default-image

Τα εγκλήματα φρίκης και οι πολύκροτες δίκες που συγκλόνισαν την Κρήτη

Κρήτη
Τα εγκλήματα φρίκης και οι πολύκροτες δίκες που συγκλόνισαν την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πιο πολυσυζητημένες υποθέσεις του 2019

Για μια ακόμη φορά ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το νέο έτος, ευχόμενοι να μη μας φέρει τις δυσάρεστες ειδήσεις που μας επιφύλασσε το 2019. Η αλήθεια είναι ότι η χρονιά που φεύγει “σημαδεύτηκε” από σημαντικά γεγονότα που εμπίπτουν στο αστυνομικό-δικαστικό ρεπορτάζ: Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και μέσα στο 2019, δεν έλειψαν ούτε τα αποτρόπαια εγκλήματα, ούτε τα τραγικά δυστυχήματα, ούτε οι δίκες για σημαίνουσες υποθέσεις που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη τα προηγούμενα χρόνια.

Η υπόθεση που απασχόλησε όσο καμία άλλη, το περασμένο καλοκαίρι, όχι μόνο την κρητική κοινή γνώμη, αλλά ολόκληρο το πανελλήνιο, ήταν το φρικιαστικό έγκλημα με θύμα την 60χρονη Αμερικανίδα βιολόγο Suzanne Eaton. Η δίκη της χρονιάς, ωστόσο, ήταν - αν μη τι άλλο - η εκδίκαση της υπόθεσης για την απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2018 και ολοκληρώθηκε δύο μήνες μετά.

Εξάλλου, για μια ακόμη χρονιά, δεκάδες συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο του νησιού: Μέχρι την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νεκρών ήταν 59, μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό των δύο προηγούμενων ετών...

Ο βιασμός και η φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ίτον

Στις 2 Ιουλίου του 2019, ένας 27χρονος Χανιώτης, γιος ιερέα και πατέρας δύο μικρών παιδιών, βιάζει και σκοτώνει την 60χρονη Αμερικανίδα επιστήμονα Σούζαν Ίτον (Suzanne Eaton). Η τελευταία είχε φτάσει το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας από τη Δρέσδη της Γερμανίας, όπου διέμενε μόνιμα, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο Βιολογίας στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων. Στις 2 Ιουλίου, η Ίτον έφυγε από τις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ για να κάνει τζόκινγκ στην περιοχή, χωρίς να επιστρέψει ποτέ... Μετά από μέρες αγωνιώδους αναζήτησης, το πτώμα της εντοπίστηκε τυχαία από ντόπιους περιπατητές μέσα σε ένα γερμανικό καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κοντά στο Μάλεμε του δήμου Πλατανιά. Τελικά, στις 15 του μήνα, η Αστυνομία συλλαμβάνει τον 27χρονο, ο οποίος ομολογεί ότι βίασε και σκότωσε την αείμνηστη Ίτον.

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να ανέφερε ο ίδιος στην απολογία του το καλοκαίρι, ο 27χρονος υποστήριξε ότι βρισκόταν «σε μια ερωτική υπερένταση» και ήθελε να προβεί «σε σεξουαλική πράξη με άγνωστη, ακόμη και με βίαιο τρόπο». Στις 2 Ιουλίου, την ώρα που κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του προς το Κολυμπάρι, αντίκρισε στο πλάι του δρόμου την 60χρονη που έκανε τζόκινγκ. Ο 27χρονος τη χτύπησε επανειλημμένα με το όχημά του, τραυματίζοντάς τη βαριά. Στη συνέχεια την έβαλε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και τη μετέφερε στο παλιό γερμανικό καταφύγιο. Αφού τη βίασε, την πέταξε μέσα στην τρύπα, όπου εντοπίστηκε η σορός της λίγα 24ωρα μετά. Το επόμενο διάστημα, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και άλλες περιπτώσεις γυναικών που φέρονται να έπεσαν σε προγενέστερο χρόνο θύματα επίθεσης από τον 27χρονο. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες στο ψυχιατρείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι - σε αντίθεση με τα όσα είχε υποστηρίξει μετά τη σύλληψή του και κατά την απολογία του - πλέον ισχυρίζεται ότι δε βίασε την άτυχη Ίτον.

