Άγιος Μηνάς: Το Ηράκλειο γιορτάζει και τιμά τον πολιούχο του

Κρήτη
Άγιος Μηνάς: Το Ηράκλειο γιορτάζει και τιμά τον πολιούχο του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμπρές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Μηνά ενώ F-16 θα “σκίσουν” τον ουρανό του Ηρακλείου, στη Χάρη του Αγίου

Χιλιάδες πιστοί συνέρευσαν και φέτος στον Μητροπολιτικό Ναό του Ηρακλείου για να ανάψουν ένα κερί στη Χάρη του Αγίου Μηνά.

Ο Πολιούχος του Μεγάλου Κάστρου γιορτάζει σήμερα και μαζί η πόλη που συνέδεσε τη σύγχρονη ιστορία της με τα θαύματα του Μεγαλομάρτυρα Αγίου, το Ηράκλειο, το Μεγάλο Κάστρο, η Κάντια.

Χιλιάδες πιστοί, όπως κάθε χρόνο, άναψαν ένα κερί στη χάρη του και προσευχήθηκαν να τους βοηθήσει. Κατέκλυσαν τον περίλαμπρο ναό του στο κέντρο του Ηρακλείου και μετά το τέλος της λειτουργίας είδαν τον καβαλάρη πάνω στο περήφανο γεωργαλίδικο άλογό του να περνάει ως στρατιωτικός Άγιος από τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, στη μεγαλόπρεπη πομπή.

Ο Άγιος Μηνάς γιορτάζει σήμερα, 11 Νοεμβρίου, ημέρα η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν αυτή του μαρτυρίου του επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Οι Καστρινοί θυμήθηκαν και πάλι το μεγάλο θαύμα τού Πάσχα του 1826, όταν έσωσε τη ζωή σε εκατοντάδες Κρητικούς μέσα στον μικρό ναό, το θαύμα του 1941, με τη βόμβα που έπεσε στον μεγάλο ναό χωρίς να εκραγεί - και η οποία ακόμα και σήμερα δεσπόζει στο σημείο όπου ανέφεραν οι μαρτυρίες ότι κατέπεσε από τον γερμανικό βομβαρδιστικό - και όλα τα άλλα θαύματα του Αιγυπτιώτη Αγίου Μηνά, ο οποίος λατρεύεται σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Το όνομα

Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στο Νίκιον, στο σημερινό Κάιρο της Αιγύπτου, και οι ρίζες του ονόματός του φαίνεται ότι βρίσκονται στο Μένες, που παραπέμπει στον πρώτο Φαραώ της Ενωμένης Αιγύπτου και ιδρυτή της πρώτης Δυναστείας.

Υπάρχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα παράδοση σχετικά με το όνομά του, σύμφωνα με την οποία η μητέρα του τον ονόμασε Μηνά, καθώς άκουσε όταν τον έφερε στο φως το 285 στη Νίκαια, κοντά στη Μέμφιδα, μια φωνή που έλεγε «Αμήν». Σύμφωνα με αυτήν, οι γονείς του, ο Ευδόκιος και η Ευθυμία, δεν είχαν παιδιά και παρακαλούσαν τον Θεό να στους στείλει ένα. Μια μέρα, καθώς προσεύχονταν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, άκουσαν μια φωνή που έλεγε «Αμήν» και αυτό θεωρήθηκε θείο σημάδι, ότι οι προσευχές τους εισακούστηκαν.

Ο βίος του

Σύμφωνα με τον βίο του, που μεταγράφηκε στο λατινικό Analecta Bollaniana, ο πατέρας του, Odexius, πέθανε όταν ήταν σε νεαρή ηλικία. Τότε ο Άγιος εντάχθηκε στα σώματα του ρωμαϊκού στρατού. Ο Άγιος Μηνάς, μη αντέχοντας τους απάνθρωπους διωγμούς κατά των χριστιανών από τον Διοκλητιανό και τον Μαξιμιανό, εγκατέλειψε τον στρατό και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Έζησε σε ένα βουνό, πάνω από την Κιουτάχεια. Ένα όραμα που είδε τον οδήγησε στο καταφύγιο της Φρυγίας, όπου λάμβαναν χώρα ειδωλολατρικές γιορτές. Ο Άγιος Μηνάς παρουσιάστηκε εν μέσω του πλήθους και ομολόγησε την πίστη του. Συνελήφθη από τον ηγεμόνα Πύρρο και υπέφερε φρικτά μαρτύρια, χωρίς όμως να λυγίσει και να χάσει την πίστη του.

