Σάλος με τις δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη στην Τουρκία

Κρήτη
Σάλος με τις δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη στην Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτενής προβολή των δηλώσεων στην εκπομπή "Αντιθέσεις" από τουρκικά ΜΜΕ με υπότιτλους

Υποτιτλισμένη και με δεκάδες χιλιάδες αναπαραγωγές, τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας προβάλλουν την τοποθέτηση του ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, άλλοτε μέλους και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χρήστου Ροζάκη, στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ TV”, η οποία προκάλεσε σάλο αντιδράσεων με συνέπεια την αποπομπή του. Οι ατυχείς και προσωπικές, όπως εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκαν, δηλώσεις Ροζάκη... επιστρατεύονται στην τουρκική προπαγάνδα με προφανή στόχο, την ώρα που ο Ερντογάν διεκδικεί “συνεκμετάλλευση” στο Αιγαίο και κλιμακώνει με απαράδεκτο τρόπο τις προκλήσεις.

Αναλυτές διεθνούς κύρους υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά για μια συντονισμένη γραμμή σχεδόν ολόκληρης της ομάδας συμβούλων ασφαλείας του πρωθυπουργού, αναφέροντας και το ερώτημα που δημιουργείται εύλογα, ότι εν μέσω «ελεγχόμενων διαρροών» υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα, τη στιγμή μάλιστα που σε αυτό το κλίμα έρχονται να προστεθούν “διαρροές” οι οποίες έκαναν λόγο για συμφωνία περιορισμένης επήρειας των ελληνικών νησιών με την Αίγυπτο, μηδενικής για τη Μεγίστη, και μόλις 20% για την Κρήτη. Ωστόσο, ο νομικός, αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής Ν.Δ., Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στις “Αντιθέσεις” ξεκαθάρισε πως η Κρήτη, ως το μεγαλύτερο νησί σε έκταση και πληθυσμό, υπερκαλύπτει μόνη της την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.

«Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Ροζάκης, με τις δηλώσεις του να “ανάβουν φωτιές” και με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη να υπογραμμίζει ξανά πως το Καστελόριζο ανήκει στην ελληνική επικράτεια, πράγμα στο οποίο ο κ. Ροζάκης συμφώνησε, όμως, όπως συμπλήρωσε, «από εκεί και πέρα, ένα από τα βασικά κριτήρια για να προσδιορίσεις την οριοθέτηση είναι το μήκος των ακτών».

Ο κ. Ροζάκης, σχολιάζοντας μάλιστα την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες δε φαίνεται να συζητήθηκε κάτι για τα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα, τόνισε: «Θεωρώ πως ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας ο οποίος θα συνεχιστεί τώρα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή περνάει μια μεγάλη κρίση στις σχέσεις της με την Τουρκία. Φυσικό είναι να ανταλλάσσονται ακρότητες ορισμένες φορές, οι οποίες όμως δεν μπορούν να επηρεάσουν τελικά την έκβαση των σχέσεων». Ο ίδιος, πάντως, στην περιγραφή που θέλει το Καστελόριζο ως απομονωμένο καθώς είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, και σχολιάζοντας αν κατά την άποψή του είναι συνέχεια των ελληνικών νησιών, τόνισε - προκαλώντας αίσθηση - ότι «δεν είναι συνέχεια», ενώ σχετικά με το εάν είχαμε μια συνεννόηση, όπως λέει η Τουρκία, για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και αν αυτό εκτιμά ότι θα μπορούσε να επηρεάσει και την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ροζάκης ανέφερε πως «συνεκμετάλλευση κατά τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας νοείται μόνο στις περιοχές που είναι πολύ κοντά στις οριοθετικές γραμμές, δηλαδή όπου υπάρχουν κοιτάσματα, τα οποία διακόπτονται μέσα από την οριοθέτηση. Η συνεκμετάλλευση δεν μπορεί, όμως, πάντοτε να είναι δυνατή και δεν πρέπει να είναι». Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, οπότε και η συζήτηση πέρασε στο υποθετικό ερώτημα «εάν επιλυόταν το ενεργειακό με την Τουρκία στην Κύπρο, αν ο ίδιος πιστεύει πως θα μπορούσε να προχωρήσει επί το θετικότερον το Κυπριακό», απάντησε ότι «υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στο κυπριακό θέμα και δεν είναι μόνο το ενεργειακό». Ωστόσο, εξηγώντας κατά την άποψή του το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία δε δέχεται τίποτα για τα ελληνικά νησιά, εντούτοις οριοθέτησε (με υφαλοκρηπίδα) με το ψευδοκράτος, σημείωσε πως «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή, η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της. Δηλαδή πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα».

