Ρεύμα από το μικρό καλώδιο το Νοέμβριο - Αγιασμός στις εργασίες

Κρήτη
Ρεύμα από το μικρό καλώδιο το Νοέμβριο - Αγιασμός στις εργασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων εταιρειών και τοπικοί φορείς ευχήθηκαν να ηλεκτριστεί το καλώδιο μέχρι τα τέλη της χρονιάς

Με την ευχή να πάνε όλα καλά, να μην υπάρξουν απρόοπτα και να πάρει η Κρήτη ρεύμα από το μικρό καλώδιο βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, πριν δηλαδή την εκπνοή του 2020, τελέστηκε  το μεσημέρι της Παρασκευής ο αγιασμός των εργασιών στο χερσαίο τμήμα της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανίων-Πελοποννήσου.

Οι εργασίες βεβαίως για την υπογειοποίηση του καλωδίου, το οποίο στο χερσαίο τμήμα του στα Χανιά θα ξεκινά από τα Νωπήγεια Κισσάμου και θα καταλήγει στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ξυλοκαμάρας, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ωστόσο χθες έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός για το σημαντικό έργο, που βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχει δώσει ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, με μήνα- “κλειδί” πάντως τον Σεπτέμβριο... Όταν και οι ανάδοχες εταιρείες έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιηθεί η πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου 132 χιλιομέτρων, έργο ιδιαιτέρως παιτητικό, με δεδομένο ότι τα βάθη σε εκείνα τα σημεία του Αιγαίου ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα.

H τελετή αγιασμού

Ο αγιασμός, στα πλαίσια της κατασκευής του έργου του ΑΔΜΗΕ, που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, οργανώθηκε χθες από την εταιρεία “ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΤΕΕ” που είναι υπεργολάβος στο επιμέρους έργο των χερσαίων εργασιών του καλωδίου στα Χανιά.

Η τελετή έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι εντός του εργοταξίου της εταιρείας “ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΤΕΕ” που βρίσκεται επί του ΒΟΑΚ, πριν από τη γέφυρα των Νωπηγείων.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, όπως μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης, αλλά και άλλων φορέων του νομού Χανίων.

Ο εκπρόσωπος από πλευράς της εταιρείας “ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΤΕΕ”, Αναστάσιος Παπαδόπουλος, ευχήθηκε καλή, ομαλή εκτέλεση των εργασιών, ενώ θέλησε να απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους, λέγοντας: «Σκοπός του αγιασμού είναι να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας ενδυναμώνει και να μας προστατεύει, ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο μας με ασφάλεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εκκλησιαστική, πολιτική, πολιτειακή ηγεσία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σώματα ασφαλείας, για την αμέριστη συμπαράσταση και τη βοήθειά τους για την εκτέλεση του έργου, όπως και τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και όλους τους διερχόμενους, για την καλή συνεργασία που έχουμε και την υπομονή τους.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους του ΑΔΜΗΕ που είναι ο ιδιοκτήτης του έργου και τους συναδέλφους του αναδόχου που είναι τα “Ελληνικά Καλώδια”, οι οποίοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση των τεχνικών και άλλων προβλημάτων, με σκοπό το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα και με ασφάλεια, καθώς και τους εμπλεκομένους στο έργο υπεργολάβους, προμηθευτές, τεχνίτες, εργάτες και το προσωπικό της εταιρείας μας».

Το έργο

Η “μικρή” ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου θα έχει αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας 2x200 ΜVA. Υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χλμ. θα ξεκινήσει από τη Νότια Πελοπόννησο και θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή του κόλπου Κισσάμου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια υπόγεια διαδρομή μήκους 32 χλμ. έως τον υποσταθμό των Χανίων. Το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων είναι 950 μέτρα, καθιστώντας το έργο ένα από τα πλέον απαιτητικά του είδους διεθνώς. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 330 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 18 μήνες.

Όταν περατωθεί, θα καταρρίψει το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε μήκος καλωδιακής διασύνδεσης εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο.

Η μικρή διασύνδεση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020 αποτελεί προπομπό του έργου της “μεγάλης” ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική με συνεχές ρεύμα τάσης έως 500 kV και με ισχύ 1.000 ΜW, που είναι σε διαγωνιστική εξέλιξη και αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο.

Στόχος η ολοκλήρωση του έργου τον Νοέμβριο

Για τη μικρή ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχει ο ΑΔΜΗΕ, τα έργα κυλούν ομαλά, βάσει προγραμματισμού. Το υπόγειο καλώδιο προχωρά κανονικά τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη, όπου την περίοδο αυτή δουλεύεται η διαδρομή κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα (ΒΟΑΚ).

Στον βαθμό που δεν προκύψουν απρόοπτα κατά την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου, το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η πλευρά του αρμόδιου φορέα, εν προκειμένω του ΑΔΜΗΕ, είναι να ολοκληρωθεί το μικρό καλώδιο της Κρήτης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ πάντως, καθοριστικός μήνας θα είναι ο Σεπτέμβριος, οπότε οι ανάδοχες εταιρείες έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιηθεί η πόντιση του καλωδίου 132 χλμ., έργο ιδιαιτέρως απαιτητικό, με δεδομένο ότι τα βάθη σε εκείνα τα σημεία του Αιγαίου ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News