογονάνθρακες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «“Αυτογκόλ” έβαλε η κυβέρνηση, όταν για τα μάτια ενός επιχειρηματία θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα ΕΛ.ΠΕ., και η θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ., που εγώ προσωπικά με διαπραγματεύσεις με τον ίδιο τον Σπύρο Λάτση είχα διεκδικήσει και κερδίσει, να είναι 100% στο Δημόσιο. Δεν μπορεί η θυγατρική εταιρεία που συνυπογράφει με εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Τοtal και η ExxonMobil, για τις εξορύξεις των φυσικών πόρων, δηλαδή του εθνικού πλούτου, να ανήκει σε έναν ιδιώτη. Αλλάζει όλη η λογική. Το καταλαβαίνω πως θα απευθυνθούμε σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, που θα προέρχονται από χώρες σημαντικές, προκειμένου να έχουμε στήριξη. Απευθυνθήκαμε στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, αλλά το ελληνικό Δημόσιο να είναι απόν από τη διερεύνηση του φυσικού πλούτου; Οφείλει η κυβέρνηση να αλλάξει σχεδιασμό και να δεσμευτεί, όπως εμείς το έχουμε σχεδιάσει. Αλλά και να μη γίνει αυτό, τουλάχιστον στη θυγατρική που θα συμμετάσχει στην εξόρυξη των φυσικών πόρων το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να είναι εκεί στο 100%».

«Θέλουμε τους πολίτες στις αποφάσεις»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε συντονισμένες δράσεις στα πεδία εκείνα που υπάρχει έλλειμμα πολιτικής δράσης και παρουσίας. Εμείς δε θέλουμε να φτιάξουμε ένα κόμμα όπως εκείνα της δεκαετίας του 1960, όπου παρεξέκλιναν και είχαν μητρώα μελών, ατόμων που ήθελαν να εγγραφούν σ’ ένα κόμμα με σκοπό τα ρουσφέτια, τους διορισμούς, τις διευκολύνσεις. Δεν είναι λογική ενός σύγχρονου κόμματος. Εμείς θέλουμε τους πολίτες και τα μέλη μας συμμέτοχους στις αποφάσεις και στην ευθύνη της δημιουργίας του προοδευτικού προγράμματος της επόμενης μέρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη πως ο χρόνος που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, καθώς θα μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα για την επόμενη φορά που θα κληθεί να κυβερνήσει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επανέλθει στη διακυβέρνηση του τόπου όχι για να πάρει κάποια ρεβάνς, αλλά γιατί η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Η Ελλάδα πέτυχε σπουδαία πράγματα τόσο στο εξωτερικό, όσο και σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής, όταν είχε προοδευτικές κυβερνήσεις. Θέλουμε η “δεύτερη φορά Αριστερά” να είναι πιο έμπειρη, προετοιμασμένη και εποικοδομητική. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, ώστε να γίνουμε σοφότεροι, εμπειρότεροι και πιο αποτελεσματικοί», δήλωσε.

«Όλοι κάνουν τα “κοκόρια”»

Αναφερόμενος στη Novartis, δήλωσε: «Κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει από την ουσία των πραγμάτων, όσο κι αν έχει υπεροπλία. Το PSI οδήγησε σε μια τρομακτική απώλεια και στο ασφαλιστικό σύστημα και στους ομολογιούχους, αλλά σε όσες εταιρείες κρατούσαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Υπέστησαν ένα “κούρεμα” της τάξης του 22%. Στην υπόθεση Novartis, όλοι κάνουν τα “κοκοράκια”. Ο ελληνικός λαός το ξέρει. Κάνουν τα “κοκοράκια” γιατί έγιναν δύο φορές εκλογές το 2015. Με βάση τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άθλιο άρθρο 86 του Συντάγματος, υπάρχει αποσβεστική προθεσμία. Ήδη εξετάζουν τον Λοβέρδο και άλλα δύο πρόσωπα».

Το συνέδριο

Όσον αφορά στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Το συνέδριο θα είναι καταστατικό. Με αυτήν την έννοια, όλες οι προτάσεις που θα συλλέξουμε καθ’ όλη τη διάρκεια από τον απλό κόσμο θα τις συζητήσουμε στο συνέδριο. Θα είναι ταυτόχρονα και προγραμματικό, καθώς θέλουμε να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης για την Ελλάδα της νέας εποχής. Και αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη στον βαθμό που θα βγει και μέσα από την κριτική αποτίμηση της πολύ σημαντικής εμπειρίας που είχαμε να διακυβερνήσουμε στην πιο δύσκολη περίοδο της χώρας μετά τη Μεταπολίτευση». Και συνέχισε: «Η εκλογή του προέδρου θα γίνει από το συνέδριο σε αυτή τη φάση. Παράλληλα, θα ανοίξει η συζήτηση για τις καταστατικές αλλαγές για το πώς θα εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος. Άρα, όλες οι σκέψεις για το νέο καταστατικό είναι απόλυτα θεμιτές και ο διάλογος πρέπει να είναι εξαντλητικός».

Στο ερώτημα του Γιώργου Σαχίνη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαϊδέψει αφτιά μ’ έναν πολιτικό λόγο που θα έχει στοιχεία ακραίου λαϊκισμού ή θα φερθεί θεσμικά ώριμος, αδιαφορώντας για τις “Σειρήνες”, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Οφείλω να πω πως σ’ ένα εθνικό θέμα πράξαμε με σοβαρότητα και με πατριωτικό αίσθημα. Μας έλεγαν πως δε συνάδει με τη βούληση της πλειοψηφίας, όπως αυτοί θέλανε να πιστεύουν και ενδεχομένως να υπήρχε. Και αναφέρομαι στο Μακεδονικό. Τηρουμένων των αναλογιών, ήταν μια αντίστοιχη περίοδος. Απέξω το πλήθος φώναζε “όχι στη συμφωνία”, αλλά το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον έλεγε πως πρέπει να προχωρήσουμε στη συμφωνία. Μας δικαιώνουν οι εξελίξεις και θα μας δικαιώσουν ακόμη περισσότερο βλέποντας τις αναταράξεις.

Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρουν ευθύνη γι’ αυτήν την εθνικιστική στροφή, γιατί έδωσαν χώρο σε εθνικιστικές αντιλήψεις. Για να μην πω ότι εξέθρεψαν φασίζουσες νοοτροπίες και λογικές. Η Χρυσή Αυγή είχε το “πάνω χέρι” και τώρα η Νέα Δημοκρατία, που έλεγε ότι η συμφωνία είναι επιζήμια και καταστροφική, λέει ότι πρέπει να την τηρήσουμε και να την τιμήσουμε. Αυτά που έλεγαν περί συνδιαλλαγών είναι ανοησίες. Διότι συνδιαλλαγή κάνεις όταν ο άλλος έχει όφελος. Η Ευρώπη έκλεισε την πόρτα στα Βαλκάνια».

Το καλοκαίρι του 2015

Στο ερώτημα εάν όντως ήταν κατσουφιασμένος το βράδυ του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και γενικότερα το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να πληροί τους όρους σύγκλισης. Πιστεύω ότι θα άξιζε τον κόπο κανείς να αποτιμήσει την περίοδο πριν τη διακυβέρνησή μας. Θα πρέπει να συζητάει κανείς την περίοδο της χρεωκοπίας. Κάποιοι θέλουν να επικεντρώσουν τη συζήτηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ξεχνώντας πως από το 2010-2015, με δική τους ευθύνη και παραπλανώντας τον λαό, έλεγαν ψέματα εν γνώσει τους ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και έβαζαν δημοσιογράφους να λένε ψέματα στον ελληνικό λαό από συχνότητες μεγάλων καναλιών, γνωρίζοντας πως το χρέος είχε εκτοξευτεί στο 180%. Γνώριζε η Ευρώπη ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο και οδήγησαν τη χώρα στην απώλεια του ενός τέταρτου του εθνικού πλούτου, με τις γνωστές περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις και την ανεργία να “καλπάζει” από το 6% στο 28%. Κανένας από αυτούς δε θέλει να συζητήσουμε. Και λένε πως δεν πήραμε μέτρα».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τον Γιάννη Στουρνάρα. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «ο κ. Στουρνάρας, παρότι είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, φέρεται σαν τον πιο ακραίο κομματάρχη της κυβέρνησης Σαμαρά. Πέντε χρόνια στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, βρέθηκε είτε με τις προβλέψεις του είτε με τις τοποθετήσεις του απέναντι στην κυβέρνηση, που είχε χρέος να υπηρετεί. Πριν τις εκλογές έλεγε πως τα μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον Μάιο θα εκτροχίαζαν τη χώρα, ενώ λίγους μήνες μετά με άλλη κυβέρνηση δεν εκτροχίαζαν τα δημοσιονομικά της χώρας».

Όσον αφορά στο πότε είχε σκοπό να διεξάγει τις εκλογές, δήλωσε: «Ο πολιτικός σχεδιασμός ήταν να γίνουν οι εκλογές 20 Οκτώβρη 2019. Στη ζωή δεν μπορείς να λειτουργείς με βάση τον σχεδιασμό. Πράγματι, εάν συνέβαινε αυτό, τότε οι εκλογές θα ήταν πολύ διαφορετικές, γιατί θα είχε προηγηθεί ένα τετράμηνο ώστε να πιστωθούμε την κανονικότητα και σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που είχαμε αφήσει στο τέλος. Πέρα από τον πολιτικό σχεδιασμό, νομίζω πως στην πολιτική, για όσους δε θέλουν να θεωρούν πως τα πάντα είναι μια ζαριά, έχει σημασία αυτό που λέμε “ηθικό πλεονέκτημα”».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε: «Εάν μετατοπιστεί ο κ. Μητσοτάκης και κάνει πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα από αυτά τα πρόσωπα για τα οποία κάνει λόγο ο Τύπος, τότε σημαίνει πως ο κ. Μητσοτάκης δε στοχεύει σε μια συναινετική λύση, αλλά στοχεύει στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος και να δημιουργήσει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η επιλογή του προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι καλλιστεία. Ποιος είναι καλός ή κακός. Απαντώ ότι δεν είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί. Υπήρξε μια φορά ένα θέμα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλαξε γιατί υπήρχε σοβαρή πολιτική αντίθεση. Γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη και όχι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ήταν μια περίοδος που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε και άλλες αρμοδιότητες. Προχώρησε τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την Αριστερά σε συνταγματική αναθεώρηση, με σκοπό να περιορίσει τις αρμοδιότητες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε λέγοντας ότι «ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη και όχι από τον προοδευτικό χώρο της Αριστεράς. Τον επιλέξαμε γιατί θέλαμε να δείξουμε πως ο θεσμός του προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι θεσμός ενότητας και των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού. Ξεκινάει τώρα μια διαδοχολογία χωρίς να βάζει ο πρωθυπουργός ένα “φρένο”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει είτε να τον αλλάξει και παίζει ένα παιχνίδι, είτε έχει αποφασίσει να τον ευτελίσει τόσο τον ίδιο τον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, όσο και τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας. Όλη αυτή η συζήτηση, όπως την παρακολουθώ, είναι επιζήμια και ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News