Επικίνδυνα πάνω από 200 σπίτια στον Πλατανιά - Επείγει να ελεγχθούν ή να εγκαταλειφθούν

Χανιά
Επικίνδυνα πάνω από 200 σπίτια στον Πλατανιά - Επείγει να ελεγχθούν ή να εγκαταλειφθούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι κινδύνου από δήμαρχο: «Να ελεγχθούν ή να εγκαταλειφθούν»

Να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καλούνται κάτοικοι ορεινών χωριών του δήμου Πλατανιά που τον περσινό χειμώνα επλήγησαν από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Τμήματος Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, που συστάθηκε μετά την θεομηνία του περασμένου Φεβρουαρίου, κάνουν λόγω για διακόσιες κατοικίες, πολλές από τις οποίες πατρογονικές και όχι μόνιμα κατοικήσιμες, που πάντως κρίνονται ως επικίνδυνες.

Με επείγον έγγραφο του προς το ΕΑΓΜΕ ο δήμος Πλατανιά, ζητά την εκπόνηση μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας για την οριοθέτηση της γεωλογικά επαπειλούμενης περιοχής.

Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Χανίων με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά που παραβρέθηκε, να τονίζει την ανάγκη παρεμβάσεων κατά προτεραιότητα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Λαγουδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας κ. Τάσος Κουρουπάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής και δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας.

Στις σοβαρές διαστάσεις των προβλημάτων που ανέκυψαν τον περσινό χειμώνα και στην τύχη των σπιτιών που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» ή «κίτρινα» μετά τις αυτοψίες των μηχανικών, στάθηκε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

Έκανε γνωστό ότι πριν από λίγες ημέρες έλαβε την τελευταία ενημέρωση από τη Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚ στα Χανιά και ήδη έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά οι ιδιοκτήτες των σπιτιών. Ο κ.Μαλανδράκης συνέστησε στους ιδιοκτήτες να μη ριψοκινδυνεύσουν να παραμείνουν σε ένα σπίτι που έχει χαρακτηριστεί κίτρινο.

Πρόκειται για σπίτια στα Καράνου, τους Λάκκους, τα Μεσκλά, το Φωτακάδο, το Γαβαλομούρι, το Νιό Χωριό, τον Πρασέ και το Ντερέ στα οποία τον περσινό χειμώνα καταγράφηκαν ανησυχητικές ρωγμές και καθιζήσεις. Μάλιστα ακόμη και την περίοδο του καλοκαιριού, οι ρωγμές μεγάλωναν, δείγμα πως το γεωλογικό φαινόμενο εξελίσσεται.

«Το ζήτημα της κλιματικής κρίσης δε μας δίνει περιθώρια για μεγάλες προβλέψεις, όμως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν και τους χάρτες που καταθέσαμε και σήμερα, τα επιστημονικά υπόβαθρα που πρέπει να δουλέψουν οι περιφέρειες ώστε να θέσουν σε προτεραιότητα μια σειρά έργων, νομίζω ότι είναι το βασικότερο ζήτημα που πρέπει να αναδείξουμε», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της πρόληψης.

Στη συζήτηση αναδείχτηκαν τα ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια που δεν  επιτρέπουν τις έγκαιρες αποκαταστάσεις υποδομών που καταστράφηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι ο δήμος Πλατανιά δεν έχει ακόμα κηρυχτεί ως πλημμυροπαθής, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στην εξέλιξη έργων. Πάντως όπως είπε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης ακόμη και σε τμήματα του οδικού δικτύου που έγιναν αποκαταστάσεις για να επανέλθει η προσβασιμότητα, δεν διασφαλίζεται το θέμα της ασφάλειας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής μίλησε για τις δυσκολίες που προκύπτουν στις συμβάσεις των έργω αποκατάστασης, υπογράμμισε την υποστελέχωση των δήμων οι περισσότεροι από τους οποίους δε διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες με συνέπεια να απευθύνονται στην Περιφέρεια, η οποία επίσης πάσχει από επαρκή αριθμό μηχανικών.

Στα μέσα Νοεμβρίου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο, ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας ενώ αντίστοιχα καταρτίζονται ειδικά σχέδια για την αντιπυρική προστασία και τους σεισμούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News