Ο Πύρρος, βλέποντας ότι δεν κατάφερνε τίποτα με τα βασανιστήρια, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν στις 11 Νοεμβρίου του έτους 295. Πριν αποκεφαλιστεί, ο Άγιος ζήτησε να μεταφέρουν το σώμα του στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον θρύλο, το σώμα του το μετέφερε μια καμήλα, η οποία σταμάτησε στη θέση όπου χτίστηκε το περίφημο μοναστήρι προς τιμήν του, αρνούμενη να προχωρήσει, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως θεϊκό σημάδι ότι εκεί έπρεπε να κατασκευαστεί ο ναός του Αγίου Μηνά.

Το θαύμα του Αιγύπτιου Αγίου του Ηρακλείου

Στον μικρό ναό του Αγίου Μηνά πλήθος πιστών παρακολουθούν με κατάνυξη την Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως. Είναι Μεγάλο Σάββατο βράδυ.

Ηράκλειο, 18 Απριλίου 1826

Στον μικρό ναό του Αγίου Μηνά πλήθος πιστών παρακολουθούν με κατάνυξη την Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως. Είναι Μεγάλο Σάββατο βράδυ, ξημερώνει Κυριακή του Πάσχα.

Οι Τούρκοι κατακτητές της πόλης επιβουλεύονται τις ζωές των Χριστιανών και προετοιμάζονται για ακόμα μία ανηλεή σφαγή. Κρίνουν λοιπόν ως καταλληλότερη στιγμή για τα πανούργα σχέδια τους τη στιγμή του εκκλησιασμού αφού οι χριστιανοί κάτοικοι του Ηρακλείου θα είναι εντελώς απροετοίμαστοι και ανυπεράσπιστοι απέναντι σε μια τέτοια επίθεση.

Μάλιστα από νωρίς τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου οι Τούρκοι βάζουν φωτιές και προκαλούν πυρκαγιές σε γειτονιές απομακρυσμένες από την Μητρόπολη. Λέγεται ότι αυτό συνέβη για να παραπλανήσουν την Διοίκηση της πόλης.

Ήταν η στιγμή της ανάγνωσης του Ευαγγελίου (λίγο πριν το Χριστός Ανέστη) όταν τα μανιασμένα πλήθη των Τούρκων ορμούν και περικυκλώνουν τον ναό του Αγίου Μηνά. Όλα ήταν έτοιμα για αυτούς προκειμένου να ξεκινήσουν την απόλυτη καταστροφή και το αιματοκύλισμα.

Πώς ματαιώθηκε το σχέδιο της σφαγής

Τότε, σύμφωνα με την παράδοση, εμφανίζεται μπροστά τους ένας έφιππος γέρος με ξίφος και αρχίζει να τους καταδιώκει. Αιφνιδιασμένοι οι Τούρκοι τρέπονται σε φυγή, ενώ έχουν καταληφθεί από έναν απερίγραπτο τρόμο. Έτσι το σχέδιο της σφαγής ματαιώνεται, οι Χριστιανοί σώζονται.

Το παράδοξο της ιστορίας έγκειται στο γεγονός ότι το θαύμα του Αγίου Μηνά αποκαλύφθηκε από τους ίδιους τους Τούρκους. Η παράδοση αναφέρει ότι μέσα στο σκοτάδι οι στρατιώτες που ήταν έτοιμοι να σφάξουν τους Χριστιανούς πέρασαν τον γέρο που τους επιτέθηκε για τον Διοικητή τους, Αγιάν Αγά.