Βαριές “καμπάνες” στους απαγωγείς του επιχειρηματία

Μετά από μια “μαραθώνια” διαδικασία που διήρκεσε περίπου δύο μήνες, τον περασμένο Φεβρουάριο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχους και τους 12 άνδρες που δικάζονταν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Το δικαστήριο δε χορήγησε ελαφρυντικό σε κανέναν εκ των καταδικασθέντων, ωστόσο για δύο εξ αυτών αποφασίστηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη: Πρόκειται για τον 9ο (40χρονο) και τον 11ο (42χρονο) κατηγορούμενο, οι οποίοι θα παραμείνουν ελεύθεροι - υπό όρους - μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Το δικαστήριο επέβαλε στους 12 καταδικασθέντες ποινές κάθειρξης, κατά περίπτωση, από 11 έως 26 έτη και 4 μήνες.

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή στην υπόθεση τεσσάρων ακόμη ατόμων.

Οι “βαρύτερες” ποινές επιβλήθηκαν στους δύο 47χρονους - σήμερα - Ρεθυμνιώτες (26 έτη και 4 μήνες στον 10ο κατηγορούμενο και 26 έτη στον αποκαλούμενο “Ευγένιο”), οι οποίοι φέρονται ως εκ των “εγκεφάλων” της υπόθεσης. “Βαρύς” έπεσε ο “πέλεκυς” και στον 46χρονο Ρεθυμνιώτη, ο οποίος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών και 4 μηνών. Ωστόσο, εκτιτέα ποινή κάθειρξης και για τους τρεις εν λόγω καταδικασθέντες είναι τα 25 έτη. Εξάλλου, ποινές κάθειρξης 25 ετών επιβλήθηκαν σε δύο ακόμη κατηγορούμενους: στον 24χρονο Σφακιανό και τον 48χρονο Ρεθυμνιώτη (σ.σ. τον “παππού”).

Απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στα δικαστήρια

Δεκάδες πολίτες, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι βλέπουν έκπληκτοι μια γυναίκα να επιχειρεί να βάλει τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από τον όροφο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. Η 45χρονη, που βρισκόταν στα Δικαστήρια λόγω εκδίκασης υπόθεσης στην οποία εμπλεκόταν, στάθηκε τελικά τυχερή, καθώς αστυνομικός που βρισκόταν στο σημείο την άρπαξε λίγο πριν βρεθεί στο κενό, σώζοντάς την από τα χειρότερα...

Ισόβια στη χήρα και στον εραστή της

Ο “πέλεκυς” της Δικαιοσύνης πέφτει βαρύς στη χήρα του Λασιθιώτη καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη, που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Σητείας. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης τόσο στη 40χρονη γυναίκα, όσο και στον 39χρονο πρώην εραστή της: Η πρώτη κρίθηκε ένοχη για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του συζύγου της, ενώ ο 39χρονος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Έπνιξε τη γυναίκα του μπροστά στα παιδιά τους

Βρήκε φρικτό τέλος από τα χέρια του πατέρα των παιδιών της. Ο λόγος για την 32χρονη Κατερίνα, η οποία φέρεται να στραγγαλίστηκε από τον 36χρονο σύζυγό της, την ώρα που σε διπλανό χώρο βρίσκονταν τα δύο μωρά τους, ηλικίας - σήμερα - ενός και δύο ετών. Το έγκλημα σημειώθηκε στην πόλη της Σητείας και, όπως ανέφερε μετά την προφυλάκιση του 36χρονου η δικηγόρος της οικογένειας της 32χρονης, ο δράστης την κακοποιούσε κατ’ εξακολούθηση.

Ισόβια στον πατροκτόνο των Καμινίων

Ο 50χρονος άνδρας, ο οποίος είχε σκοτώσει τον ηλικιωμένο πατέρα του στα Καμίνια Ηρακλείου τον Αύγουστο του 2018, καταδικάζεται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου σε ισόβια κάθειρξη. Μεταξύ άλλων, ο 50χρονος, ο οποίος έκανε χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών, υποστήριξε ότι δεν είχε αντίληψη της πράξης του, συμπληρώνοντας ότι μακάρι να μπορούσε να γυρίσει «πίσω τον χρόνο». Τελικά, το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Νεκρός στις φυλακές ο δολοφόνος της Μαρίνας Τζωρμπατζάκη