Με την κουβέντα να περνάει στο ερώτημα ποια είναι η άποψή του για το αν η χώρα πρέπει να πάει από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ενιαία, ο κ. Ροζάκης ήταν κάθετος ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει, ενώ αιτιολογώντας την άποψή του είπε πως «η Ελλάδα καλό θα ήταν να κάνει αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο και ενδεχομένως και στα ηπειρωτικά της εδάφη, αλλά στα νησιωτικά αν γίνει κάτι τέτοιο θα “κλείσει” το Αιγαίο Πέλαγος και θα στερεί με αυτόν τον τρόπο από όλα τα εμπορικά και πολεμικά πλοία όλων των κρατών την ελεύθερη δίοδο», τονίζοντας πως κάτι τέτοιο το λέει η απλή λογική. Καταλήγοντας είπε ότι «η Ελλάδα έχει το μοναδικό καθεστώς στον κόσμο τού να έχει μεγαλύτερο εθνικό εναέριο χώρο από ό,τι αιγιαλίτιδα ζώνη. Ωστόσο το Διεθνές Δίκαιο λέει ότι ταυτίζεται ο εθνικός εναέριος χώρος με το εθνικό έδαφος».

«Αποτυχημένη στρατηγική των ελληνικών ελίτ»

Καλεσμένος στην εκπομπή ήταν ο ιστορικός ερευνητής-συνιδρυτής της κίνησης “Άρδην”, Γιώργος Καραμπέλιας, ο οποίος σχολιάζοντας τα παραπάνω τόνισε πως ο κ. Ροζάκης «εκπροσωπεί κατά τη γνώμη μου μια σχολή η οποία κυριάρχησε στην Ελλάδα ιδιαίτερα από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Δεν είναι τυχαίο το ότι έχει συνδεθεί με τον κ. Σημίτη και την περίοδο εκσυγχρονισμού που λέμε. Στη συνέχεια υπήρξε σύμβουλος και του κ. Κοτζιά και ήταν μέχρι πρόσφατα σύμβουλος στον υπουργείο Εξωτερικών», τόνισε, καταλήγοντας στο ότι «εκπροσωπεί κατά τη γνώμη μου μια αποτυχημένη στρατηγική των ελληνικών ελίτ που διαχειρίστηκαν τη σχέση με την Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο κ. Συρίγος ωστόσο, μιλώντας στις “Αντιθέσεις”, ξεκαθάρισε πως η Κρήτη ως το μεγαλύτερο νησί, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, υπερκαλύπτει μόνη της την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «ας υποθέσουμε πως ανατολικά της Κρήτης δεν υπήρχε κανένα νησί, ούτε η Κάσος, ούτε η Κάρπαθος, ούτε η Ρόδος, ούτε το Καστελόριζο. Η Κρήτη από μόνη της είναι τόσο μεγάλο νησί που η υφαλοκρηπίδα της φτάνει και υπερβαίνει την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Οι Τούρκοι επιδιώκουν οριοθέτηση μόνο για το Καστελόριζο ακριβώς για να αποφύγουν την επήρεια της Κρήτης, η οποία ως το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και το πρώτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος μπορεί να φτάσει ως και την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News