Εξέλαβαν την επίθεση από μέρους του ως ματαίωση του σχεδίου τους και γι' αυτό τράπηκαν σε φυγή. Όταν όμως αργότερα πήγαν στο Αγά τους για να διαμαρτυρηθούν για το περιστατικό εκείνος τους διαβεβαίωσε πως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου δεν είχε βγει και δεν απομακρυνθεί ούτε λεπτό από το σπίτι του.

Τότε οι ίδιοι οι Τούρκοι θεώρησαν το περιστατικό ως θαυματουργή επέμβαση του Πολιούχου και προστάτη της πόλης Αγίου Μηνά. Εκείνοι δηλαδή που ήταν έτοιμοι να σφάξουν και να λεηλατήσουν γνωστοποίησαν το περιστατικό και το θαύμα! Μάλιστα από εκείνο το περιστατικό και έπειτα κατέχονταν από δέος για τον Άγιο Μηνά και προσέφεραν δώρα στο ναό του.

Αργότερα οι Επίσκοποι Αρκαδίας Μάξιμος, Σητείας Μελετίων και Πέτρας Δωρόθεος επέλεξαν την Τρίτη του Πάσχα (της Διακαινησίμου) ως ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη και τον εορτασμό του θαύματος.

Επίσης, κατά τον Όρθρο δίνονται στους πιστούς κεριά τα οποία καλούνται να ανάψουν λίγο πριν την ανάγνωση του Ευαγγελίου, δηλαδή τη στιγμή που οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν τη σφαγή.

Κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα, 191 χρόνια μετά, πλήθος πιστών προσέρχονται με ευλάβεια και να ανάβουν κερί στον μικρό ναό του Αγίου Μηνά για να τιμήσουν τη μνήμη του θαύματος. Οι χιλιάδες κάτοικοι του Ηρακλείου που βρίσκονται κάθε χρόνο εκεί πιστοποιούν την αγάπη και το σεβασμό της πόλης προς τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Μηνά.

Αεροπορικές επιδείξεις από την ομάδα “Ζευς”

Στις εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου της πόλης του Ηρακλείου, Αγίου Μηνά, σήμερα Δευτέρα συμμετείχε η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων “Ζευς” της Πολεμικής Αεροπορίας. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έκανε αποδεκτό σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης και αεροσκάφος F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης των Χανίων και προσέφερε ένα εντυπωσιακό θέαμα στους χιλιάδες Ηρακλειώτες που αναμένεται και φέτος να κατακλύσουν την περιοχή του Καράβολα.

Συγκεκριμένα, ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block+ στη 1:30 μ.μ. πέταξε στην παραλιακή λεωφόρο Ηρακλείου και συγκεκριμένα από την περιοχή των Ληνοπεραμάτων έως την περιοχή του αεροδρομίου Ηρακλείου. Υπεύθυνος συντονισμού της εορταστικής εκδήλωσης ο αντισμήναρχος εν αποστρατεία Γιώργος Κωστάκης. Στον χώρο της εκδήλωσης στην περιοχή του Καράβολα παρευρέθη ο επισμηναγός Γιώργος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ο πιλότος του μαχητικού F-16 το 2014 που συμμετείχε για πρώτη φορά στον εορτασμό του Αγίου Μηνά μαζί με ομάδα ιπταμένων.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την  εορτή του Αγίου Μηνά

"Σύμβολο πίστης, μαχητικότητας, αλλά και πολιτιστικής ταυτότητας, ο Άγιος Μηνάς, έχει συνδεθεί με την ιστορική και κοινωνική πορεία της πόλης μας από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι κάτοικοι του τόπου μας, του εμπιστεύονταν την προστασία του Μεγάλου Κάστρου και τις ελπίδες για την απελευθέρωση του νησιού μας.

Και σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς που δοκιμάζεται σε πολλά μέτωπα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η εορτή του Αγίου Μηνά, ας γίνει αφετηρία για να πλησιάσουμε τον διπλανό μας, δείχνοντάς του έμπρακτα την αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον μας".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News