Ο 60χρονος άνδρας, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2018 έσφαξε την πρώην γυναίκα του αδερφού του στα Δειλινά Ηρακλείου, εντοπίζεται νεκρός στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού. Ο εκλιπών φέρεται να έβαλε μόνος του τέλος στη ζωή του, καθώς βρέθηκε απαγχονισμένος. Τον προπερασμένο Οκτώβριο, ο 60χρονος είχε σκοτώσει, με δεκάδες μαχαιριές, την 53χρονη Μαρίνα Τζωρμπατζάκη, στην οικογενειακή επιχείρηση που εκείνη διατηρούσε στη συνοικία των Δειλινών.

Ένοχοι οι 8 για το μπούλινγκ στον Βαγγέλη

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων έκρινε ένοχους 8 από τους 9 νεαρούς Κρητικούς που δικάζονταν για την υπόθεση bullying σε βάρος του αείμνηστου Βαγγέλη Γιακουμάκη. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών σε πέντε από τους κατηγορούμενους, ενώ στους υπόλοιπους τρεις που κρίθηκαν ένοχοι - και οι οποίοι ήταν ανήλικοι κατά την τέλεση των πράξεων - επιβλήθηκε το αναμορφωτικό μέτρο της παροχής κοινωφελούς εργασίας 150 ωρών.

Αδελφός σκότωσε αδελφό στην Ασή Γωνιά

Ένας 49χρονος Κρητικός σκοτώνει τον 72χρονο αδερφό του πυροβολώντας τον στο κεφάλι, στην Ασή Γωνιά Χανίων. Το ανατριχιαστικό έγκλημα σημειώθηκε μέρα μεσημέρι στην πλατεία του χωριού, ενώ μεταξύ θύτη και θύματος φέρεται να προηγήθηκε λογομαχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο αδέρφια φέρονται να είχαν μεταξύ τους κτηματικές διαφορές. Λίγα 24ωρα μετά, ενώπιον των Αρχών, ο δράστης εμφανίστηκε συντετριμμένος, ζητώντας από ανακριτή και εισαγγελέα να τιμωρηθεί όπως του αξίζει.

“Καμπάνα” στον προπονητή που βίαζε την ανήλικη αθλήτριά του

Ο 59χρονος Λασιθιώτης γυμναστής, ο οποίος πριν από περίπου 19 χρόνια είχε βιάσει μια 14χρονη αθλήτριά του, καταδικάζεται - και - σε δεύτερο βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη και επιστρέφει στη φυλακή. Πρόκειται για έναν από τους κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα. Ο 59χρονος είχε καταδικαστεί το 2015 σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 12 ετών. Ένα χρόνο μετά αποφυλακίστηκε υπό όρους για λόγους υγείας. Τον περασμένο Ιούλιο καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης σε κάθειρξη 8 ετών.

Σκοτώθηκε πέφτοντας σε πηγάδι

Ένας 33χρονος άνδρας βρίσκει τραγικό θάνατο πέφτοντας μέσα σε πηγάδι στην τοποθεσία Γαζέπη Μύλος, κοντά στο χωριό της Παναγιάς Ηρακλείου, στον δήμο Μινώα Πεδιάδος. Το αδιανόητο δυστύχημα σημειώθηκε όταν, μέσα στο πυκνό σκοτάδι, και χωρίς να γνωρίζει την ύπαρξη του πηγαδιού - το οποίο φέρεται να ήταν σε κάποιο βαθμό ακάλυπτο - ο 33χρονος έπεσε μέσα σε αυτό, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Σκότωσε τον σύντροφό της με... ψαλίδι

Μια 45χρονη γυναίκα γαλλοαλγερινής καταγωγής συλλαμβάνεται από την Αστυνομία, καθώς φέρεται να δολοφόνησε τον 56χρονο σύντροφό της - και συγγενή της - με ένα ψαλίδι, στον Τσούτσουρα Ηρακλείου. Η κατηγορούμενη υποστήριξε ότι ο σύντροφός της αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα κι ότι η ίδια προσπάθησε να τον αποτρέψει, ωστόσο οι ισχυρισμοί της δεν έπεισαν τις Αρχές, που αποφάσισαν την προφυλάκισή της.

Μαχαίρωσε τον σύντροφό της

Μια 31χρονη γυναίκα μαχαιρώνει θανάσιμα τον 59χρονο πρώην σύντροφό της - και πατέρα 4 εκ των παιδιών της - έξω από το Κέντρο Αστέγων στη Νέα Αλικαρνασσό. Η 31χρονη υποστήριξε στην απολογία της ότι μαχαίρωσε τον 59χρονο ευρισκόμενη σε άμυνα, ωστόσο δεν έπεισε τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, που την έκριναν προφυλακιστέα.

“Βαρύς” ο “πέλεκυς” για το φονικό στο Αμάρι

“Βαρύς” έπεσε ο “πέλεκυς” της Δικαιοσύνης στα δύο νεαρά αδέρφια που εμπλέκονται στην υπόθεση δολοφονίας ενός 63χρονου κτηνοτρόφου, τον Ιούλιο του 2018, στο Άνω Μέρος Αμαρίου, στον νομό Ρεθύμνου. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων επέβαλε ισόβια συν κάθειρξη 14 ετών στον νεότερο εκ των δύο αδερφών (σ.σ. πρόκειται για τον 25χρονο που πυροβόλησε θανάσιμα τον αδικοχαμένο 63χρονο), ενώ ο 26χρονος αδερφός του καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών και 3 μηνών.

Αθώοι όλοι για τον φόνο Δουρουντάκη

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου έκρινε αθώους και τους τρεις άνδρες που δικάζονταν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση δολοφονίας του 70χρονου Παντελή Δουρουντάκη, τον Μάρτιο του 2018. Το δικαστήριο απάλλαξε τον 45χρονο Κρητικό, ο οποίος πυροβόλησε θανάσιμα τον αείμνηστο Δουρουντάκη, προκαλώντας το οργισμένο ξέσπασμα της χήρας του τελευταίου. Εξάλλου, αθώοι κρίθηκαν, ακόμη, τόσο ο 40χρονος αδερφός του 45χρονου, όσο κι ένα τρίτο άτομο που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Πάντως, μερικές ημέρες μετά την απόφαση, η αρμόδια Εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της απαλλακτικής για τον 45χρονο απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου. Αυτό σημαίνει ότι η πολύκροτη υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό από «μηδενική βάση», με τον 45χρονο να κάθεται ξανά στο εδώλιο, αυτή τη φορά του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.

Νεκρός από πυρά 49χρονος κτηνοτρόφος

Ένας 49χρονος κυνηγός πέφτει νεκρός σε περιοχή του Μπαλί Ρεθύμνου, έχοντας τραυματιστεί θανάσιμα από το όπλο ενός 45χρονου κτηνοτρόφου. Η συνήγορος της οικογένειας του θύματος κάνει λόγο για δολοφονία, ωστόσο η πλευρά της υπεράσπισης υποστήριξε ότι ο 45χρονος πυροβόλησε για να σώσει τη ζωή του. Ο 45χρονος άνδρας κρίθηκε τελικά προφυλακιστέος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Φονική συμπλοκή στο Τυμπάκι

Ένας 37χρονος από το Πακιστάν πέφτει νεκρός κι ένας 29χρονος συμπατριώτης του τραυματίζεται βαρύτατα κατά τη διάρκεια άγριας συμπλοκής που σημειώθηκε στο Τυμπάκι της Μεσαράς. Η Αστυνομία συλλαμβάνει 16 άτομα - άπαντες Πακιστανοί - τα τρία εκ των οποίων κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία σε βάρος του 37χρονου. Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ένας 16χρονος και ένας 31χρονος. Ο τρίτος Πακιστανός, ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Νεκρή από τα χέρια του συντρόφου της

Στις αρχές του μήνα, η 31χρονη Κλειώ εντοπίζεται νεκρή μέσα σε σπίτι, σε περιοχή της πόλης του Ηρακλείου. Την επομένη, συλλαμβάνεται ο 40χρονος φίλος της, ο οποίος κατηγορείται για τον θάνατό της. Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος κάνει λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία», ενώ η υπεράσπιση του 40χρονου υποστηρίζει ότι η έκδοση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων που αναμένονται ενδεχομένως να ανατρέψει τα υφιστάμενα δεδομένα της υπόθεσης. Τελικά, ο 40χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News